Египет и Кения гневно към Путин: Върни Русия в зърнената сделка

13815
Египет и Кения гневно към Путин: Върни Русия в зърнената сделка
Снимка: Kremlin.ru

Египетският лидер Абдел Фатах ал-Сиси призова Владимир Путин да се върне към черноморската сделка за зърно. Това се случи по време на срещата на върха Русия-Африка, белязана от опасения относно глобалните икономически последици от инвазията на Кремъл в Украйна.

В реч по време на пленарната сесия на африканските делегации, на която присъства и руският президент, ал-Сиси каза, че е „от съществено значение да се постигне споразумение“ за съживяване на сделката, която позволи на 33 милиона тона украинско зърно да достигнат до пазарите, много от които в развиващите се страни в Африка.

Още: "Крокодил", "човекоядец" и метежник - приятелите на Путин в Африка (СНИМКИ)

Москва обяви, че се отказва от сделката, тъй като собственият й износ на селскостопански продукти все още е блокиран. Но редица африкански държави, сред които Кения и Египет, ключов вносител на руско зърно, преживяващ остра продоволствена криза, се нахвърлиха гневно на Русия, тъй като Кремъл ги търси като съюзници в противопоставянето си със Запада. 

Водещият дипломатически служител на Кения нарече излизането на Русия от сделката „нож в гърба“. „Подчертавам значението на намирането на спешни решения за осигуряване на храна и торове на цени, които помагат на Африка да преодолее тази криза“, каза ал-Сиси, сочи правителствената стенограма, цитирана от The Guardian. „Очаквам с нетърпение постигането на консенсус относно споразумение за износ на зърно, което отчита исканията и интересите на всички участващи страни и слага край на непрекъснатото повишаване на цените на зърното“, каза още той.

Още: Сближаването продължава: Путин поиска училища с изучаване на руски език в Африка

Египет е най-големият вносител на зърно в света, от което около 80% идва от Русия и Украйна. По-рано Кайро заяви, че не е съгласен с излизането на Русия от сделката и заяви, че ще продължи да купува украинско зърно през Европа. Путин обеща в четвъртък да изпрати безплатно зърно на шест африкански нации в това, което той нарече хуманитарно усилие. Египет не беше сред тези страни, които включваха Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея. Всички се смятат за руски съюзници с изключение на Сомалия, която преживява хуманитарна криза.

Днес Путин, срещу когото има заповед за арест от Международния наказателен съд, също се опита да успокои африканските лидери, които призоваха за мирни преговори за прекратяване на войната в Украйна. Миналия месец той отговори хладно на мирен план, представен от лидери, водени от президента на Южна Африка Сирил Рамафоса.

Путин ще "купува" лоялността на Африка с 50 000 тона безплатно зърно (ВИДЕО)

Президентът на Конго Бразавил Денис Сасу Нгесо каза по време на пленарната сесия, че потенциалните мирни преговори „не трябва да се подценяват“. „Отнасяме се с уважение към вашите инициативи и ги разглеждаме внимателно“, каза Путин по време на петъчната пленарна сесия в последния ден от срещата на върха. Относно разговорите за кризата в Украйна той добави: „Това е остър проблем и ние не избягваме да го разглеждаме“. 

Кремъл каза, че Путин ще обсъди войната в Украйна с африканските лидери на работна вечеря по-късно днес. Африканските лидери нямат много лостове за влияние над Кремъл, за да спрат конфликта, довел до рязко покачване на цените на зърното и горивата, което засегна непропорционално икономиките на страните им. Някои все пак се изказаха в подкрепа на руската армия в петък. Путин аплодира речта на Ибрахим Траоре, временният лидер на Буркина Фасо, който ръководи преврата миналата година, която завърши с думите „отечество или смърт“. 

Още: Как Русия проваляше зърнената сделка: Украинското разузнаване оповести секретния доклад до Кремъл

Сделката за зърно с посредничеството на ООН беше сключена през 2022 г. и позволи на товарни кораби да превозват зърно от украинските пристанища през коридор в Черно море до световните пазари. Откакто излезе от сделката, Русия бомбардира украински пристанища и атакува зърнена инфраструктура в Одеса и други градове близо до Черно море и река Дунав.

В петък Русия съобщи, че е свалила няколко украински ракети близо до градове в Ростовска област по Черноморието. Съобщава се за най-малко 15 ранени, когато част от ракета падна близо до кафене в град Таганрог, казаха представители на Ростов.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com