В Сомалия гладът и недохранването мъчат все повече деца

5833
В Сомалия гладът и недохранването мъчат все повече деца
Снимка: iStock/Guliver

Югозападният щат на Сомалия е най-засегнатият от сушата регион в страната, а в Байдоа - административната столица на щата, се наблюдава увеличение на броя на децата, засегнати от продължителната суша, която е най-тежката от едно поколение насам.

Болниците и медицинските заведения в града са препълнени с деца с тежко остро недохранване. Повечето от тях са от семейства с ниски доходи и жители на лагери за вътрешно разселени лица (ВРЛ) в града и неговите покрайнини, пише БГНЕС.

УНИЦЕФ: Над 20 милиона деца са изправени пред тежка суша в Африканския рог

По данни на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), броят на децата, които са изправени пред тежка суша в Етиопия, Кения и Сомалия, се е увеличил...

20-годишната Гаран Ибрахим Яроу е майка на две деца, която седи на болнично легло заедно с 2-годишния Майдо Исак Мохамед, който от два месеца страда от заболявания, свързани със сушата. Тя разказва пред Анадолската агенция, че Майдо е недохранен и че е трябвало да измине 6 км, за да стигне до болницата, за да получи безплатното лечение и здравните услуги, които предоставя областната болница на SOS Детски селища .

"Тръгнах пеша преди изгрев слънце, за стигна първа дотук. Лекарите ми казаха, че детето ми е силно недохранено и твърде слабо, за да го нося, и ми препоръчаха да го оставя в болницата за една седмица", разказа Яроу.

Яроу и съпругът ѝ са имали малка ферма и добитък в селище на 30 км западно от Байдоа. Тя избягала заради сушата и построила малка импровизирана къща в лагер за вътрешно разселени лица в Байдоа. Казва, че докато е в болницата, безработният ѝ съпруг отива в града, за да си намери работа и да се опита да изхранва семейството.

Тя не е сама. 24-годишната Абдийо Бороу Осман, майка на четири деца, посещава болницата, за да лекува детето си, което е прието заради недохранване и здравословни усложнения. Съпругът ѝ Абдирахман Мохамед казва, че не може да си позволи да отиде в частна болница.

Директорът на болницата Мохамед Дауд Мохамед заяви, че броят на приетите деца през последните четири месеца се е увеличил. Той каза, че в неговото лечебно заведение са приети цели 180 деца с тежко недохранване, свързано с медицински усложнения.

Координаторът на ООН по зърнената сделка напуска поста

Координаторът на ООН по Черноморската инициатива за зърно Амир Абдала напуска поста си. Като причина за решението си той изтъква лични ...

"Ситуацията е много лоша, тъй като наблюдаваме увеличаване на броя на случаите на недохранване. Над шест деца, които са били с тежко недохранване, са починали в този стабилизационен център, защото хората от селските райони винаги идват, когато положението на децата е на ръба на смъртта", разказва Мохамед.

Хасан Мохамед Ибрахим Гадудов, координатор на проекта за здравеопазване и хранене в SOS Детски селища, заяви пред Анадолската агенция, че SOS и хуманитарните партньори са обгрижвали повече от 11 570 деца с остро тежко недохранване и 15 494 деца с остро умерено недохранване - 48% от децата в Байдоа. Според него през последните няколко месеца рязко са се увеличили свързаните със сушата заболявания.

"Тези заболявания включват болести, предавани по воден път, като холера, а също така морбили и други болести. Децата на възраст под 5 години, които са най-засегнати от недохранването, са много уязвими към заболявания, тъй като са слаби да се съпротивляват поради недохранването", заяви той.

По данни на УНИЦЕФ повече от 700 деца са починали в стабилизационните центрове и медицинските центрове на Сомалия поради заболявания, свързани със сушата, и тежко недохранване.

Интегрираната оценка на ООН за продоволствената сигурност сочи, че приблизително 8,3 милиона души - повече от половината от страната, ще бъдат изправени пред криза или по-лоша продоволствена несигурност между април и юни 2023 г.

Украйна: Удължихме зърнената сделка с 4 месеца

Споразумението за износ на украинско зърно с кораби през черноморските пристанища, което изтича на 19 ноември, е било удължено с 4 месе...

Общо 1,8 милиона деца - повече от половината от тези в Сомалия на възраст под 5 години, се очаква да страдат от остро недохранване до юли 2023 г.

По данни на ООН повече от 514 000 деца вероятно ще бъдат изправени пред животозастрашаващо тежко недохранване.

ОЩЕ: "Унизително поражение": Руските военни блогъри скочиха срещу Путин за зърнената сделка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com