Докога Фед ще повишава лихвените проценти?

1535
Докога Фед ще повишава лихвените проценти?
Снимка: iStock/Guliver

Представители на Федералния резерв на САЩ са обсъждали по-рано през настоящия месец необходимостта да забавят темповете на повишаване на лихвените проценти, след оценка на въздействието, което има затягането на паричната политика върху икономиката. Това става ясно от публикувани протоколи от срещата, проведена в началото на месец ноември тази година, предава CNBC, цитирана от БТА.

Отразявайки изявленията, направени от редица длъжностни лица от Фед през последните няколко седмици, протоколите от срещата сочат, че предстоят по-малки повишения на лихвите. Пазарите масово очакват определящият лихвите Федерален комитет за отворен пазар да увеличи нивата с 0.5 процентни пункта на заседанието през декември, след четири поредни увеличения с 0.75 процентни пункта.

Действията на Фед могат да вкарат световната икономика в рецесия, сочи доклад на агенция на ООН

Политиката на Федералния резерв на САЩ за агресивно затягане на паричната политика направи така, че щатският долар да поскъпне до ниво,...

Въпреки че са намекнали, че предстоят по-слаби увеличения пред Фед, според представителите на институцията все още се забелязват малко признаци за намаляване на инфлацията. Някои членове на комисията обаче изразиха загрижеността си относно рисковете за финансовата система, ако се продължи със същото агресивно темпо на покачване на лихвите.

"Значително мнозинство от участниците (в срещата на Фед – бел. р.) прецениха, че забавянето на темпото на увеличение вероятно скоро ще бъде подходящо", пише още в протокола. "Несигурните забавяния и стойности, свързани с ефектите от действията на паричната политика върху икономическата активност и инфлацията, бяха сред цитираните причини защо подобна оценка е важна", аргументират се експертите.

В протокола се отбелязва, че по-малките увеличения ще дадат възможност на членовете на Фед да оценят въздействието от последователните увеличения на лихвите.

Следващата среща на Фед за определяне на лихвените проценти ще е на 14 декември.

В протоколите се отбелязва, че някои членове на Фед са заявили, че "забавянето на темпа на увеличение може да намали риска от нестабилност във финансовата система". Други пък са били на мнение, че биха искали да изчакат, преди да намалят темпото.

Кога Фед ще спре с повишаването на лихвите?

Защо грешките на централните банки ще бъдат платени от световната икономика?

Дори след като централните банки разбраха, че са допуснали грешка в своите изявления от миналата година по отношение на инфлацията, те ...

Също толкова важно е обществеността да се съсредоточи повече върху това колко далеч ще стигне Фед с лихвените проценти, а не върху "темпото на по-нататъшното увеличение към целевия диапазон", са заявили членовете на американската институция.

В протокола от срещата на 2 ноември се отбелязва, че крайната референтна ставка вероятно е по-висока, отколкото служителите са смятали по-рано. На срещата през септември бе определена макар и не за окончателна целева лихва около 4.6 на сто, но последните изявления показват, че тя може да надхвърли 5 на сто.

През последните няколко седмици официални лица говориха до голяма степен в унисон за необходимостта да се продължи борбата с инфлацията, като същевременно посочиха, че могат да оттеглят нивото на повишаване на лихвите. Това означава голяма вероятност за увеличение от 0.5 процентни пункта през декември, но все още несигурен курс след това.

Пазарите очакват още няколко повишения на лихвените проценти догодина, като основната лихва ще достигне около 5 на сто, а преди края на 2023 г. е възможно и да последва намаление.

Още: Лихвените плащания по дълга на САЩ скоро може да надминат разходите за отбрана

Перфектна буря от добри новини охлади възхода на щатския долар

Щатският долар започна да губи стойност след изненадващите данни за инфлацията в САЩ, която е по-ниска от очакваното през октомври, под...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com