НА ЖИВОВойната в Украйна

Борислав Сарафов: Бум на киберпрестъпленията, основно ни атакуват от Русия

1001

Бум на киберпрестъпленията отчете заместник-главният прокурор Борислав Сарафов на обучение, посветено на киберпрестъпността, в което участваха и експерти от Британската кралска прокуратура.

Сарафов уточни, че благодарение на партньорските служби страната ни вече разполага със софтуер за лесно разпознаване на следите на кибер престъпниците и тяхното идентифициране. Заместник-главният прокурор посочи, че повечето кибератаки срещу страната ни идват от Русия, съобщи bTV.

"Обикновено ни атакуват от Русия, разбира се, както не е тайна за вас. Имам известни подозрения, че в Русия са структурирани специални звена за такива атаки. Дали са на държавно ниво, дали се самоорганизират група хакери, тепърва ще установим. Имаме своите подозрения. Но основно кибератаките се извършват от територията на Русия. Затова е трудно комуникация с руските власти, защото очевидно там е наивно да очакваме отзивчивост и комуникация", отбеляза Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор. 

ЕС предлага съвместна киберзащита срещу руски хакерски атаки

Европейската комисия предложи нова политика на ЕС за киберотбрана, която да помогне на държавите в съюза да работят по-добре заедно. В ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

Кой има имен ден днес, 4 февруари...
Майка отнесе 300 лв. глоба, хванали...
Най-важното за деня, 3 февруари...
Прогноза за времето - 4 февруари...
Експерти: Ръчното броене на бюлетините...
ГЕРБ поиска КС да им разясни какво...
Външно покани международни наблюдатели...
АПИ: Шофьорите да бъдат готови...
В Търново глобиха жена, защото...
Заплата от над 1500 лв. за членове...
Български филм, романтична комедия...
Работилница за деца с актьори...

Последни новини