Прокуратурата призовава Рашков след думите му за пари от "Хемус", изтекли към "приближени на ГЕРБ фирми"

4383
Прокуратурата призовава Рашков след думите му за пари от "Хемус", изтекли към "приближени на ГЕРБ фирми"
Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура (СГП) призовава бившия вътрешен министър Бойко Рашков за даване на сведения пред наблюдаващия прокурор по делото за АМ „Хемус“. Причината са изявления на Рашков в предаването „На фокус“ по Нова ТВ от 20 ноември.

Тогава бившият министър от кабинета „Петков“ заяви, че „има доказателства за доказателства на онези огромни финансови ресурси, които са изтекли към приближени към ГЕРБ фирми“. „Парите са стигнали до кухи фирми, оттам до лица, които са ги ползвали не за строеж на АМ „Хемус”, а са закупени скъпоструващи луксозни имоти в София”, добави още Рашков.

Отложиха делото на ГЕРБ срещу Рашков за догодина

Софийският градски съд отложи за 24 януари догодина делото, което ГЕРБ заведе срещу бившия вътрешен министър Бойко Рашков. Искът на пар...

Заради това от СГП ще го извикат, за да каже какво му е известно и с какви документи разполага по случая, гласи съобщение от 22 ноември в сайта на прокуратурата.

"От това може да се заключи, че бившият вътрешен министър разполага с конкретна информация за начините за трансфериране на финансовите средства, за местонахождението им, за крайните им получатели и за целите, за които са ползвани", добавят от държавното обвинение. Посочват още, че подобна информация "и до този момент не е била докладвана от ГДБОП-МВР на СГП по делото „Хемус“, нито е била докладвана от ГДБОП-МВР по проверката, възложена във връзка с договарянето и изграждането на лотове 7, 8 и 9 на АМ „Хемус“.

ОЩЕ: Още обвинения по делото АМ "Хемус", вече са общо 9

Във връзка с разследването по делото „Хемус“ Софийска градска прокуратура информира, че с постановление прокурор в СГП е отделил материали относно договарянето и изграждането на лотове 7, 8 и 9 на автомагистралата. В тези материали, макар и непряко, се навеждат данни за евентуално наличие на престъпна деятелност във връзка с изпълнението на сключени договори и съответно евентуално изпиране на парични средства (разплатените авансово по тях). Възложено е на ГДБОП-МВР извършването на проверка по отделените материали и са дадени конкретни указания какви обстоятелства и по какъв начин следва да бъдат изяснени.

Основният обвиняем по делото АМ "Хемус" е на свобода още от август

Първият обвиняем по делото за злоупотреби с пари за строежа на магистрала "Хемус" - бившият футболен съдия Борислав Колев, вече не е по...

"Обстоятелства относно движението на паричните средства са от първостепенно значение както за българското общество, така и за установяването на обективната истина по всички елементи от случая „Хемус“. Ето защо доц. д-р Бойко Рашков би могъл да спомогне за разкриването на тези факти пред компетентните органи на прокуратурата по случай, който е в интерес на българските граждани. С оглед на това, прокурор в СГП ще призове г-н Рашков по установения в закона ред, за да даде пред него сведение относно това каква информация му е известна за движението, местонахождението и ползването на паричните средства, кога и по какъв начин същата му е станала известна с оглед нейната проверка, както и относно всички други обстоятелства, които евентуално са му известни и които могат да имат значение по случая. Това е единственият начин, според българските закони, известните на г-н Рашков факти да бъдат предоставени на компетентните държавни власти, за да се постигне правилно прилагане на закона", гласи съобщението на прокуратурата.

В случай че Рашков посочи в своите обяснения конкретни физически лица и/или търговски дружества, от страна на СГП ще се извършат всички възможни действия спрямо парични средства, за които има данни, че са придобити по престъпен начин, допълват от държавното обвинение.

СГП напомнят, че "явяването на г-н Рашков пред прокурора и даването на сведения е негово законово задължение, каквото има и всеки друг български гражданин, съгласно Конституцията и законите на страната, че всеки български гражданин е длъжен да съдейства за разкриване на обективната истина, че е длъжен да се яви, когато бъде призован и да изложи всичко, което му е известно". Допълва се още, че изнесената от бившия министър информация не може да се счита директно като доказателство в евентуален бъдещ процес.

"Работата по проверката на СГП продължава, като се извършват множество действия за изясняване на фактите и за преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, което би предпоставило образуване на наказателно производство. За резултатите обществеността ще бъде своевременно информирана", твърдят от прокуратурата.

Съдът: Хора на високи държавни позиции са замесени в схемата за пране на пари от АМ "Хемус"

По делото за АМ „Хемус“ са събрани доказателства, че е налице „добре организирана и планирана схема за пране на пари,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com