Спецпрокуратурата погна договор с консорциум, запорирал сметките на община Смолян

14337
Спецпрокуратурата погна договор с консорциум, запорирал сметките на община Смолян
Снимка: Община Смолян

Специализираната прокуратура се е заела с договора, който екскметът на община Смолян Дора Янкова е сключила с консорциум „Светлина“. Той е от 2008 г. на обща стойност близо 2,4 млн. лв.

За него сегашната местна власт води дела от около шест години, тъй като го прекрати като крайно неизгоден, действащ в ущърб на общината.

Войната между консорциума и общината започна през 2012 г. - месеци след встъпването на Николай Мелемов в първия му мандат. От справки в документите се оказало, че неплатените средства в управлението на Дора Янкова за поддръжка на уличното осветление са 645 685 лв., а договорът всъщност е загробващ.

И въпреки че в него консорциум „Светлина“ е посочил печалба от дейностите в обществената поръчка между 2 и 10%, по данни от счетоводната експертиза печалбата ще бъде много по-голяма от планираната.

По двете дела, едното от които висящо, са продадени общински сгради, в това число част от Младежкия дом и апетитен имот зад хотел „Смолян“. Запорирани са сметки на общината и нейни вземания от частни контрагенти, в т. ч. от такса смет, които са целеви. През 2017 г. даже Мелемов отнесе акт от Агенцията за държавен финансов контрол, макар ЧСИ-то да е прихванало чрез запор плащания за битови отпадъци от дружества. Предната година запори „на изхода“ бяха наложени на десетки юридически лица, които дължат данъци и такси.

Двамата частни съдебни изпълнители досега са изтеглили от общината 1,5 млн. лв., а в началото от консорциума твърдяха, че дълговете на общината към тях са 800 000 лева.

На практика сегашният запор – на стойност 387 425 лева, е наложен два дни, след като от частния съдебен изпълнител Здравка Тонова на 15-ти юли Спецпрокуратурата е иззела документите.

 

 

От местната администрация още в началото на годината пишат писма до министерствата на финансите и правосъдието, до НАП и Камарата на частните съдебни изпълнители, в които искат официален отговор дали е правомерен подходът на ЧСИ спрямо община Смолян. 

Консорциум „Светлина“ се състои от фирмите „Скаб“ и „Елмаз“. Договорът му с община Смолян е за ремонтно-възстановителни работи и експлоатационна поддръжка на уличното, парковото и архитектурно осветление на територията на Община Смолян.

Сключен е на 4 януари 2008 г. със срок до края на 2012 г. и обща стойност 2 253 168 лв. Без причина два месеца по-късно е подписан анекс за още 132 260 лв.

 

 

От общината обясниха, че всеки месец били плащани „грешни“ 12 600 лв. абонаментна такса за поддръжка, което прави излишен разход общо на 756 000 лв. през петте години на договора, тъй като за ремонтно-възстановителни работи по договор се плаща отделно.

Средно на година се пада над 477 000 лева задължение към консорциум „Светлина“. А откак общината сама поддържа уличното осветление, разходът по данни от сегашната управа е 50 000 лева на година. Тоест близо 10 пъти по-скъпа е била тази услуга в периода 2008-2011 г. за община Смолян.

Поради всички нередности в изпълнението, които сегашното управление намира, решава да прекрати договора. И започват съдебни битки с консорциума.

Общината се счита за категорично ощетена от този договор. Съдът обаче присъжда на двете фирми всички претендирани суми.

Първото загубено от общината дело е за 267 хил. лв., но заедно с лихви, такси, адвокат и ЧСИ сумата набъбва за 445 хил. лв.

Първите продажби от ЧСИ бяха на общински коли, апетитен имот зад хотел „Смолян“, когато прибра също данъци и такси от длъжници на общината.

Второто дело, което се води с проформа фактури, без да е платен ДДС, е за 800 000 лв. и е още висящо във Върховния касационен съд. Въпреки това фирмите запорират сметки на общината и теглят пари от нея.

Парите обаче отиват незнайно къде, тъй като едната от фирмите в консорциума – „Скаб“ е обявена в несъстоятелност. А за своето вземане другото дружество – „Елмаз“, е сключило договор за цесия със софийска фирма с 5 лв. капитал, в чиито сметки постъпват събраните от община Смолян суми, но тя продължава да не ги вписва в годишните си финансови отчети.

„Съгласно изискването на законодателството съдебният изпълнител не може да продава и възбранява имущество на по-висока стойност от иска. Това е т. нар. „съразмерност в принудителното изпълнение“. Сградата на „Журналиста“ беше достатъчна за осигуряване на вземането. Въпреки всичко, ЧСИ Здравка Тонева в обявлението си включи и Младежкия дом, а има събрани данъци и такси за над 50 000 лева при нея, за които не ни беше уведомила по надлежния ред“, коментира преди година зам.-кметът Аръчкова.

Необясним факт за ръководството на община Смолян е, че върху дължимото плащане съдът им е начислил ДДС и лихва върху него. Начисленият данък според зам.-кмета Венера Аръчкова обаче няма да постъпи в НАП, защото едната фирма е в несъстоятелност, а другата е без активи. И така се прави чист подарък на този консорциум.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com