Централните банки зад 6 от 10-те най-търгувани валути в света повишиха лихвите през ноември

1417
Централните банки зад 6 от 10-те най-търгувани валути в света повишиха лихвите през ноември
Снимка: iStock/Guliver

Централните банки по света отново предприеха повишение на лихвените проценти през отминалия месец ноември, тъй като битката с ускорената инфлация, намираща се на нива, невиждани от десетилетия, продължава с пълна сила.

Централните банки, стоящи зад шест от десетте най-търгувани валути в света, реализираха общо повишение на лихвите с 350 базисни точки през миналия месец, предава Reuters.

Докога Фед ще повишава лихвените проценти?

Представители на Федералния резерв на САЩ са обсъждали по-рано през настоящия месец необходимостта да забавят темповете на повишаване н...

Федералният резерв на САЩ, Банката на Англия, Резервната банка на Австралия, Норвежката централна банка (Norges Bank), Централната банка на Швеция (Riksbank) и Резервната банка на Нова Зеландия повишиха лихвените си нива през отминалия ноевмри.

Европейската централна банка, Канадската централна банка, Швейцарската национална банка и Централната банка на Япония нямаха заседания, посветени на лихвите през ноември.

След последните движения общото повишение на лихвите от страна на централните банки на страните от Г-10 достигна 2 400 базисни точки през 2022 година.

„Лихвените проценти ще продължат да растат”, казва Александра Димитрийвич от S&P Global Ratings, говорейки за 2023 година. „Решителността на централните банки да понижат инфлацията предполага, че лихвените проценти трябва да се повишат още”, добавя тя.

Световните финансови пазари са на тръни през последните седмици, тъй като инвеститорите се опитват да разберат с каква скорост и колко далеч ще стигнат Федералния резерв на САЩ и другите основни банки със затягането на паричната политика, докато страховете от забавяне на световната икономика се разрастват.

Действията на Фед могат да вкарат световната икономика в рецесия, сочи доклад на агенция на ООН

Политиката на Федералния резерв на САЩ за агресивно затягане на паричната политика направи така, че щатският долар да поскъпне до ниво,...

Някои нови сигнали, които предполагат, че инфлацията в САЩ може и да се забавя, вдъхнаха оптимизъм на пазарите през последните дни на фона на предстоящото заседание на Фед, насрочено на 13 и 14 декември.

В средата на миналата седмица, председателят на Фед Джером Пауъл посочи, че институцията може да забави темпото, с което повишава лихвените проценти „още през декември”.

Данни от централните банки на развиващи се страни показват сходна тенденция. Осем от 18 централни банки са реализирали повишение на лихвите с общо 400 базисни пункта през ноември, което е увеличение спрямо 325 базисни пункта през октомври, но доста по-слабо темпо спрямо увеличенията от над 800 базисни пункта, предприети през юни и юли.

Лихвите бяха повишени в Индонезия, Южна Корея, Мексико, Тайланд, Малайзия, Филипините, Израел и Южна Африка през ноември.

„С изключение на няколко страни вече сме преминали най-интензивната фаза от цикъла за покачване на лихвите”, казва Нафез Зоук от Aviva Investors.

Пауъл: Повишаването на лихвите в САЩ може да се забави през декември

Федералният резерв може да намали темпа на повишаване на лихвените проценти "още през декември". Това заяви председателят на Федералния...

Турция, която води противоположна парична политика, съобразена с желанието на президента Реджеп Ердоган за свиване на лихвените проценти, намали лихвите с нови 150 базисни пункта до едноцифрени числа, въпреки, че инфлацията в страната надхвърля 80%.

Централните банки на не всички развиващи се пазари имаха заседания, посветени на лихвите, през миналия месец.

Централните банки на развиващите се пазари повишиха лихвите с общо 7 165 базисни пункта на годишна база, което е над два пъти повече спрямо увеличението от 2 745 базисни пункта през цялата 2021 година, показват изчисления на информационната агенция.

Още: Кои валути поевтиняха най-много през 2022 година?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com