Първо четене в комисия: Гешев няма да управлява Бюрото за защита на свидетелите

5655
Първо четене в комисия: Гешев няма да управлява Бюрото за защита на свидетелите
Снимка: БГНЕС

Без никаква изненада, Комисията по конституционни и правни въпроси прие и трите законопроекта, с които Бюрото по защита при главния прокурор да бъде преместено към Министерството на правосъдието. Приетото предложение е само на първо четене, а се очаква още утре, 1 септември, да мине на първо четене и в пленарна зала. И в трите случая нямаше гласове на въздържали се – 12:7 при гласуването и на трите законопроекта. Очаква се на второ четене законопроектите да бъдат обединени в един!

Отново без изненада, против бяха единствено от ДПС и коалицията ГЕРБ-СДС, като единствено аргументите им леко се различаваха. ДПС зае позиция как с преместването на бюрото може да има заплаха за свидетелите, които то пази, а от ГЕРБ-СДС възроптаха, че законопроектите се приемат набързо и "това ли е най-важният въпрос за държавата"? Арумент против беше и личното отношение към сегашния главен прокурор Иван Гешев.

В крайна сметка: Гешев не призна да е било грешка нахлуването в Президентството

Какъв беше мотивът, с който уважихте предложението на наблюдаващия прокурор да се осъществят дейностите в Президентството? На този въпр...

От "Демократична България", ИБГНИ, ИТН и БСП обаче не се трогнаха, като беше изтъкнато, че законопроектите за промяната стоят над 3 седмици на сайта на парламента и е имало достатъчно време всеки желаещ да се запознае с мотивите. Специално от ДБ посочиха как по думите на самия Гешев ударно са намалели свидетелите, които бюрото му защитава през тази година спрямо миналата, но не така стоят нещата с бюджета на структурата – ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Междувременно "24 часа" разпространи материал, според който около 30% от състава на Бюрото по защита на свидетелите се готви да напусне, ако структурата бъде преместена към Министерството на правосъдието. “Цената ще я платят българските граждани. Тези, които са изправени срещу мафията, нямат нужда някой да им носи чантата, а да ги защитава”, предупреди Гешев преди седмица. Основните опасения са, че може да се получи теч на информация специално за защитени свидетели и че добре обучени хора ще останат без работа и може да бъдат принудени да потърсят препитание в престъпния свят. Само че основните мотиви за промяна на положението с бюрото са, че то всъщност е използвано от Иван Гешев за собствената му охрана. Самият Гешев призна, че през 2021 година Бюрото охранявало трима магистрати, включително него самия!

Припомняме, че президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради бюрото и че то е под ръководството на главния прокурор. Ако сега бъде приет закон за преместването му, това дело в съда ще падне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика