Гешев принуден да говори колко харчи Бюро за защита на свидетелите, заговори за грешка при акцията в Президентството

13578
Гешев принуден да говори колко харчи Бюро за защита на свидетелите, заговори за грешка при акцията в Президентството
Снимка: БГНЕС

Механичен сбор от статистика. Няма данни за бюджета на Бюрото за защита на свидетелите, което е особено важно за българските данъкоплатци. Не откриваме данни за разходите, за конкретни пера, за процедури за възлагане на обществени поръчки. Със сигурност знаем от медийни публикации, че обществени поръчки са провеждани. Това заяви Андрей Михайлов, председател на Комисията по конституционни и правни въпроси и депутат от "Има такъв народ" (ИТН).

Не откриваме данни за състава, не откриваме и с какви трудности се сблъсква структурата, добави Михайлов.

В отговор главният прокурор Иван Гешев коментира, че се надява, че следващият път няма да го поканят половин час преди заседание на комисията, след като поканата към него сега била входирана 6 часа преди заседанието и уточни, че както прокуратурата уважава Народното събрание, следва и то да уважава прокуратурата. "Голяма част от дейността е класифицирана информация", каза още Гешев. Финансите не са част от докладите, които може да се правят по закона, добави той, като призна, че това всъщност не е класифицирана информация, но няма задължение по закон да го казва пред парламента. По въпроса с обществените поръчки, обвинител номер едно насочи към сайта на прокуратурата за информация, а освен това заяви, че има правени поръчки, които отговарят на разбирането за класифицирана информация по българското законодателство.

Полицейски началник, наказан дисциплинарно за насилие над протестиращи, почнал работа при главния прокурор Иван Гешев

Най-тежко наказаният дисциплинарно полицай (забрана за повишение за срок от 2 години) за действията му заради големите протести срещу в...

За 2020 година бюджетът на Бюрото по защита е малко над 2% от бюджета на прокуратурата, като през годините процентът се движи горе долу около тази граница, по думите на Иван Гешев. Той добави, че е трудно да се предвиди точен бюджет, защото няма как да предвидиш колко свидетели и магистрати имат нужда от специализирана защита. След като депутатът от "Демократична България" и конституционалист Атанас Славов се позова на чл. 84, т. 17 от Конституцията, за да е ясно точно число за бюджета и поиска при следващото заседание да има доклад с точните числа точно на тази база, Гешев побърза да каже, че бюджетът на Бюрото е приблизително 7,4 млн. лева.

Бюджетът на НСО е 5-6 пъти по-голям, а към 2018-2019 година численият състав беше 12 пъти по-голям, заяви Гешев, който добави, че има "семейна свързаност" с НСО (бел. ред. – брат му работи там). И определи НСО като "служба за обслужване”, като тя станала такава в последните 10-15 години.

Дейност

Обвинител номер едно каза и друго – че полицейските функции на Бюрото били много малко. Освен това, имало само четирима служители на Бюрото при влизането в Президентството и било лъжа, че били тежковъоръжени, с автомати. Гешев посочи, че е грешка на прокуратурата и негова лична, че не обясни подробностите по операцията и разпореждането за акцията. Именно това влизане, заради президентските съветници Пламен Узунов и Илия Милушев, се превърна в катализатор на големите протести срещу управлението на Бойко Борисов, а съдът обяви арестите на Узунов и на Милушев за незаконни. А малко по-късно главният прокурор разясни дали е било грешка нареждането на акцията в президентството - ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Според Иван Гешев, само подчиненото му бюро можело да осигури защита на борещите се с мафията, като внуши, че това важи за него. И се учуди, че закриването на бюрото и на специализираното правосъдие били приоритет – цената щели да я платят българските граждани. Освен това, Гешев обвърза закриването на бюрото със закани на Васил Божков да направи главния прокурор "фигурант" – сигурно е съвпадение, според главния прокурор.

Димо Гяуров: Има нужда от дълбока промяна в Закона за НСО

„Има нужда от по-дълбока промяна на Закона за НСО. Не съм сигурен, че промените в Службата ще се случат. Има три проекта на трит...

Не става дума за разсипване и закриване, а за връщане на някои неща към нормалното, отвърна депутатът от БСП Крум Зарков, визирайки преместване на Бюрото към Министерството на правосъдието.

Иначе, накратко главният прокурор описа основата на доклада си за дейността на Бюрото – 20 защитавани свидетели през 2020 година, 16 през 2021 година. През 2021 година били охранявани трима магистрати, включително самият Гешев, според собствените му думи. Пълният доклад за Бюрото ВИЖТЕ ТУК!

В крайна сметка парламентарната комисия не прие доклада на главния прокурор за дейността на Бюрото по защита на свидетелите. "Общо взето не нарушихте предвижданията ми", коментира Гешев.

Още: Тошко Йорданов към Иван Гешев: Мога да ви обясня как да откриете Мата Хари

Хаджигенов и Гешев в пряк сблъсък, Ива Митева също се включи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика