Пациенти в област Кърджали чакат с години ТЕЛК решенията си. Защо?

8412
Пациенти в област Кърджали чакат с години ТЕЛК решенията си. Защо?
Снимка: БГНЕС

Област Кърджали е единствената в страната с най-много издадени ТЕЛК решения. Хиляди пациенти със заболявания обаче чакат с години документа. Някои от тях дори не успяват да го получат, сигнализират от БНР.

Оказва се, че само в една от двете комисии в областта за първите 7 месеца на годината са преминали близо 3000 души, като вече е надхвърлен разрешеният по норматив годишен брой от 2400 пациенти. Средно на месец те издават по близо 700 решения.

Дариткова: Удължаваме валидността на ТЕЛК-овете следващата седмица, пенсиите за юли са сигурни

Управляващите ще коригират текстове в Закона за извънредното положение следващата седмица, за да удължат срока за ТЕЛК-решенията. Преди...

Двете комисии към областната болница обслужват пациенти от две държави - България и Турция. Едните са жители на областта, а вторите - български изселници с двойно гражданство. Работата се засилва през лятото, когато много от тях се връщат по родните места. Тогава опашките пред ТЕЛК стават толкова големи, колкото и пред паспортната служба,, коментират лекари.

"35 експертни решения са издадени вчера от нашата комисия. От тези 35 експертни решения 16 лица са с двойно гражданство, почти 50 на сто", казва д-р Илия Габровски - председател на първия състав в ТЕЛК. Той е лекар от 50 години. Вече е пенсионер, но продължава да работи. Останалите му колеги също са в пенсионна вързраст. 

"Възможностите ни вече са на своя предел", алармира доктор Габровски. По думите му комисиите работят при 200 процента натовареност и въпреки това не смогват да обработят навреме подадените заявления. Според него са необходими спешни мерки за решаването на проблема.

Лекарите предлагат създаването на още комисии към общинските болници в района. Решението за това е в ръцете на Регионалната здравна инспекция и на местните общински съвети.

Съдът не позволи степента на ТЕЛК да зависи само от най-тежкото заболяване

Петчленен състав на Върховния административен съд потвърди решението на тричленен състав от 31 януари 2020 г., с което беше отменена т...

Друг акцент от проблема с ТЕЛК комисиите в областта изтъква директорът на областната болница Мариян Запрянов. За него казусът е изкуствено създаден.

"Тези специализирани ТЕЛК комисии се закриха изведнъж и всичко това дойде при нас, а можеше да стане в планов порядък, постепенно, плавно, а ние изведнъж, всичко дойде накуп, 3000 изведнъж пациенти за освидетелстване и преосвидетелстване", коментира Запрянов пред БНР.

За да компенсират натоварването от болницата били принуден да създадат и втора ТЕЛК комисия на пълен работен 8-часов работен ден, но и нейният капацитет вече бил запълнен. Във втората комисия влизали работещи в болницата лекари на по-млада възраст, а "самата работа в ТЕЛК е много специфична", подчертава Запрянов.

Оказва се, че причина за забавените решения е липсата на кадри и желанието им да работят в ТЕЛК.

Как се взема ТЕЛК по време на извънредното положение - научете

В условията на извънредно положение, правилата, по които се взема ТЕЛК, се променят, става ясно от официално прессъобщение. Ето как: -...

"Всеки един лекар в своята представа, когато завършва медицина, си мисли, че ще работи в една определена сфера на медицината. В ТЕЛК нещата са такива, че трябва да имаш универсална медицинска подготовка, за да се вземе едно такова експертно решение, трябва много опит и много високо ниво на професионализъм, достигнат защитен през годините", коментира изпълнителният директор на болницата доктор Тодор Черкезов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЪРДЖАЛИ:

Агресията в училище не спира: Непълнолетен е задържан

Крумовградско село си избра кмет с 1 глас

Милко Багдасаров се отказа от мястото си в общинския съвет в Кърджали

Новият кмет на Кърджали говорил с Доган, иска по-прозрачно управление

Кърджали има нов кмет, но пак от ДПС

Обелиск на толерантността между религиите ще строят в Кърджали

Делян Пеевски в Кърджали: Вашата задача е да сте победители, ние се ангажираме с подобряване на живота на хората в общините*

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Кърджали

Хасан Азис с първи коментар защо Доган няма да го издигне за кмет Кърджали (СНИМКИ)

Мълнии причиниха два пожара в община Момчилград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали