Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

3639
Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Технологичният милиардер и главен изпълнителен директор на „Тесла“ Илон Мъск беше в Китай. На среща в Пекин той се видя с премиера Ли Цян, който обеща страната "винаги" да бъде отворена за чуждестранни фирми. Премиерът е втората по важност фигура в политическата йерархия на Китай. Това е второто пътуване на Мъск за по-малко от година до най-големия пазар за електрически превозни средства в света.

Китайският държавен телевизионен оператор CCTV каза, че Мъск - един от най-богатите хора в света - е провел среща с висш търговски служител, публикувайки снимка на собственика на X в голямата държавна къща за гости Diaoyutai в Пекин. Мъск има обширни бизнес интереси в Китай и последното му посещение беше през юни миналата година. „Тесла“ не отговори на исканията на AFP за потвърждение на посещението на Мъск, нито сподели своя маршрут за пътуването.

„По покана на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия, изпълнителният директор на „Тесла“ (САЩ) Илон Мъск пристигна в Пекин този следобед“, извести държавната телевизия CCTV. Държавните медии съобщиха, че Мъск се е срещнал с Рен Хунбин, ръководител на търговския съвет, "за да обсъдят следващите стъпки в сътрудничеството и други теми".

Още: Мъск: Америка върви към изчезване

Магнатът е противоречива фигура на Запад, но в Китай електрическите превозни средства на „Тесла“ се превърнаха в основен елемент от градския живот на средната класа. След като веднъж осмиваше китайските електромобили, Мъск ги описа тази година като „най-конкурентните автомобилни компании в света“. „Хубаво е да видим, че електрическите превозни средства напредват в Китай“, каза той, цитиран от държавата телевизия в неделя. „Всички автомобили ще бъдат електрически в бъдеще.“ Самата компания на Мъск обаче се сблъска с проблеми във втората по големина икономика в света: през януари „Тесла“ изтегли над 1,6 милиона електрически превозни средства в Китай, за да коригира техния софтуер за управление.

Пристигането му в Китай съвпада с ожесточена ценова война между фирми, които отчаяно се стремят да продължат напред в силно конкурентния пазар на електромобили. Местният китайски автомобилен гигант "Build Your Dreams" (BYD) изпревари „Тесла“ през четвъртото тримесечие на 2023 г., за да стане най-продаваният електромобил в света. „Тесла“ си върна тази титла през първото тримесечие на тази година, но BYD остава твърдо на върха на родния пазар. Посещението на Мъск се случва, когато Пекин е домакин на мащабно автомобилно изложение.

Последната надежда на „Тесла"

Коментарите под публикации за пристигането на Мъск в сайта на социалните медии Weibo бяха пълни със спекулации, че знаменитият магнат ще присъства на Auto China, докато е в Пекин. Един потребител предположи, че посещението на Мъск е било мотивирано от желание да тества SU7, първият модел кола, пуснат по-рано тази година от китайския технологичен гигант Xiaomi. Навлизането на Xiaomi в конкурентния сектор на електромобилите изглежда започва положително, като изпълнителният директор Лей Джун каза този месец, че предварителните поръчки са надхвърлили очакванията от три до пет пъти.

Още: Русия ще печели още и още територии, ако войната продължи: Мъск с прогноза

Други коментатори писаха, че пътуването на Мъск е имало за цел да му даде възможност да говори с китайски служители относно възможността за въвеждане на технологията за пълно самоуправление (FSD) на „Тесла“ на местния пазар. „FSD е последната надежда на „Тесла“ да спаси вътрешните си продажби“, отбеляза един потребител на Weibo.

Интересите на Мъск в Китай отдавна кара политиците във Вашингтон да вдигат учудено вежди. Президентът Джо Байдън каза през ноември 2022 г., че връзките му с чужди държави „заслужават“ проверка. Магнатът също предизвика полемика, като предложи самоуправляващият се остров Тайван да стане част от Китай. Тази позиция беше приветствана от китайските официални лица, но дълбоко разгневи Тайпе.

Още: След смъртта на милиардерка: Повдигнаха се въпроси за безопасността на Tesla

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Белият дом: Не вярваме, че в Газа се извършва геноцид

САЩ: Законът за чуждестранното влияние е несъвместим със западните стремежи на Грузия

След Бил Гейтс Мелинда напусна и фондацията им

Заснеха машинистка в метрото да се гримира в движение (ВИДЕО)

Силно земетресение край бреговете на Мексико

Почина първият в света пациент с трансплантиран свински бъбрек

"Забравя накъде отива": Тръмп с нови подигравки за възрастта на Байдън

Стигат до близо метър дължина: Гигантски африкански плъхове превзеха остров в щата Флорида

Коя държава наричат Дубай на Южна Америка? Едно голямо южноамериканско икономическо чудо:

Откраднат кабел предизвика влакова катастрофа с 50 ранени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка