X
 
 

ДПС измисли какви ще са глобите за медиите по закона на Пеевски и кой ще ги събира

3444 0
photo of ДПС измисли какви ще са глобите за медиите по закона на Пеевски и кой ще ги събира
Снимка: БГНЕС
Министерството на културата да има правото да упражнява санкции по все още неокончателно приетият закон за медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски (бел. ред. - Законът за задължителното депозиране на печатни и други произведения). Това предлага ДПС с изменения между първо и второ четене на законопроекта, каза депутатът на Движението за права и свободи Велислава Кръстева, цитирана от БГНЕС.

От ДПС предвиждат още медиите, които не са декларирали обстоятелствата, предвидени в законопроекта, да бъдат санкционирани с глоба от 20 хил. до 30 хил. лева.

Законът "Пеевски" за медиите мина на първо четене, ГЕРБ, ДПС и ОП са "за"

Народното събрание прие на първо четене днес медийния закон, чийто основен вносител е депутатът от ДПС Делян Пеевски. "За" гласуваха ...

"С тези си предложения сме вменили на Министерство на културата задължението и правото да упражнява санкции за неизпълнение на закона, по отношение на декларирането на собствеността. Освен това, в обхвата на закона сме включили и кредитите, тяхното деклариране, както и финансирането от публични финанси - без разлика дали става дума за държавен бюджет, общински или оперативни програми на ЕС", поясни Кръстева.

От ДПС настояват още председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов да организира дискусия между депутати и представители на медии, на която да се обсъдят предлаганите промени.

"Текстовете не касаят и не третират журналисти. Затова аз не приемам в публичното пространство да се въртят отворени писма, че това потиска журналистиката, че законът е насочен срещу журналисти, както и че посяга на свободата на словото", посочи от своя страна народният представител от ДПС Хамид Хамид.

Вече гласуваните на първо четене промени предвиждат въвеждане на изискване за задължително разкриване на информация от доставчиците на медийни услуги за техния действителен собственик, както и за начина на финансиране. Вносителите се надяват с тези мерки да доведат до прозрачност на медийния пазар, както до информираност на обществото относно редакционната политика на медиите.

Законът на Пеевски за медиите - много проблеми, малко решения

На 6 февруари, 2018 година четирима народни представители от Движението за права и свободи в 44-то Народно събрание, сред които и медий...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители