НА ЖИВОВойната в Украйна

Бойко Рашков: Твърденията на Бойко Борисов за мигрантския натиск са лъжа

1054

"Ако по времето на Борисов е нямало мигрантски натиск, щяха ли да започнат да правят това гранично предпазно съоръжение?" Това попита в предаването "Лица в лице" по bTV депутатът от "Продължаваме промяната" и бивш вътрешен министър Бойко Рашков.

По думите му сега оградата не може да изпълни функциите си и да спре нахлуването на мигранти. Той нарече и твърденията на Бойко Борисов лъжа. "Съжалявам, че в края на работния ден трябва да кажа нещо неприятно за г-н Борисов. Той изрече поредната лъжа. Аз представих документи, достъпни от МВР като статистически данни, от които е повече от ясно, че и тогава, когато той е бил министър-председател, мигрантският натиск не е спирал", каза още Бойко Рашков. "Бойко Борисов е единственият министър-председател, който твърди, че по негово време не е имало мигрантски натиск", допълни той.

Той повдигна и темата със средствата за оградата. "Средствата, които бяха отпуснати по времето на управлението на Борисов на областните управи не бяха използвани по предназначение, да могат да се възстановяват онези участъци от оградното съоръжение, които бяха разрушени, премахнати и т.н. Едва миналата година ние предложихме тези участъци да се вземат от областните управи, да преминат към МВР и да бъдат под непрекъснатото наблюдение на граничната полиция", каза още Рашков.

Според него виждаме преградно съоръжение, което се поправя с „подръчни средства“. „Това е нещо като преградно съоръжение, което не може да изпълни своята функция. То се поправя с подръчни материали и средства, тъй като е така направено, а не както в Турция в момента, може би вече са стигнали 100 км в изграждането на такова съоръжение. То обаче е от железобетон, както в Гърция, където по границата им също има много солидно“, добави още той.

Депутатът от "Продължаваме промяната" Бойко Рашков призова пред Би Ти Ви да започне разследване дали може политически лидер да има достъп до кодовете за машините. Според него е ключово да се разбере има ли шанс такова нещо да се случи и може ли въпросният политик да повлияе на резултата от изборите.

Повод за коментара му стана разразилият се миналата седмица спор между депутатът от БСП Георги Свиленски и съпредседателя на "Продължаваме промяната". Свиленски заяви, че бившият премиер е предложил на левицата в пленарна зала да оттеглят законопроекта си за промени в Изборния кодекс, с които се предвижда връщането на хартиената бюлетина, а в замяна щял да даде на БСП кодовете от машините за гласуване.

"Според мен е нужно да започне разследване за казаното от Георги Свиленски. Трябва да се провери дали един партиен лидер може да борави с кода и да влияе на изборите. Всичко друго е политическо говорене", добави Рашков. 

Служебният премиер: Няма как политик да държи кодовете на машините (ВИДЕО)

Рашков каза още, че не е отишъл на разпит в прокуратурата, след като беше привикан за обяснения за свое изказване, че пари от строителството на магистрала "Хемус" са били насочвани към касата на ГЕРБ, както и за купуване на луксозни имоти. Преди месеци той изнесе тази информация, след което беше разпитан. Според него не е нужно да дава показания отново.

"Преди няколко месеца бях поканен от един прокурор, който наблюдаваше разследването. С него говорихме на един език, беше запознат добре със събраните доказателства. А сега друг прокурор се опитва да се срещне с мен, но той не познава материалите толкова добре. Няма да има смисъл от такава среща. Нека този прокурор да попита колегата си в съседния кабинет, условно казано, за какво сме говорили", каза Рашков, като уточни, че прокурорът по делото не е сменен.

Рашков към ГЕРБ: През оградата ви минават и зайци. Реакцията: Комунистически милиционер следовател

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков и представители на ГЕРБ-СДС влязоха в остър спор по повод проблемите с оградата по българо-турск...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

ДСБ: Служебните правителства...
Радев: България осъжда смъртоносното...
Петков в отговор на Борисов за...
Министър Шишков сподели каква...
Румен Петков: 1/3 от купените...
Започва ли голямото обединение...
Борисов: Кирил, Асен и Христо...
Бойко Борисов призова Северна...
Пеканов: ЕК търси начин да предоговори...
Демерджиев - на работно посещение...
Проф. Огнян Герджиков за 48-ото...
Десислава Атанасова: Само ГЕРБ...

Последни новини