Колко и къде изостава България за хората с увреждания?

1566
Колко и къде изостава България за хората с увреждания?
Снимка: БГНЕС

Политиката за интеграцията на хора с увреждания е основна част от дейността на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). В това увери социалният министър Бисер Петков в отговор на въпрос на депутати от БСП какво се случва с интеграцията на хора с увреждания в българското общество.

Специално "червеният" народен представител Антон Кутев настоя, че България изостава много в това отношение и то по ангажименти, поети пред международни организатори като ООН. Да не говорим, че нито една институция не прави годишен план относно интеграцията на хората с увреждания, каза още Кутев.

Намериха работа на 22-годишно момиче с увреждания

Днес ще Ви разкажем един разказ с неочаквано продължение. Добрата новина е, че намериха работа на 22-годишно момиче с увреждания от Асе...

Министърът увери, че до 15 октомври трябва да бъде изготвен закон за социалните услуги, като работната група, която работи в сферата, ще е готова с концепция до средата на лятото. Той обясни и, че в нов закон за хората с увреждания ще бъдат предвидени механизми да може да се помага индивидуално на всяко лице с увреждания според конкретните му потребности. Методиката за това сега не работи и се надявам с новия закон това да се промени, категоричен беше Кутев.

Петков призна и, че няма достатъчно пари, за да могат всички нуждаещи се хора с увреждания по услугата "Личен асистент" да получат помощ. 16 600 души са лични асистенти на над 20 000 българи, сочи статистиката.

На въпрос от депутата от БСП Михаил Христов, който е двукратен параолимпийски шампион по дълъг скок, какво се случва относно помощта за медицински изделия, Петков отговори, че се подготвя лимитна заповед, която ще определя размерите на целевата помощ за медицински изделия. Заповедта трябва да влезе в сила от 1 юли тази година.

Същевременно министърът на туризма Николина Ангелкова също коментира, че създаването на условия за равнопоставеност на хората с увреждания е част от цялостната политика на правителството. Конкретно Ангелкова каза, че съгласно анекси към договорите с концесионерите на плажове в България на 44 плажа трябва да бъдат изградени преместваеми пътеки – до самата морска вода. Цялостният процес обаче изисквал становище, което да не е само на Министерството на туризма. Министърът поиска подкрепа – както и от неправителствените организации, така и от депутатите, за да може да се осигури безопасен достъп за хора в инвалидни колички до морския бряг и води.

Зам.-председателят на парламента, който не пусна хора с увреждания в НС, остана на поста си

Бурният спор относно оставката на зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов приключи очаквано – оставката не беше прие...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com