X
 
 

Ето защо не искам да живея в България

20882 24
Ето защо не искам да живея в България
Снимка: iStock/Guliver
Не знам доколко сте се интересували, обаче вчера (23 януари) държавата почна да прави форуми в ЕС, за да опита да върне избягали вече зад граница българи. Изкушенията, които се предлагат, са следните – помощ за наем на жилище за 12 месеца, ако почнеш работа в населено място, където нямаш имот, както и осигуряване на детегледачка.

Когато обаче вземаш решения и ако имаш поне малко мозък в главата, преценяваш и какви са минусите. Дори да оставим настрана как точно ще се определя кой е емигрант от Татковината и защо той, а не останалите в България и плащащи данъци да бъдат поощрени още, само през последната седмица излязоха поредните много големи минуси, които само подчертават каква е основната пречка за нормален (не смея дори да кажа добър) живот в България – управлението!

Първо – в събота, 18 януари, премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, управляващ в България почти 10 години, свика извънредно заседание на правителството заради факта, че Перник остана без вода! Още преди срещата имаше официални признания как при сегашното темпо на черпене на вода много по-големите проблеми т.е. липса на вода чукат на вратата, а малко след това кметът на Перник Станислав Владимиров предупреди, че само след 10 дни в язовир "Студена" ще остане само мъртъв обем! Икономическият министър завиши срока до месец, но е ясно, че проблемът има нужда от спешно решение. Отвсякъде спешна ситуация и уж беше взето решение да се пусне вода за Перник от язовир "Белмекен". Да, ама не – 6 дни по-късно Столична община още чака фактическото официално предложение от правителството това да стане. Официално, с документи, с разчети, технически параметри дали ще издържи ВиК системата, със срок да се построи допълнителен водопровод при "Мало Бучино". Чака ли чака Михаля...

И защо няма? Кой да ти каже, властта не ще. За сметка на това през това време се занимава с хазарта и с брутален натиск чрез законови промени преразпределя едни пари оттам. Много пари! Управляващата коалиция стартира ДВА законопроекта, които си противоречат за най-важното – издаването на лицензи. Законопроектът на ГЕРБ, писан от финансовото министерство т.е. Владислав Горанов, предвижда промяна в структурата на Държавната комисия по хазарта и че издадените и действащи сега лицензи важат докато им изтече срока. Законопроектът на Валери Симеонов, един от коалиционните партньори на ГЕРБ, предвижда всички лицензи на частни оператори да бъдат взети до три месеца след евентуално влизане в сила на законовата поправка и после да се дават лицензи само от Спортния тотализатор. В това обаче не влизат лицензи за игри като томбола, бинго, кено и техните развновидности - явно от тези не можеш да се разболееш от хазартна болест ...

Три пъти в рамките на по-малко от денонощие Валери Симеонов беше питан какво ще стане с тези явно противоречащи си законопроекти и как така изобщо се внасят такива неща от уж коалиционни партньори! Първият път, малко след като официално излезе проектът на правителството, Симеонов обясни как като дойде законопроектът на кабинета в парламента, "тогава ще го мислим". Около 2-3 часа по-късно, в телевизионна изява по bTV Симеонов си спести обяснение. Една нощ по-късно, рано сутринта днес (24 януари), пред Нова телевизия Симеонов продължи да казва как още не е чел законопроекта на правителството, но пък си говорил с вносителя Владислав Горанов?!?!?! И накрая измисли, че неговият законопроект върви напред, защото бил с по-ограничен обхват от този на Горанов?! Значи по-ограниченият, а не по-всеобхватният законопроект е по-важен?!

Всеки, който може да чете, може и да свери какво пише в двата законопроекта за лицензите. В този на финансовото министерство т.е. правителството: "Издадените от Държавната комисия по хазарта лицензи запазват действието си до изтичане на срока им" (Преходни и заключителни разпоредби, параграф 3). В този на Симеонов: "Лицензите за организиране на лотарийни игри, с изключение на томобила, бинго, кено и техните разновидности, които са издадени на лица, различни от Държавно предприятие "Български спортен тотализатор", се прекратяват след изтичането на три месеца, считано от влизане на закона в сила" (Преходни и заключителни разпоредби, параграф 5, ал. 1).

Когато слушаш такива неща, можеш да заключиш само едно – за пореден път управляващите ни правят на маймуни! За всичко, което има дори минимално значение за благоденствието на това общество. Тогава как да искаш да живееш в тази страна? Как ще искаш да останеш да живееш там, където първата мисъл на управляващите не е за благото на избирателите и това дори не се крие поне от кумова срама?

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

 • Мария 10 Мария преди 3 седмици Профил на трол?
  Искате ли да намерите момиче за една нощ? Добре дошли - GetMeets.com
 • Мария 9 Мария преди 3 седмици Профил на трол?
  dareva
 • Анонимен 8 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  направи нещо!!! А то само не искам това не искам онова защото някой те е погледнал криво. Ти какво направи да измениш положението???
 • Анонимен 7 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Момчета, момчета. Кучетата лаят, кервана си върви. И тия дето пишат... Иска им се да покажат колко са умни и неповторими, правейки най-лесното изкарвайки че друг е виновен. Ония бил такъв, другия онакъв. Ама нали идват от нас, от същата тая Балканска семка, дето е измислила единственото лекарство срещу коронавирус-ракията. Чета ви от години и от хиляди километри, щастлив, че се ориентирах още пред виж още ›› и 40 год и хванах гората. Живея в общество, където ако си свестен, прогресираш и живееш спокойно. Има и такъв филм. Та с моя опит скромният ми, но съдържателен живот научих няколко неща. Безплатни обяди няма и всички си е сам виновен за съдбата си. Та това искам да ви кажа, толкова години след като викахте на тия дето не скачат, че са червени, един път не прочетох една статия с малко реализъм и самокритика. Никой никъде не спомена какво сам не е направил та да се откъсне или помогне нещо да се промени. Защото акао всички духаме един въглен по определен начин и приемем, че начина води до успех, то успеха ще дойде. И друго. Изтървали сте момент за промени. Световния хаос на популизма и криворазбраните икономически механизми няма да позволи нещо положително да доминира в подобни на БГ страни, защото няма интерес от това. И понеже генетично не можем да се променим, остава примирение или спасение по единично. Дерзайте.
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Защо не вземем да си признаем, че сме мързелива нация? ГФР за 20г. си построи комунизЪма, а ние се мотаме вече 55г..... руснаците го започнаха още през 17г. с др.Ленин и още.....
  : 5 !
 • Анонимен 7.2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Не знам защо си мислиш, че ще ти вярваме и ще ти завиждаме? Аз също чета, не само тук, но никъде не съм се "хвалил", че отдавна не съм в страната и да "давам акъл" кой какво да прави. И точно на такива, като мен, недей да обясняваш колко щастлив се чувства човек в чужбина въпреки, че получава добри пари! Такива като теб, дето не са излизали зад граница, не могат да го осъзнаят.
  : 5 !
 • Анонимен 7.3 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  @ 7.2 Как се наемаш да търсиш дискусия с клошар, който заработва 20 или 50$ на ден? За тях това е цяло състояние и върха на сладоледа.
  : 6 !
 • Анонимен 7.4 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Тези, които ще получат бонусите след завръщането си, са връзкарчетата, които са отишли в чужбина на държавни разноски и най-важното - заради които родителите им организираха цялата тази каша с "демократичните промени". Защото не им стигаха привилегиите и грабежът преди 1989 година, та решиха да стават крупни магнати и да имат оооооще повече. Стотинка няма да им дам! Да си стоят в чужбина и да си виж още ›› сърбат попарата, в която накиснаха цял народ. А ако се върнат тук - по-скромно, моля! Градете си живота, както обикновеният българин се опитва да прави, но май усилията стигат само за мизерно оцеляване.
  : 1 !
 • Анонимен н 6 Анонимен н преди 4 седмици Профил на трол?
  Защо някой Трябва да ви обяснява тука от край време нищо не се променя защото не сме народ, единен а родовообщинен сами се оправяме по роднински по всички пътеки, никога няма да се чуем и разберем по между родната си точно като племената в Либия и Ирак
 • Анонимен 5 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Здравейте г-н Ачев, отново виждам, че не доизказвате цялата истина, напълно съм съгласен с Вас, "основната пречка за нормален (не смея дори да кажа добър) живот в България – управлението!", да, така е, но сте пропуснали да отбележите, че този факт се дължи на простотията и глупостта на робската рая, която населява територията на червената мафия, години наред медийния слугинаж и "компетентният елит виж още ›› " полагат усилия и успяват да опростачват хората, да съсипват образованието и да пълнят главите на глупците с лъжи и имами, прост народ - слаба държава!.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  На кой не му изнася тук,да се изнася.Колко сънародници,заминаха,без някой да разбере.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Има една поговорка между обитателите на моретата. " Когато на кораба има проблеми с плаваемостта, плъховете бягат първи." По мои наблюдения, не е само поговорка. Ако сами не си запушим пробойните на кораба, никой друг няма да го направи!
  : 16 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Да, за съжаление заминаха, а тук на територията на червената мафия останаха малоумни, словоблудстващи простаци, продажни мекерета, престъпни мутри и гладни пенсионери, тъпо и безхаберно е да се коментира с безразличие идиотската политика на червения "елит", който прокуди децата и внуците ни, а още по-тъпо да се очаква да се върнат знаещи и можещи хора намерили мястото си в един нормален и спокоен виж още ›› живот.
  : 7 !
 • Анонимен 4.3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Изнеси се ти, като искаш.
  : 1 !
 • Спок 3 Спок преди 1 месец Профил на трол?
  Като не ви харесва, качвайте се на самолета и чао. България ще се оправи когато се отърве от дървените философи.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Гражданин съм на Нидерландия от 1991 година и си устроих прекрасен живот,само заплатата ми е 7877 евро месечно след данъците, е инжинер съм....елате и вие ,никога не е късно!!!!
  : 21 !
 • Петко 3.2 Петко преди 1 месец Профил на трол?
  Е ясно е какъв си инжЕнер след като си го написал с И.
  : 12 !
 • Владо 3.3 Владо преди 1 месец Профил на трол?
  Като се изнесат всички кой ще ти осигурява средства за живота не е добра идея .
  : 4 !
 • Анонимен 3.4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  ИнжИнерът е ясен. А Спок ще реве за висока пенсия, но още му е рано.
  : 2 !
 • Анонимен 3.5 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Абе Петко, човека е инженер, а не филолог, останалите тук "високо" квалифицирани и образовани мутри и да пишат не могат, виж да словоблудстват и да търсят под вола теле срещу някоя и друга стотинка еша им няма, опитай да проумееш съдържанието и зарежи правописа, инак си поредния гламав трол.
  : 5 !
 • Ехо 2 Ехо преди 1 месец Профил на трол?
  Няма вече думи, с които да се характеризира властта в страната! И не е само Герб, а и всички други представители там на партийните върхушки! Некадърността е тотална! Безотговорността и безочието - също! Абсолютно неоправдано спокойствие за водата в Перник, вместо да работят денонощно, макар и закъснели! Но и народът ни продължава да спи, и както върви ще си проспи унищожението!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Имаше една много употребявана дума "добросъвестност", но тази дума изчезна от речника на българина. Най вече на бизнесмени и политици. Не знам дали беше измислена през соца, но не мисля, че съвестта се е появила тогава. Тя вменяваше отговорности даже и за неписани правила и ако я пренебрегваш, можеше да си навлечеш много неприятности. Докато не се върне тази дума, няма да има желаещи да се завърна виж още ›› т.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Добросъвестност към моралните правила на Партията-кърмилница ли имаш предвид? Когато ринехме л.айната в свинефермите за почти без пари....
  : 9 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Ами никъде на споменавам партия!!! Ако на теб партията ти е критерий за морала, съжалявам! Партията за мен е начин за разделяне на общшеството. (PART [pa:t] I. 1. част, дял...) Единствения начин да изолираш мнението на обществото като нещо цяло, е да го разделиш на части. Колкото повече части, толкова повече " акъли", и накрая си ти, понеже си "най голямата част". Така е докато се осъзнаят.
  : 1 !
Нагоре