Маргинали, вдигнете паметник на Горанов

20253
Маргинали, вдигнете паметник на Горанов
Снимка: БГНЕС

Владислав Горанов прави по поне едно изказване годишно, което в други държави щеше да предизвика чутовен скандал. Най-новото засяга коронавируса и е следното:

"Тези български граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези – те са социално изолирани и едва ли можем много да направим за тях. Те по-скоро да спазват препоръките на Медицинския щаб". 

Навремето бе попитал не е ли срамно мъж на 50 години да няма 20 000 лева спестени в банката, а по-късно се бе оплакал на премиера, че други ставали милионери, докато той си стои във властта с 2000 лева заплата. Вече няколко пъти сме питали: защо при положение, че такъв мощен предприемачески талант, готов да обитава високите и често безкрупулни върхове на финансовия елит, все пак се налага да бъде министър? Възможно ли е на един от най-важните столове в Министерски съвет да сяда човек, който съвсем открито използва думата "маргинали" за куп свободни професии, които са изключително важни? И ако те са наречени "маргинали", коя дума би употребил министърът за социално изключените - хипотетичният мъж, дето не е спестил 20 хиляди лева в банката все пак би трябвало да се справя с ежедневието си, но под него в социалната йерархия има много повече и много по-зле.

Чудно как по-точно Горанов си представя собствения си електорат и дали не е забелязал, че има огромен шанс в него да изобилства от въпросните маргинали, които все пак са гласували доверие на ГЕРБ. Да бъдеш финансов министър не означава, че трябва да си с ампутирано мислене за кажи-речи 9/10-ти от социалните етажи. И между другото няма как, но се налага и да приемеш още нещо: че наличието на маргинали е и пряк резултат от управлението на държавата, доколкото една от основните й роли е както да стимулира развитието на всеки, така и да изгради социален щит за онези, които са в риск. Колкото повече маргинали има, толкова по-зле е това за самия Горанов, тъй като качеството на неговото участие във властта се измерва и по техния брой. 

След толкова натрупвания по техен адрес по един или друг начин, остава единствено маргиналите да се организират по модела на робите и фараона, и да започнат да градят приживе паметник на този човек. Паметникът ще носи слънчеви очила, под които ще се вижда спуснат надолу снизходителен поглед. Ръката заканително ще е вдигнала пръст, за да посочи всеки, който гравитира на по-малко от 2-3 хиляди лева заплата. Специална фотоклетка ще активира пищяща аларма в случай, че към паметникът се приближи човек с по-евтин от четирицифрено число часовник. А пред него ще се допускат за селфи само хора със собствените си кръстници, действащи като благородни хазаи един към друг, за да се предпазят от земетресения. Така зоните ще бъдат ясно очертани и никой няма да припарва до другата. Така най-сетне ще разберем, че изолацията не е само тази на коронавируса, разбира се. И по него самия ще разпознаете интегрираните от маргиналите. Затова - Спазвайте социалната дистанция. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com