Националната библиотека: Медийният закон на Пеевски е сбъркал адреса

3342
Националната библиотека: Медийният закон на Пеевски е сбъркал адреса
Снимка: БГНЕС

Предложенията на Делян Пеевски нямат място в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, тъй като са изцяло извън обхвата му. Това се казва в становище на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", изпратено до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, шефа на медийната комисия Вежди Рашидов и до министъра на културата Боил Банов.

Това е поредната институция, която критикува т.нар. медиен законопроект на депутати от ДПС, чиято претенция е, че щял да осветява собствеността и финансирането на медиите.

ДПС измисли какви ще са глобите за медиите по закона на Пеевски и кой ще ги събира

Министерството на културата да има правото да упражнява санкции по все още неокончателно приетият закон за медиите на депутата от ДПС Д...

През пролетта Министерството на културата също коментира, че Пеевски неправилно адресира предложенията си в закон, чиято цел е да съхранява книги, вестници и други като част от националното културно наследство.

Законът за задължителното депозиране е един от устройствените за Националната библиотека и тя го защитава.

"В Европа и в останалите страни по света законите и другите нормативни актове, свързани със задължителното депозиране на печатни и други произведения, не съдържат текстове, подобни на предложените от вносителите, тъй като те са извън предмета и сферата на действие на законодателството за печатното депозиране. Предполагаме, че приемането на направените предложения се дължи на факта, че една част от народните представители не познават в детайли закона. Вероятно затова се говори за него като за "медийния закон", пише в становището на доц. д-р Красимира Александрова, директор на библиотеката.

Според нея е нужно да се направи допълнителен задълбочен анализ както на систематичното място за подобни промени, така и на "необходимостта от разкриване на собствеността, финансирането на доставчиците и определянето на държавния орган, който ще следи за неговото прилагане".

Законът "Пеевски" за медиите мина на първо четене, ГЕРБ, ДПС и ОП са "за"

Народното събрание прие на първо четене днес медийния закон, чийто основен вносител е депутатът от ДПС Делян Пеевски. "За" гласуваха ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com