Захариева: Реакцията ни спрямо Турция беше адекватна, имаше и "някакъв вид" извинение

1309
Захариева: Реакцията ни спрямо Турция беше адекватна, имаше и "някакъв вид" извинение
Снимка: БГНЕС

„В зависимост от ситуацията в дипломацията се преценява кой е най-добрия начин за реакция. На мен като външен министър много ми се иска така ревностно да браним защитата на България и ненамесата във вътрешната политика от всяка друга държава. С Турция реагирахме адекватно, както винаги сме реагирали“.

Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева по време на изслушването си за изказването на външния министър на Турция за намеса в Закона за вероизповеданията.

Парламентът изслушва Захариева заради изказването на Чавушоглу

В първото за седмицата пленарно заседание парламентът ще проведе изслушване на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Зах...

За съжаление като че ли преди всички избори в Република Турция се въвежда практика вече бих казала да се използват добросъседските отношения като залог и на карта. Миналата година Министерство на външните работи също реагира на изказването на президента на Република Турция за широките граници на сърцето му“, каза още министърът.

Освен тези демарши, които министър-председателят направи, аз имах възможност в кулоарите на срещата 70 години НАТО във Вашингтон да проведа неформален разговор с Чавушоглу“, каза Захариева

Тя уточни, че турският външен министър е казал, че неправилно са тълкувани думите му и не е имал това предвид. „Да предположим, че това е някакъв вид извинение. Политиката, която българското външно министерство следва и ще следва в бъдеще е на равнопоставеност, ненамеса във вътрешната политика.

Както ние не бива да се месим, така не желаем и на нас никоя държава да ни се намесва във вътрешната политика дори и преди избори с цел стягане на електорат и печелене на гласове. Това не бива да става за сметка на добросъседските отношения и както ние не бива да си го позволяваме ,така призовавам и тях да не го правят повече за в бъдеще“, допълни министърът.

Захариева за обясненията на Турция: Странен начин за извинение

Странен начин на извинение. Така външният министър Екатерина Захариева нарече опитите на Анкара да обясни, че турският й колега Мевлют ...

Според нея са извършени всички необходими действия по дипломатически път. Тя обърна внимание, че посещението на министър Чавушоглу, което е трябвало да се състои вчера, е отложено.

Гърция например днес е казала, че няма да реагира на всяко изказване на Република Турция. Буквално преди часове има едно тежко изказване срещу Гърция', посочи тя.

По отношение на натиск върху българско външно министерство не е оказван и не е допускан. Не мога да отговарям от името на политическите партии.

По отношение на това дали България е гарантирано ненамеса, очевидно е, че има опити, не може да бъде гарантирано. Въпросът е дали ще се поддаваме на тези опити. Не говоря само за Република Турция.

Извини се, Турция и преклони глава пред българската дипломация!

Вече около седмица основна тема в публичното ни пространство са дипломатическите отношения между България и Турция. Причина за това ста...

Има различни начини за комуникация по дипломатически път. Самите ние сме реагирали на законопроекти на други държави, когато считаме, че те не отговарят на международни договори и стандарти. Това не означава намеса във вътрешната политика, това означава нормална дипломатическа комуникация“, допълни още министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика