С новия си закон Пеевски постави под затегнат контрол всички български медии

16909
С новия си закон Пеевски постави под затегнат контрол всички български медии
Снимка: БГНЕС

Без никаква особена съпротива т.нар. медиен закон на Пеевски беше приет на второ четене в Народното събрание – без в пленарна зала да присъства основният му вносител т.е. самият Пеевски. Резултатът беше очакван, след като картината беше същата и на първо четене. Законът създава сериозни рестрикции пред медийния бизнес, като някои от тях обаче няма как да бъдат изпълнявани систематично и възниква въпросът дали проверките за изпълнението им няма да са нарочно избирателни.

Обявената идея на закона е да се декларира кой е действителният собственик на дадена медия – този, който определя редакционната политика. За целта, до 30 юни всяка година се подава декларация – чрез попълване на електронен формуляр на интернет страницата на Министерството на културата (МК). Информацията ще се подава и до Агенцията по вписванията и трябва да бъде обявена и в Търговския регистър. Електронният публичен регистър към МК трябва да заработи до една година след окончателното приемане на закона, но беше гласувано да няма задължение в него да се вписва "информация, идентифицираща действителния собственик" на печатни издания, която трябва да се публикува в първия за календарната година брой на съответното печатно издание. Припомняме, че точно Пеевски де факто държи повечето печатни издания в България. Освен това, от МК вече казаха по време на обсъжданията на ниво комисия, че не могат да проверяват всички, защото нямат достатъчен ресурс т.е. мярката става проформа, макар че е вписано, че "когато нарушителят не може да бъде установен (бел. ред. - първото установяване се прави от МК), министърът на културата изисква съдействие от органите на МВР". Има предвидени глоби за неподадена или грешна декларация, които със сигурност са сериозни за по-малките медии – от 10 000 до 15 000 лева при първо нарушение и от 20 000 до 30 000 при повторно.

Националната библиотека: Медийният закон на Пеевски е сбъркал адреса

Предложенията на Делян Пеевски нямат място в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, тъй като са изцяло из...

В самата декларация трябва да пише какво е "всяко получено финансиране през предходната календарна година, неговия размер и основание, включително данни за лицето, извършило финансирането", както и "всички договори и тяхната стойност" на медията с държавни и общински институции или дружества, в които има държавен и/или общински капитал.

В декларацията ще се съдържа и информация дали доставчикът на медийни услуги заема публична длъжност. При смяна на собственика, това трябва да бъде декларирано в 7-дневен срок. Отделно за тези, които разпространяват медии на хартиен носител, трябва да има "информация, която ги идентифицира", макар тя да няма да се вписва в електронния публичен регистър към Министерството на културата. Други текстове предвиждат разпространителите на печатни издания да декларират в Министерството на културата и броя на обекти за продажба на дребно. Ако последните са 1/3 от всички обекти, ще се праща информация в Комисията за защита на конкуренцията. Имаше предложение да става въпрос за 1/6 от обектите, но то не се прие.

В закона съществуват и понятия като "лице, което фактически контролира съдържанието на медийната услуга и/или редакционната политика" и "действителен собственик", което беше отбелязано от депутата от БСП Антон Кутев, който смята, че собствеността на малките медии ще бъде осветена, но няма да се случи така при по-големите медии, контролирани от собственици с едър бизнес, които могат да финансират медиите си през вериги от компании така, че да не се стига директно до тях по документална следа. Това е опит да се работи за изсветляването на собствениците на медии, които не са монополисти, заключи Кутев. А колегата му от БСП Филип Попов попита защо няма уточнение що е то "действителен собственик", когато се говори за мерки против евентуално изпиране на пари през медиите.

Уникално обяснение как ще се разкриват неверни декларации даде председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. Според него това щяло да се доказва, когато "контролиращото лице" вдигнело телефона и се обади в редакцията, но не стана ясно кой ще установи това обаждане и по какъв механизъм, по кой закон. Кирилов защити и вносителите т.е. Пеевски, че дал дефиниция за "действителен собственик", но тя паднала на ниво комисия, защото трябвало да бъде направена препратка в друго законодателство. Няма как да напишем под дадена норма "тя трябва да се спазва", оправда всичко в текстовете накрая депутатът от ГЕРБ.

ДПС измисли какви ще са глобите за медиите по закона на Пеевски и кой ще ги събира

Министерството на културата да има правото да упражнява санкции по все още неокончателно приетият закон за медиите на депутата от ДПС Д...

Като отговорни за редакционната политика Велислава Кръстева от ДПС, която проби в политиката като пиар на Ахмед Доган, посочи по принцип главните редактори. Но Кутев отвърна, че ДПС явно иска да намери връзката между главните редактори и лица, финансиращи медията, които всъщност определят редакционната политика, обаче Пеевски и компания не са се справили. А Йордан Цонев, един от вносителите на законопроекта и играещ дясна ръка на Пеевски, заяви, че това кой управлява редакционната политика предполага "твърде много хипотези", за да бъдат обобщени, а вносителите опитали – ако някой друг искал, можел да предложи по-успешни норми. Известният с прякора си Ментата народен представител не пропусна да каже и как докладите на "Репортери без граници" и обвързани с Джордж Сорос НПО-та за медийната свобода у нас са "абсолютно неверни" или поне силно изопачени, защото българските им представители "клепат България". Кутев не падна по гръб и иронизира Цонев, че ще му се извини, ако след приемането на закона, в следващата класация на "Репортери без граници" България се изкачи дори с две места нагоре (бел. ред. – сега сме на 113-то място).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com