Опорките и подаръците, с които Путин прилъгва Африка (ВИДЕО)

8087
Опорките и подаръците, с които Путин прилъгва Африка (ВИДЕО)
Снимка: Kremlin.ru

Едва 17 от 54 поканени държави на срещата на върха Русия – Африка в Санкт Петербург уважиха събитието както се полага дипломатически – с визита на своите държавни лидери, които по ранг отговарят на ранга на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Но дори така, Путин опита да превърне събитието в успех за все по-изолираната в международен мащаб руска дипломация, която все по-трудно се радва на отношения на равностойни начала.

ОЩЕ: Африка масово пренебрегна Путин и срещата му в Санкт Петербург

Около какви опорни точки Путин потърси помощ от Африка? Популярният руски телеграм канал "Рибар" (един от "собствениците му" беше награден от руския диктатор миналата есен) ги обобщава:

  1. Русия и Африка са обединени от вроденото желание да защитят истинския суверенитет, правото на собствен, оригинален път на развитие в политическата, икономическата, социалната, културната и други сфери. Тук като бисквитка Путин настоява как от десетилетия Русия помагала на африканските държави да преодолеят "колониалното иго".
  2. Руската федерация опрощава 23 млрд. долара дългове на африкански държави към нея и ще отдели 90 млрд. долара за подпомагане на развитието им. Колко това ще бъде изпълено, предстои да видим. Преди четири години на първата среща на върха Русия – Африка Путин им обеща двукратно увеличение на търговския оборот до 40 млрд. долара. Но всъщност обемът на търговията не се увеличи, а намаля до 18 млрд. долара през 2022 година. В същото време Русия представлява само 1% от чуждестранните инвестиции - дори остров Мавриций инвестира повече, пише Fortune. А Bloomberg даде сравнение – Китай има обем на търговски отношения с Африка в размер на 282 млрд. долара: Путин ще "купува" лоялността на Африка с 50 000 тона безплатно зърно (ВИДЕО)
  3. Русия не бяга от разглеждане на африканската инициатива за мирен план за Украйна, увери Путин: Африканският план за мир в Украйна: В Русия ИИ се побърка, "Лада" не пали, как да стане?. Пред контролираната от Кремъл руска информационна агенция ТАСС говорителят на Путин Дмитрий Песков каза, че няма нови въпроси от страна на африканците по отношение на Украйна. Припомняме, че когато имаше африканска делегация на посещение в Киев, украинският президент Володимир Зеленски ѝ каза следното – войната ще свърши на масата за преговори, но аз няма да преговарям с човек (Путин), който нареди убийството на семейството ми освен всичко друго.
  4. Путинова идеологическа закалка – ние с Африка не приемаме едностранни санкции (Руската федерация не е в самоизолация, а в сътрудничество на равноправни държави), не приемаме изменение на международния правов ред както правят някои, за да угодят сами на себе си. "Русия и Африка не могат да се съгласят на замяната на международното право с ред, основан на правила, които все още не са ясни как и от кого са създадени" - постулат на Путин в това направление. Припомняме, че Русия официално подписа Меморандума от Будапеща през 1994 година, с който стана гарант на суверенитета и териториалната цялост на Украйна (с граници, включващи Донбас и Крим) в замяна на което Киев предаде всички свои ядрени оръжия от съветската епоха на Москва: 28 години по-късно: В деня, когато Русия гарантира независимостта на Украйна, я бомбардира
  5. За финал – според Путин Русия и Африка били против използването на въпросите, свързани с климата, защитата на правата на човека и „джендър дневния ред“ за неприлични политически цели.

ОЩЕ: Египет и Кения гневно към Путин: Върни Русия в зърнената сделка

Уникалното що се отнася до Украйна е, че Путин настоява, че украинците отказвали да преговарят с руснаците - при всички руски бомбардировки по цивилни обекти и всички избити от това цивилни дали е чудно, че има отказ да се говори, докато руските войски не се махнат от Украйна?

Руският диктатор стигна и дотам да говори как имало предварително мирно споразумение с Украйна през пролетта на 2022 година, заради което руската армия се изтеглила от Киевска област (бел. ред. - руската армия беше бита в Киевска, Черниговска област и в област Суми: Светът през 2022 година: Войната в Украйна - Давид бие Голиат с помощ от приятели). Путин не за пръв път говори как имало почти договорен мир, като предишния път отново беше на среща с африкански лидери: Путин се оплете: След като Песков отрече, сега излезе, че имало парафиран мирен договор (ВИДЕО)

ОЩЕ: "Крокодил", "човекоядец" и метежник - приятелите на Путин в Африка (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com