НА ЖИВОВойната в Украйна

Банките предотвратили щети за над 1.5 млн. евро

1334

Тази година българските банки съвместно с правоохранителни органи са осуетили 104 неправомерни трансакции на пари с помощта на т.нар. "финансови мулета", двойно повече от миналата година. Идентифицирани са и 8 лица, които набират посредниците, както и 38 жертви на подобна престъпна дейност. Предотвратени са щети за над 1.5 млн. евро. Това отчете Асоциацията на банките в България (АББ) по повод осмата година на кампанията на Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол, насочена срещу схеми за изпиране на пари и набиране на "финансови мулета", пише в. "Сега".

Финансово муле се нарича лице, което прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни банкови сметки, често в различни държави, като за тази дейност получава комисиона. По данни на Европол в 95% от случаите "финансовите мулета" се използват за усвояване на средства, източени преди това чрез киберпрестъпна дейност. Често тези посредници дори не разбират в какво престъпление са въвлечени.

Като цяло в 25-те страни, участнички в кампанията, са установени през тази година 8755 "финансови мулета" и 222 лица, които ги наемат, като действията на правоохранителните органи са довели до арестите на 2469 души, според данни на Европол. Повече от 1800 банки и други финансови институции и компании за компютърни технологии са спомогнали за докладването на над 4000 неправомерни трансакции, предотвратявайки щети за 17,5 млн. евро.

За набирането на финансовите мулета се използват различни схеми, предупреждават от АББ. Например в сайтове за запознанства престъпници се опитват да убедят жертвите си да отворят банкови сметки за изпращане или получаване на средства. Друг прийом са постове в социалните мрежи и онлайн обяви с примамливи предложения за работа и изкарване на лесни пари. Тези обяви са насочени най-вече към млади хора, безработни, новодошли в съответната страна, като отново от тях се иска да предоставят банкова сметка или да открият нова. За да изглежда фалшивата обява автентично, престъпниците дори подправят уебсайтове на реално съществуващи компании.

Престъпниците са все по-изобретателни, като често пъти се възползват от реално съществуващи събития, за да направят предложенията си да изглеждат по-достоверни. Често пъти те използват информация за набелязаните от тях лица, с която са се сдобили чрез социалните мрежи.

Затова от АББ предупреждават: Не се доверявайте на никой, който твърди, че има нужда от помощ, но не може да използва собствената си банкова сметка. Проверявайте всяка компания или лице, които ви предлагат работа и никога не предоставяйте банковата си сметка на лица, които не познавате и нямате доверие.

Важно е да се знае, че дори лицата, използвани като "финансови мулета", да не са били наясно, че са въвлечени в незаконна дейност за изпиране на пари, те извършват престъпление, като трансферират средства и това може да има тежки последици за тях.

Ако се съмнявате, че може да сте станали жертва на такава схема и са ви използвали като "финансово муле", реагирайте незабавно, преди да е станало късно. Спрете паричните преводи и уведомете веднага банката си и полицията.

ОЩЕ: Печалбата на банките нарасна с 500 млн. лева за година

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Финанси

Финландия с първата и единствена...
Европейската централна банка...
Агенция „Митници“ отчете рекордни...
37 млрд. лева достига дългът на...
Нов ръст на основния лихвен процент...
Бюджетът с дефицит от около 2.9%...
Печалбата на банковата система...
Лихвите по кредити и депозити...
Брутният външен дълг възлиза...
Цената на биткойна продължава...
Ръст на лихвите по кредитите за...
Ще има ли такси за обмен на левове...

Последни новини