"Унизително поражение": Руските военни блогъри скочиха срещу Путин за зърнената сделка

7989
"Унизително поражение": Руските военни блогъри скочиха срещу Путин за зърнената сделка
Снимка: iStock

Русия възобнови участието си в зърнената сделка за износ на украински зърнени култури с кораби през Черно море само дни след като обяви изтегляне от споразумението, постигнато преди месеци с посредничеството на Турция и ООН.

Първоначално Владимир Путин беше обявил, че заради украинските удари с дронове по руския Черноморски флот Москва се оттегля от сделката, но на 2 ноември руснаците бързо смениха позицията си, като разбраха, че нищо не може да спре Киев да пуска кораби по зърнения коридор. Този развой на събитията ядоса руските военни блогъри, които поддържат агресивната война на Путин в социалните мрежи. Според тях това е признак на слабост от страна на руския президент.

Зеленски видя руска провокация за износа на украинско зърно и обяви провал за Путин

Руски самолет изстреля две крилати ракети, които прелетяха над коридора в Черно море, използван за износ на украинско зърно. Това заяви...

Някои от коментаторите заявиха, че решението може косвено да навреди на "руската кампания" в Украйна. "Тази слабост ще се отрази негативно на всичко - на фронтовата линия, в тила, на международната арена", заяви Юрий Подоляка пред своите 2,8 милиона последователи в "Телеграм". Коментарът му беше подкрепен и от други военни блогъри, пише "Ню Йорк Таймс", правейки разбор на коментарите.

Александър Коц, популярен блогър и журналист от руския таблоид "Комсомолская правда", заяви, че Киев така и не е изпълнил своята част от споразумението, затова било неразумно Москва да се присъедини отново към него.

Политическият анализатор Сергей Марков смята, че решението е проява на руска слабост и нежелание за борба. "Всичко това прилича ли на унизително поражение за Москва?", попита той в публикация в "Телеграм", на която сам си отговори: "Да". И заяви, че Русия не е обърнала "никакво внимание на имиджа си".

Степента на влияние на военните блогъри върху Кремъл остава неясна, но някои анализатори твърдят, че има доказателства, че през последните месеци президентът на Русия приема по-сериозно техните мнения заради влиянието им върху общественото мнение. "Те създават шум, но може да улеснят хората с твърда позиция в Кремъл да оправдаят стремежа си към по-твърда политика", казва Александра Прокопенко - независим анализатор, пишещ относно руската политика за Фондацията за международен мир "Карнеги".

Зеленски: Зърненият коридор се нуждае от дългосрочна защита (ВИДЕО)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че коридорът за износ на зърно от страната му, се нуждае от надеждна и дългосрочна защ...

В сряда Русия заяви, че се връща в зърнената сделка, тъй като Украйна е гарантирала, че водите и пристанищата няма да бъдат използвани за военни операции срещу Русия. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш приветства решението на Москва. Днес обаче, 3 ноември, говорителят на външното министерство на Украйна опроверга руската теза, че Киев е предоставил някакви "писмени гаранции". "Държавата ни не е поемала нови ангажименти, които да надхвърлят вече съществуващите в споразумението за зърното", обясни прессекретарят на министерството Олег Николенко. ВИЖТЕ: Киев опроверга Путин: Украйна не е предоставяла никакви писмени гаранции за зърнената сделка 

Украйна е един от най-големите износители на зърно в света, а приходите от продажбата на тези култури са важен двигател за разрушената от войната икономика на страната. Сделката вероятно ще бъде подложена на нов тест в средата на ноември, когато изтича нейният срок - освен ако Москва и Киев не се споразумеят да я подновят.

Друг анализатор на политиката на Кремъл - Татяна Становая, заяви, че заобикалянето на сделката от страна на Русия е показало, че когато става въпрос за Украйна, Путин все още може "да даде крачка назад, ако е необходимо".

ОЩЕ: Кораби с украинско зърно отплават без да се съобразяват с Русия, Путин омекна по темата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

1 млн. долара за подкупи? Конфискуваха огромни суми от проруски политици в Молдова

Военните светлинки в почерняващата за Украйна картина на фронта (ВИДЕО)

Прибирал пари от Мариупол: Кой е задържаният с подкуп руски зам.-министър? (ВИДЕО)

Латвия призовава гражданите си да подготвят мазетата си за убежища при нападение

Отстраниха свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Нов руски удар остави част от Одеса без ток, поразени са десетки сгради (ВИДЕО и СНИМКИ)

Заради прах от Сахара: Небето в Гърция стана оранжево (ВИДЕА)

Сунак и Туск доволни от партньорството си в НАТО

Забрана за използване на изкуствен интелект: Британец генерира повече от 1000 неприлични снимки на деца

Макрон: Косово да създаде Асоциацията на сръбските общини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа