Цветан Василев: Вярвам на сръбското правосъдие повече, отколкото на българското

3955
Цветан Василев: Вярвам на сръбското правосъдие повече, отколкото на българското

Вярвам повече на сръбското правосъдие повече, отколкото на българското. Това заявява бившият мажоритарен собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев в интервю за сръбския вестник "Курир", съобщава "КлубZ".

Банкерът добавя, че работи за привличането на частни инвестиции в Сърбия от благодарност, че страната е спасила живота му.

Сръбска медия: Цветан Василев действа да свали Борисов

Банкерът Цветан Василев е наел влиятелна американска адвокатска кантора, с чиято помощ иска да атакува управлението на премиера Бойко Б...

Тема на интервюто в сръбската медия е съдбата на завода за стъкло в Парачин, чийто собственик беше Василев чрез фирмите си "Рубин" и "Глас индъстри". Българинът твърди, че предприятието е затънало в дългове заради атаката срещу КТБ в България и сега прави всичко възможно, за да го спаси.

"Що се отнася до фабриката, целта ми е да я спася, а не да я унищожа. Познавам проблемите на завода много добре и знам, че освен фалит, за съжаление, няма друго решение", казва той.

През септември 2017 г. търговският съд в Крагуевац уважи иска на фирмата "Вексилум Балкан" за стартиране на процедура за фалит на Сръбската фабрика за стъкло в Парачин заради дълг от над 47 млн. евро.

"През 2011 г. имаше една пещ с производствен капацитет от 50 тона на ден. Сега фабриката разполага с две пещи с капацитет 300 тона на ден. Нашата идея беше да въведем в експлоатация и линия за машинно стъкло, за която платихме осем милиона евро и остана неизползвана", разказва банкерът своята версия. "Имахме задължение да инвестираме 25 милиона евро, а около 40 милиона евро бяха инвестирани само в оборудване. Предоставихме седем милиона за изплащането на обезщетение за 1000 работници. Трябваше да платим дълга на "Сърбиягаз" от 35 милиона евро, успяхме да изплатим 26 милиона. Тогава започна атаката срещу моята банка в България и "Глас индъстри" остана без финансиране."

Прокуратурата не пожела да смята колко време ще се чете обвинителния акт за КТБ

Не съм специалист, за да правя такива изчисления. Мисля, че ще приключи много по-бързо. Това коментира ръководителят на Специализиранат...

Цветан Василев е консултант на “Вексилум Балкан” и работи безплатно, както отбелязва самият той в интервюто си.

Издирваният от българските власти чрез "Интерпол" Василев пребивава в Сърбия от 4 години и оттам следи развитието на съдебния процес, в който е обвинен за организатор на престъпна група, фалирала банката и довела до щета за данъкоплатците от над 4 млрд. лв.

Съдът в Белград на първа инстанция разреши екстрадицията му още през март 2015 г. Апелативният съд обаче отмени решението и върна делото. По-късно - през април 2016 г. първоинстанционният съд отново разреши предаването на Василев на българските власти, но втората инстанция пак върна процеса за представяне на още доказателства към искането за екстрадиция.

Междувременно българската прокуратура промени обвинението и това още повече забави процеса, който и до днес не е приключил. 

Делото "КТБ": 5000 страници от обвинението ще трябва да бъдат изчетени на глас

Делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) започна по същество. В началото Специализираният наказателен съд уважи искането ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com