Рашков показа снимки: Парите за "Хемус" са отишли за луксозни вили

43147
Рашков показа снимки: Парите за "Хемус" са отишли за луксозни вили
Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков показа снимки, на които е изобразено къде са отишли парите от авансовите плащания за строеж на АМ "Хемус". Той даде оперативна информация, че част от милионите били насочени към ОАЕ, а на самите кадри показа луксозен хотелски комплекс.

Според негово разследване са били купени имоти в София и било изградено луксозно селище, каза Рашков, и свърза случаите с хора, облагодетелствани от ГЕРБ. Една част от въпросните обекти са в София – луксозни сгради, а другите са "малко на запад, в радиус от около 100 километра", даде информация министърът.

Обвиняемият по аферата "Хемус" почна да посочва имена

Обвиняемият за пране на пари по делото "Хемус" Борислав Колев е започнал да посочва и други участници в схемата. Той е съобщил кой е чо...

"Далеч съм от мисълта да съобщавам имена на хора", каза министърът. "В този момент е неудачно да съобщаваме имената на тези хора. Става въпрос за представители на фирми, които са ви известни от миналата година, и които се представиха пред обществото, че могат да строят магистрали без строителни книжа, по незаконни договори, с благословията на Борисов, на Аврамова като министър в МРРБ. И сега, естествено, е трудно да се излезе от ситуацията, която е създадена преди няколко години, преди настоящия кабинет".

"Искам да обърна внимание на това, което казахме на пресконференцията вчера – за престъпления, които констатирахме миналата година за АМ "Хемус" и пътищата. Вярно е, че в последните 1-2 месеца нямаше достатъчно информация за тези разследвания, но очевидно трябва да има такава информация. Обществото трябва да знае какво се случва с разследванията и отпускането на бюджетни средства в тази посока. Изправени сме пред период, в който отново има възможности държавата да отпусне средства за някои започнати проекти. Преди 1-2 години са отпускани авансово десетки милиони за тях. Изниква въпросът – какво стана с тези аванси в МРРБ? Огромен държавен ресурс се изсипа във фирми, които са бездействали в съответния период, въз основа на порочни договори, без да се обявяват същински обществени поръчки. Най-накрая какъв е резултатът? Тези средства са изразходвани, но без да е насочвано към изграждане на пътища.

Средствата бяха отпуснати и за лотове на "Хемус", за които няма разрешение за строеж. И до настоящия момент не е извършена никаква строителна дейност. Какво стана с тези пари, къде са, изразходени ли са, държавата ще може ли да си ги върне или не? И искам да прочета нещо, което имам, без да споменавам имена. Но обстановката е пределно ясна и ще илюстрирам какво става с тези средства.

АПИ е превеждала авансово на "Автомагистрали" сума в размер на 400 милиона лева за доставка на материали на лотове 7, 8 и 9 от "Хемус". За тези лотове няма подробен устройствен план изобщо, но сумите са отпуснати. "Автомагистрали" е превела на дружество аванс за 84 милиона лева за доставка на материали за лот 8. При постъпване на авансите, те са използвани от строителя по следния начин – в края на 2020 г. е закупен имот в центъра на София за 27,4 милиона лева. Към момента там се извършват активни строителни дейности. На лот номер 8 няма дейност и за една стотинка. През септември 2020 г. – сума в размер на 14 милиона, нарежда се към дружество за строителство за жилищни сгради. 900 хиляди лева се превеждат по лични сметки на собствениците по основание дивидент. 6 милиона се превеждат към собствениците на това дружество за месеци.

Още не се знае къде са потънали 53 млн. лв. от АМ "Хемус"

Разследващите още не са установили къде са потънали 53 млн. лв. от строежа на магистрала "Хемус". Това става ясно по време на заседание...

В края на август 2020 г. – 12 милиона, които са предвидени за лот 8, се превеждат на дружество, което от своя страна ги е превело към лична сметка на физическо лице с основание договор. Няколко месеца след превеждане на част от тях – 8 милиона, дружеството прекратява дейността си, трансформира се в друго.

През декември се превеждат 30 милиона за закупуване на дружество. Лицата, получили по личните си сметки средства, ги пренареждат към сметки в ОАЕ. Собствениците на дружества относно средства, предвидени за лот 8, са идентични.

За лот 5 схемата е идентична. Във връзка с "Хемус", АПИ превежда 670 милиона лева за изграждане на единия от лотовете на основание инхаус процедура. Авансово са преведени 84 милиона на търговско дружество, сключило договор за наем за механизация и доставка на материали. Няма строителства, има само наеми, забележете. Дружеството пренасочило част от тази сума към банкова сметка на друго търговско дружество. После се превеждат на 5 други дружества на лица с нисък социален статус. Едното получава 12 милиона лева, после са изтеглени на каса. Друго взема 10 милиона лева, пак изтеглени на каза. Трето, на други дружества е преведено 13 милиона лева – и пак на каса. Към 4-то дружество и 5-то дружество също са преведени милиони и изтеглени на каса.

Дружество изгражда луксозно вилно селище, след като получава заем от друго, свързани са с предходните преводи. Има оперативна информация, че двете дружества са свързани с един и същ човек.

131 милиона лева преведени на дружество на същото лице, както и 48 милиона лева на дружество на близко до него лице. Едното лице извършва превод на 15 милиона лева към друго дружество, отново негова собственост. На една дата двете дружества превеждат 23,4 милиона лева към личната сметка на този човек. После той извършва превод от 23,4 милиона лева към друго дружество – на същата дата. Последното дружество закупува луксозен хотелски комплекс", завърши Рашков.

Гешев пак се оправда с Испания за "Барселонагейт" и отрече да има имоти извън България

Досъдебното производство, известно като "Барселонагейт" не е приключило, но се бави заради липсата на отговор от властите в Испания. То...

Той показа снимки на водни площи – като тези къщи се намират в тях.

"Отделно има басейни. Това са парите на българския данъкоплатец – той скоро няма да пътува по "Хемус" по тази причина. Това не се е случило по време на сегашното правителство, а на правителството на един бивш премиер, който се кани наесен пак да управлява държавата. Искаме ли пак тези милиарди да се дадат на същите фирми? Така ли българинът доброволно ще се съгласи някой да изразходва средствата му, респективно да ги праща в ОАЕ? Това ли ще търпим ние?!", заяви Бойко Рашков.

Припомняме, че обвиняемият за пране на пари по делото "Хемус" - Борислав Колев, е започнал да посочва и други участници в схемата. Той е съобщил кой е човекът, който е вземал парите, след като са били теглени от банката. Разказал и за друг мъж, който е организатор в схемата - Георги Георгиев. Той го придружавал при тегленето на милионите от сметки на кухи фирми.

Борислав Колев беше обвинен за изпиране на над 53 млн. лв., предназначени за строежа на ЛОТ-5 от автомагистрала "Хемус". В края на миналата година стана ясно, че той е човекът, при когото са пристигнали всички пари, изтеглени на 52 трансакции между юни 2020 и септември 2021 г., след като са били пренасочени по сметки на кухи фирми. Според прокуратурата Колев е участвал в създаването на мрежа от такива фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители.

В края на май министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов заяви, че няма никакви строителни гаранции за АМ "Хемус", защото около 490 милиона лева, намиращи се в сметката за строителството на магистралата през лятото на миналата година, са взети за първите компенсации за тока през септември-октомври 2021 г.

Караджов: Нямаме гаранции за "Хемус", парите от сметката са взети за компенсации за тока

Министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов заяви, че няма никакви строителни гаранции за АМ „Хемус“. По време на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика