Манолова разкритикува новата проектонаредба за водата - пак имало допълнителна такса

3432
Манолова разкритикува новата проектонаредба за водата - пак имало допълнителна такса
Снимка: БГНЕС

Граждани, неправителствени организации, държавни институции, водният концесионер и комисията за енергийно и водно регулиране обсъдиха с омбудсмана Мая Манолова как да се реши проблемът с начисляването на разход вода "общо потребление" в сгради-етажна собственост, предаде БГНЕС.

Причина за дискусията са жалби на потребители, които се оплакват от проблемите, произтичащи от Наредба № 4 от 14 септември 2004 г. на МРРБ за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи. Друга причина стана казусът с бл. 200 в столичния квартал "Красно село", където жителите му получиха сметки между 1500 и 3000 лв.

По-високи глоби за вода плюс задължителен достъп на инкасатор

Глобите при кражба на вода ще бъдат увеличени значително. Водата за "общо потребление" ще се плаща поравно от всички апартаменти в сгра...

"Проблемът на хората е т.нар. включване на "общо потребление". Има увеличение на броя на жалбите през всяка следваща година. През 2017 г жалбите са се увеличили двойно в сравнение с 2015 г. От над 450 - 195 жалби се отнасят за разхода "общо потребление". За първите 8 месеца на тази година са постъпили 313 жалби, от които 142, касаят този проблем", заяви Манолова.

Манолова подчерта, че до 26 октомври тече обществено обсъждане на проектонаредбата за за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи, но въпреки това, според омбудсмана, тя и в новия си вариант не решава спорните точки от сегашната.

"Моята оценка като омбудсман е, че така предложената наредба няма да реши проблемите на гражданите. Там не се решава основният проблем – справедливостта за формиране на сметката за вода, защото не се осигурява баланс между интереса на гражданите и ВиК дружествата. По-скоро новите текстове са в полза на ВиК операторите. На практика отново ще се начислява допълнителна сума за общо потребление. Променя се само начинът на преразпределение на водата. Продължава порочната практика нито гражданите, нито етажните собствености да могат да сключват индивидуален договор с ВиК дружествата, а да се работи с публично оповестени общи условия, които са публикувани на страниците на водните оператори”, коментира омбудсманът.

Тя добави още, че по отношение на разпределението отново липсва факторът справедливост и уточни, че няма как по равно да се дели изразходваното от петчелнно семейство и самотно живеещ човек в гарсониера. Според нея в наредбата има и текстове, които дават предпоставка за лобизъм и подчерта, че това касае частта, в която е заложено осигуряването на уреди за дистанционно отчитане. Омбудсманът подчерта, че това е първият опит от 14 години насам на Министерството на регионалното развитие и благоустройството все пак да направи опит да коригира наредбата, така че тя да работи в интерес на гражданите.

Зам.-регионалният министър Малина Крумова, която присъства на дискусията, подчерта, че тепърва започва общественото обсъждане и очакваме предложенията на гражданите, с които текстовете да бъдат подобрени.

Въвеждат промени при отчитането на ВиК услугите, предвиждат се строги мерки при кражби на вода

Водата, използвана за общи нужди в жилищните сгради в режим на етажна собственост, ще се разпределя поравно между всички апартаменти, п...

"По отношение на общото потребление трябва да имаме предвид, че ВиК операторите отговарят за поддръжката на публичната инфраструктура – точно това ясно сме регламентирали в новата наредба. Трябва да се прави ясна разлика между нея и частните собствености. Този проблем не произтича от общото потребление. Във формирането на цената на водата влиза и поддръжката на инфраструктурата”, заяви Крумова и добави, че поддръжката на всички системи на територията на етажните собствености са задължение на потребителите. Зам.-министърът беше категорична и по отношение на това, че не може един собственик да заплаща само потреблението на водата. Твърдението, че гражданите плащат по два пъти за потребление на вода, Крумова определи като спекулативно.

Казаното от зам.-министъра възмути гражданите и неправителствените организации, които поискаха водомерите да са за сметка на дружествата, защото чрез тях те печелят пари и така предложената наредба да бъде оттеглена, за да бъде коригирана и тя наистина да е в полза на потребителите, които е крайно време вече да подписват договори с водните дружества и от потребители да се превърнат в клиенти. Гражданите поискаха да отпадне и такса "общо потребление".

"Тази наредба не е съобразена със Закона за защита на потребителите. Този закон изисква да се сключват договори, а не това да се случва чрез публично известни общи условия. В тези условия не виждам какви санкции се налагат на операторите ако не си изпълнят задълженията, наказания има само за потребителите. При отчитането на общите водомери трябва да се включи представител на етажната собственост, а не това да се прави от двама отчетници, за да има свидетел. Не става ясно и по какви критерии ще се определя броя на обитателите в едно жилище. Как това ще се направи за един университет или едно заведение", попита потребителката Цветанка Илиева.

Според нея ако се въведат уреди за дистанционно отчитане ще настъпи хаос, особено ако те не работят в синхрон с тези на топлинните счетоводители, затова призова това първо да се обсъди с фирмите преди да се заложи като задължително изискване.

Вангел Цилев от Българския потребителски център подчерта, че новата наредба не е съобразена с новия Гражданско-процесуален кодекс и в него е заложено всеки потребител да има индивидуален договор и подчерта, че в почти всички общи условия на доставчици има неравноправни клаузи.

Проблемът с водата в Хасково ще се реши трудно и бавно, прогнозира експерт

Трудно и бавно ще се реши проблемът с наличието на уран в питейната вода в Хасково. Това обяви проф. Павел Пенчев, председател на Бълга...

"Създайте звена, които да следят за некоректните потребители и незаконните присъединявания. Не може заради това, че вие не може да си регулирате пазара хората да плащат. Течовете и авариите не може и не трябва да се плащат от потребителите", заяви Цилев.

Учредителят на Сдружението за правна помощ на потребителите Димитър Дековзаяви, че пропуск на дружествата е, че те нямат механизъм за контакт със своите клиенти и не могат да достигнат до индивидуалните си клиенти, както и до етажните собствености, за да решават възникналите проблеми.

В същото време зам.-председателят на Асоциацията на ВиК операторите Георги Владов, заяви че тази наредба дава възможност на етажната собственост да избере как да се разпредели общото потребление като посочи, че това може да стане по равно или пропорционално и дава възможност с поставянето на уреди за дистанционно отчитане да реши дългогодишният проблем с достъпа до водомерите.

"Най-големият проблем на потребителите идва от начина на отчитане, защото не всеки осигурява достъп до имота. Ние предлагаме новите жилища, които имат изведени общи водомери да останат така, а дистанционни уреди да се сложат във всички апартаменти, където водомерите са вътре в жилищата. Това обаче трябва да важи за всички собственици, за да има резултат", каза Владов и добави, че не може един водомер да работи 10 години безотказно и коректно.

Изпълнителният директор на Софийска вода Васил Тренев каза само, че дружеството е подало повече от 40 страници с предложения и не коментира поставените от гражданите и неправителствени организации теми. Той използва момента, за да се извини на хората от бл. 200 в "Красно село".

Готвят се пет пъти по-високи глоби за потребители, лъжещи колко вода черпят

Пет пъти по-високи глоби за некоректни потребители ще бъдат заложени в новия закон за ВиК. Това обяви регионалният министър Николай Нан...

"Това, което се е случило там е прецедент! Утре ще направим последна проверка. Сметките ще бъдат коригирани! Най-вероятно има проблем в средството за техническо измерване. Затова сме изпратили сигнал до фирмата-производител на уреда", заяви новоизбраният изпълнителен директор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com