На първо четене: Приеха законопроекта на Симеонов за спиране на частните лотарии (ВИДЕО)

7103
На първо четене: Приеха законопроекта на Симеонов за спиране на частните лотарии (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Скоропостижно, за по-малко от 30 минути депутатите от бюджетната комисия в парламента приеха законопроекта на Валери Симеонов за промяна на Закона за хазарта. Той мина с 11 гласа "за" и 6 "въздържал се".

По същество законопроектът налага държавата като изцяло определящ правилата в сектора на лотарийните игри. Той обаче е в пряко противоречие с нов законопроект, пуснат на обществено обсъждане от финансовото министерство т.е. от управляващите, в който се предлага различен режим на лицензиране от много рестриктивния, предлаган от Симеонов, както и различно данъчно облагане.

Симеонов иска в Закона за хазарта да се създаде нов член - чл. 48а, с който да се даде право само на Спортния тотализатор да организира лотарийни игри, след получаване на съответния лиценз. Симеонов иска и лицензите за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните развновидности, които са издадени на лица, различни от Спортния тотализатор, да се прекратяват след изтичането на три месеца, считано от евентуалното влизане на законопроекта в сила. Но законопроектът на Горанов т.е. на ГЕРБ постановява, че "издадените от Държавната комисия по хазарта лицензи запазват действието си до изтичане на срока им". Освен това, в законопроекта на Горанов за създаване на нова агенция по хазарта (Национална агенция по хазарта), в глава "Функции и правомощия" (чл. 3) пише, че "Агенцията, чрез своите органи и другите си служители издава, отказва да издаде, временно или окончателно прекратява валидността (действието) на лицензи за организиране на хазартни игри".

Всъщност, на заседанието на бюджетната комисия беше поставен основно въпросът с данъчното облагане, който не присъства изобщо в законопроекта на Симеонов, а само в новия законопроект на ГЕРБ. Сега ГЕРБ искат единствено 25% такса върху разликата между стойността на направените залози и изплатените печалби за всяка лотарийна игра. В момента обаче има различно данъчно облагане - 15% върху стойността на направените залози за всяка игра, а за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие - в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони. Съответно, Людмила Петкова от дирекция "Данъчна политика" в МФ заяви, че проблемът е в закона, но веднага беше поправена от председателя на комисията и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова, че проблемът бил в прилагането на закона.

Александър Сабанов от ВМРО постави и още няколко въпроса - например кой е предложил тези данъци? Законовата поправка е от времето на Пламен Орешарски и вносител е Йордан Цонев, заедно с депутати от ДПС и БСП. След като попита, Сабанов иронизира, че е искал членове на Държавната комисия по хазарта да му отговорят, но тях ги нямало, а Менда Стоянова допълни, че при тях сега е прокуратурата и нямали възможност да дойдат.

Веднага след заседанието, Симеонов коментира пред журналисти случилото се по време на комисията. Той обяви, че неговият законопроект си върви и "хайде да му е по вода". "Като внесат другите, ще го разсъждаваме", каза Симеонов, след като беше попитан от Actualno.com няма ли противоречие в неговия законопроект и този на ГЕРБ. На изрично уточнение на Actualno.com не си ли говори с финансовия министър, когато се предлагат законопроекти по една и съща материя, той отвърна: "В качеството си на какво очаквате да си говоря с финансовото министерство и финансовия министър? Нито сме една от партия, нито съм му предлагал - по същата логика можете да ме питате за всеки друг министър. Имам някаква представа за законопроекти от министри на "Обединени патриоти", другите министри са от други партии".

Валери Симеонов отрече и неговият законопроект да е противоконституционен - т.е. да нарушава чл. 17, ал. 3 от Конституцията, които защитават частната собственост като неприкосновена. Лидерът на НФСБ обясни, че със законопроекта му не ставало въпрос за налагане на монопол върху цял бранш и се закани, че "когато му дойде времето" "ще се занимаваме" и с други хазартни бизнеси.

В кулоарите Менда Стоянова пък видя в сегашния закон следното - че с 20% държавна такса върху стойността на получените такси и комисиони се облагали само хазартни игри като покер игрите, защото там имало няколко оператора.

Стоянова каза и, че със законопроекта на Валери Симеонов ще бъде наложен монопол, но това не противоречало Конституцията, защото било само за един сектор, не за цял бранш. На въпрос на Actualno.com какво ще стане след като има законопроект на финансовото министерство, който противоречи тотално на този на Симеонов, Стоянова беше лаконична: "Не съм го чела".

Попитана възмножно ли е финансовото министерство да не знае над 5 години колко данъци се плащат от различните оператори - държавен и частни, отговорът беше, че министерството не знаело, знаела Държавната комисия по хазарта, но криела. И изтъкна, че тя вече внесла законопроект да се плаща данък 15% върху стойността на направените залози за всяка хазартна игра.

Какво се случи дотук с инициативата за изменение на закона - научете в материалите за закона за хазарта!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика