Шефката на НАП: Горанов иска от мен решения, не оставка

3660
Шефката на НАП: Горанов иска от мен решения, не оставка
Снимка: БГНЕС

Ударът беше насочен срещу НАП, но засегнати са всички български граждани, чийто лични данни бяха незаконно публикувани. Ударът е срещу нас. Оценявам усилията на всеки един колега от агенцията, всеки един от тях продължава съвестно да изпълнява задълженията си. Ние сме задължени да гарантираме приходите в държавата. Така започна изказването си на пресконференция директорът на НАП Галя Димитрова.

Горанов искам от мен решения, не оставка, отговори тя на журналистически въпрос. Припомняме, че Димитрова бе в отпуск, която не прекрати по време на кризата с изтичането на лични данни.

Тежки решения

Страхотна фраза, на шефката на НАП: "Беше тежко решение да не си прекратя отпуската". Наистина, няма по-тежко решение. За да проверим ...

Тя обясни, че според специалистите няма 100% сигурна система, която да работи с външни потребители и припомни хакерските атаки срещу Facebook, ФБР и тази от вчера срещу Capital One - една от най-големите финансови институции в САЩ: "Това не ни успокоява, това е реалността, нашата мисията е да сме максимално достъпни за клиентите си, затова услугите ни са предназначени за външни потребители. Има хора с лоша умисъл, ние го подценихме, признавам, че не сме били достатъчно внимателни".

"Подценихме баланса между достъпност и сигурност, между възможността услугите ни да се ползват от максимален брой хора, добрата защита изисква нови техники и софтуери, но не всички наши клиенти разполагат с такива. Това, което се случи, няма да ни демотивира, ние ще разработваме нови и модерни системи", допълни шефката на НАП.

Димитрова заяви, че главният им приоритет е да бъдат информирани гражданите какви действия да се предприемат, както и да се усъвършенства IT структурата.

Поисках оставката на ръководителя за звеното ни за електронна сигурност и тази на шефа на електронни системи в НАП. Важно е да кажем отново, че към момента няма нужда от смяна на лични карти, гражданите само трябва да сменят паролите и идентификационните кодове в системата на НАП, каза още Галя Димитрова.

Спецпрокуратурата ще поиска постоянен арест за собственика на TAD Group

Спецпрокуратурата ще внесе утре в съда искане обвиненият в подбудителство към кибертероризъм Иван Тодоров да бъде оставен за постоянно ...

Вече се работи по изцяло нова ИТ структура в НАП, а външна компания прави одит. Киберсигурността е дейност, която трябва да бъде извършвана от външен изпълнител, посочи Димитрова.

За капак самият Владислав Горанов каза, че не мисли, че един успешен ръководител на НАП трябва да бъде освободен дори за "толкова сериозно нарушение".

По-късно днес тя трябва да бъде изслушана във временната парламентарна комисия, сформирана за разследване на хакерската атака в масивите на данъчните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Гранична полиция" бори мигранския натиск с 40 нови джипа

Веригите настояват за президентско вето върху тавана на надценки за хляба

Вътрешният министър заговори за сигнали за купуване на гласове на изборите

Отиде си журналистът Петър Бочуков

„Грилла е в Билла“ стартира отново с още по-атрактивни оферти

Кой има имен ден днес, 9 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 9 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 8 май 2024 г.

Много атракции и забавления във Family Fantasy Land на 1 юни

Служебният кабинет обезпечи видеонаблюдението и видеозаснемането за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com