Конфликтът между Байдън и Мъск обещава да бъде болезнен и за двамата

12058
Конфликтът между Байдън и Мъск обещава да бъде болезнен и за двамата
Снимка: Getty Images

В САЩ набира скорост поредният скандал, свързан с нарастващите противоречия между президента Джо Байдън и един от най-богатите хора на планетата Илон Мъск, пише Forbes. Белият дом избра тактиката да игнорира упорития милиардер и не го покани на важно събитие, свързано с електрическите автомобили. От своя страна привържениците на Мъск подкрепиха своя идол с петиция с искане администрацията на Белия дом да признае заслугите му в борбата с изменението на климата. Самият бизнесмен прави гръмки политически изявления, които заплашват да нанесат сериозни щети на имиджа на управляващата Демократическа партия, пише и руското издание Коммерсантъ. Експертите обаче предупреждават, че тази война може да струва скъпо и на двете страни.

Конфликтът между Байдън и Мъск за пореден път привлече вниманието на американците точно преди седмица. Тогава администрацията на Белия дом не покани Tesla, най-големият производител на електрически превозни средства в света, на значимо събитие, посветено на тази индустрия. Но не пропусна да покани висшия мениджмънт на преките конкуренти на Мъск – компаниите General Motors и Ford. Американският президент обсъди с тях законопроекта за социални разходи на стойност 1,75 трилиона долара, който Илон Мъск по-рано разкритикува. В този законопроект, чието приемане се бави в Сената, се отделя голямо внимание на борбата с изменението на климата и прехода към нови възобновяеми енергийни източници, включително електрическите автомобили, които трябва да намалят консумацията на бензин и съответно въглеродните емисии. „Бъдещето започва точно тук, в Америка. Компании като General Motors и Ford произвеждат повече електрически превозни средства в САЩ отвсякога“, цитира Forbes изказването на Байдън.

Това става в момент, когато Tesla отчита рекорден успех в продажбите на електрически превозни средства. През 2021 г. компанията е продала близо 1 милион нови електрически автомобили по целия свят, според Washington Post. И въпреки че някои пазарни анализатори смятат тази цифра за завишена, във всеки случай дори и при най-взискателни корекции към нея тя е над десет пъти над продажбите на електрически автомобили на Ford (27 000 броя) и General Motors (малко под 25 000 броя).

Илон Мъск се обиди от това незачитане на заслугите му и в акаунта си в Twitter нарече Байден „марионетка в човешка форма“.

 

Освен това той добави, че президентът „взима американците за глупаци“.

Илон Мъск се подигра с Джо Байдън

Основателят на компанията "Tesla" Илон Мъск се опита да влезе в полемика с президента на САЩ Джо Байдън в Twitter. Причината е обидата ...

И призова 72-та си милиона последователи да „гласуват против тях“ (Демократическата партия) на предстоящите междинни избори за Конгрес.

Поддръжниците на Илон Мъск откликнаха и активно го подкрепиха, при това не само в Twitter. Един от тях дори написа петиция с искане Байдън да се извини на Мъск и да признае заслугите му. Петицията събра над 42 000 подписа през последните няколко дни и е на път да влезе в десятката на най-популярните в Change.org, пише още Коммерсантъ.

Струва си да се отбележи, че конфронтацията между милиардера и американския президент продължава повече от месец. В същото време Илон Мъск се разбираше добре с предишните американски администрации, като получаваше преференции, заеми и държавни поръчки.

Както припомня Forbes, именно при бившия президент на САЩ Барак Обама, при когото Байдън беше вицепрезидент, Мъск получи заем от 465 милиона долара с ниска лихва от Министерството на енергетиката на САЩ. Този заем до голяма степен помогна на Tesla да задмине конкурентите си. Средствата позволиха на Мъск да обнови стар завод във Фримонт, който закупи от Toyota през 2010 г. Милиардерът се разбираше чудесно и с администрацията на Тръмп. През 2020 г. неговата SpaceX, в сътрудничество с правителството, изстреля първия си екипаж в Космоса, който пристигна на Международната космическа станция.

Мъск изтормозен, че населението на Земята не е достатъчно за колонизацията на Марс

Главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск се притеснява, че няма да има достатъчно хора на Земята, за да ги изпрати на Марс. Т...

Според запознати конфликтът с Байдън е свързан с продължителния спор между Мъск и американските синдикати. Tesla уволни няколко синдикалисти и се обяви по принцип извън синдикатите. Затова когато Белия дом не покани Мъск през август на ключово събитие, посветено на електрическите превозни средства, бизнесменът обяви, че администрацията в Белия дом е зависима от синдикатите.

През декември пък Мъск рязко разкритикува един от основните законопроекти за социалните разходи, призовавайки Сената да го блокира. И не само това, но предложи в блога си да се установи възрастов праг, след който човек да не може да се кандидатира за политическа длъжност, „може би малко под 70 години“. Джо Байдън нямаше как да не приеме това лично, защото към момента на евентуалния си втори президентски мандат (ако все пак реши да се кандидатира) през 2024 г. той ще е на 82 години.

Но Мъск не спря дотук и в края на миналата година се скара с много влиятелни демократи след като изтекоха данни за него и други американски милиардери, че укриват данъци. След като сенаторът демократ Елизабет Уорън призова за промени в данъчните закони и затваряне на вратичките в тях, Илон Мъск й отговори в Twitter, че тя нищо не разбира от данъци и той си ги плаща редовно. При това добави, че тя му прилича на "сърдитата майка на един приятел“ (от детството), която крещяла „на всички наоколо без причина".

От една страна не може да се отрече влиянието на Илон Мъск върху общественото мнение. Неговата целева аудитория са хора с либерални възгледи, на които до голяма степен разчитат както Демократическата партия, така и самият Джо Байдън. „Като избирател на Байдън съм много разочарован от неспособността на президента на САЩ да признае на Тесла и Илон техните постижения... Твърде много лъжи... Наистина губя вяра в тази администрация, която подкрепих“, пише един от потребителите, подписали петицията.

Как ще се развие конфликтът не е ясно, но Джон Кофи, професор в Юридическия факултет на Колумбийския университет, коментира, че Мъск се държи безразсъдно и „това не е поведението на нормален, рационален главен изпълнителен директор“. „Дори и да е прав в прогнозата за възможния провал на Байдън, той и компаниите му междувременно могат да преживеят много болезнени последици“, каза експертът пред Forbes.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com