Зам.-председателят на парламента, който не пусна хора с увреждания в НС, остана на поста си

1694
Зам.-председателят на парламента, който не пусна хора с увреждания в НС, остана на поста си
Снимка: БГНЕС

Бурният спор относно оставката на зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов приключи очаквано – оставката не беше приета. Никой извън депутатите на БСП не подкрепи подаването на оставка.

Припомняме, че в средата на април, при поредния национален протест на родители на деца с увреждания протестиращи опитаха да влязат в Народното събрание, но не бяха допуснати. Причината – протестиращите носеха тениски с надпис "Системата ни убива", а това било нарушение на правилника на парламента, тъй като съгласно него продажбата и разпространението на информационни материали е забранено в сградата на Народното събрание.

Създават 100 центъра за хора с увреждания в страната

Министерският съвет прие План за действие за периода 2018-2021 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа, който...

Дебатът

Това не е единственият случай, в който хора са ограничавани да влязат в Народното събрание. Общото при всички случаи е, че почти всички са се съобразявали. Няма и председател на парламента, който да е отменил решение на охраната. Така злополучният Емил Христов се защити за взетото решение, като не оспори, че над час хора с увреждания не са допускани в сградата на парламента, но попита как това е ставало по негово нареждане, след като в мотивите за искане на оставката му изрично е посочено, че бил уведомен "над час по-късно". Христов напомни, че правилата, по които работи Народното събрание, де факто са разработени от бившия председател на БСП Михаил Миков. "Умишлено или не не ми беше дадена възможност да говоря с началника на охраната", заяви още Христов, който зададе въпрос кой е разпространил информацията, че той е наредил на охраната да спре хората. Затова зам.-председателят на парламента поиска извинение и попита защо от БСП не са били добронамерени да изчакат да свърши пленарното заседание и да бъде направена среща.

Преди гласуването се изказаха депутати както от опозицията, така и от управляващото мнозинство. Най-активни бяха депутатите от БСП – Филип Попов, Антон Кутев и Георги Гьоков. Според Попов Христов е държал "часове наред" родителите на децата с увреждания, както и хора с увреждания, а после се оправдал с охраната на парламента. Кутев добави, че ако не друго, е трябвало поне управляващите и по-точно ГЕРБ да покажат съчувствие и дадат "някакви обещания за реформа", ако могат. "Това са ваши проблеми, това са проблеми на тези, които сега управляват – защото тези хора може и да не доживеят до следващото управление", подчерта червеният депутат. И също категорично каза: "Стана скандал и заради това станахте социално чувствителни". А Драгомир Стойнев заяви по адрес на Христов, че сам е трябвало да подаде оставка и че ГЕРБ е в изолация.

От ГЕРБ пък отвърнаха, че обвиненията по отношение на Христов са "интерпретации и инсинуации", тъй като той вече бил казал, че не му е била представена коректно информацията за протеста на родителите на деца с увреждания и на хора с увреждания. Това е "инструментариум" за дестабилизация на правителството и уронване на престижа на Месечната помощ на дете с увреждане вече е 930 лева месечно, при "диференциран подход", напомниха от партията на Борисов, след като помощта била само 240 лева през 2016 година. 268 млн. лева има в Бюджет 2018 за хората с увреждания, продължи изброяването. Имаме желание и визия за промени в законодателството за хората с увреждания, стараем се да им помогнем, водим диалог, завърши защитата в лицето на Светлана Ангелова. Какви лъжи казах, мъчите се да замажете, отвърна Антон Кутев, който беше инициатор на опита за среща между родителите на деца с увреждания и хора с увреждания и депутати от управляващото мнозинство. Да ви цитирам ли Красимира, която напуска България, за да си лекува детето, закова нов пирон Георги Гьоков, който поиска „малко отношение“ от ГЕРБ. Бившият пловдивски кмет Спас Гърневски моментално отдаде това на Виденовата зима.

Караянчева за недопуснатите в НС майки: Имаме правилник за облеклото, трябваше да се преоблекат

Решението майки на хора с увреждания да не бъдат пуснати в парламента заради тениски с надпис „Системата убива” е „не...

Истинското "отношение" от ГЕРБ дойде в лицето на Данил Кирилов, председател на правната комисия в парламента. Той обяви, че по правилник всъщност нямало право да има такава среща на протестиращи с депутати, независимо кои са протестиращите и че в Закона за събранията, митингите и манифестациите също било урегулирано, че не може да се влиза в сградата на Народното събрание с пропагандни материали.

Станил Станилов от "Атака" също се включи в дебата и поиска парламентът да работи по закони, защото депутатите били избрани за тази цел, а не да съдят действията на ръководството на Народното събрание. Той обвини Корнелия Нинова, че го нарекла "псевдопатриот".

Стигна се и до непредвидена 15-минутна почивка, защото представители на хора с увреждания се появиха на среща в парламента с председателите на парламентарните групи. След тази среща председателят на здравната комисия в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова коментира, че дори при тази среща било казано, че се дават достатъчно пари, но организацията е много лоша и разпределението е неефективно. Михаил Христов от БСП обаче отвърна, че за "помощни средства" за хора с увреждания държавата харчи 50 млн. лева годишно, а за 10 млн. лева можело да се направи държавно предприятие, което да ги произвежда.

"Емил Христов се извини от трибуната на хората, които не допуснаха. За мен аргументите бяха изключително нелепи. В момента сме подготвили тениски с надпис "Системата ги убива" за членове на НС. Темата е политическа, не партийна. Политическа е, защото става дума за политики по уврежданията и, ако не се политизира тези проблеми никога няма да бъдат решени“, коментира Капка Панайотова от Центъра за независим живот, която беше един от птисъствалите на днешната среща.

Управници и политици с непоправими увреждания

Вчерашният 18 април, 2018 година, беше белязан от един огромен скандал. Не, не е арестът на кметицата на район "Младост" и заместничкат...

Нищо не чухме за Априлското въстание, не стигнахме и до птичките и пчеличките, обобщи фарса депутатът от БСП Славчо Велков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за прамиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика