НА ЖИВОБроят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия расте

Чехия удължава срока на граничните проверки със Словакия до 26 декември

1547

Чехия удължава срока на граничните проверки на контролно-пропускателните пунктове със Словакия с още две седмици до 26 декември, предаде ДПА. 

Чешкото правителство на премиера Петър Фиала реши днес също, че до 80 войници и 30 митнически служители ще подпомагат полицията в тази задача. Въвеждането на граничния контрол в края на септември беше оправдано с увеличението на незаконните случаи за влизане на мигранти, много от които сирийци, чиято цел е да стигнат до Германия. Граничните проверки предизвикаха изключително остри критики от страна на Братислава.

Според чешкото министерство на вътрешните работи обаче 130 заподозрени трафиканти на хора са били арестувани от септември насам. Регистрирани са също общо 9187 случая за незаконно влизане, при които повече от 2200 души са били върнати обратно на границата.

Чехия и Словакия са страни членки на Шенгенското пространство, чийто замисъл е отмяната на редовните гранични проверки. До мирното им разделяне на 1 януари 1993 г. двете страни съставляваха една държава - Чехословакия, предаде БТА.

ЕС подобрява системата за гранични проверки

Европейският съюз ще подобри системата за гранични проверки на Общността. Това стана ясно след като Съветът на ЕС прие Регламента за си...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Ще правим от убийците герои? Гняв...
"Нищо не е изключено": Ще изпрати...
В снимки: 1000 унищожени руски...
Португалия изпраща три танка...
Путин загрижен за Афганистан:...
ВИДЕО: Милицията в Москва не иска...
Германия ще изпрати първия батальон...
Москва обяви колко хиляди са се...
Зеленски: За мен е чест да съм първият...
Пореден пожар в руска петролна...
Един от нашите крале: Зеленски...
Зеленски в Бъкингамския дворец:...

Последни новини