Без особена промяна в данните за коронавируса за денонощие у нас

4099
Без особена промяна в данните за коронавируса за денонощие у нас
Снимка: iStock

Броят на новите случаи на коронавирус намаля като абсолютно число, но се увеличи леко като процент, сочат последните данни на Единния информационен портал. 204 са новите заразени с коронавирус за 7 декември, като те бележат спад от 4 на дневна база, след като в предходния отчет бяха открити 208 случая.

Направени са 3519 теста (PCR и антигенни), като те са с 240 по-малко спрямо отчетените 3756 ден по-рано. Така процентът на положителните проби се променя - от 5,53% до 5,79 на сто.

ОЩЕ: Седмицата на коронавируса: Спад във всички важни показатели, София не е в челната тройка

Най-много случаи през последното денонощие са открити отново в София-град - 40, следва Пловдив със 17. В 2 области - Видин и Кюстендил, няма регистрирани нови заразени.

За деня има направени 3270 антигенни теста, като положителни са 194, т.е. 5,93% положителни проби. За сравнение, при предишния отчет имаше 3465 антигенни теста, от които положителни 183, т.е. 5,28%. PCR тестовете са 249, като позитивни от тях са 10, т.е. 4,01%. При предишния отчет този тип тестове бяха 291, като положителни от тях - 25, т.е. 8,59 на сто. 

Общо потвърдените случаи са 1 288 400. Направени са 3 768 608 PCR и 7 072 515 антигенни теста (общо 10 841 123), като средният процент на положителните проби от началото на пандемията е 11,88 на сто - без промяна на дневна база.

Бум на респираторните инфекции у нас

Бум на респираторните инфекции у нас. Те засягат предимно малките деца. В момента най-честите симптомите са хрема и кашлица. „С ...

Активните случаи се увеличават и вече са 4498, което е с 69 повече спрямо предния отчет. Според експерти, огромният спад в началото на юли, когато в рамките на две седмици броят на активните инфекции намаля с около 90 000, се обяснява с факта, че е имало много неотчетени оздравели пациенти през изминалите две години и особено по време на пиковете на предишните вълни, когато областните РЗИ-та бяха изключително натоварени, заради което не се отчитаха реалните бройки и сега този показател се поправя. 

Без промяна остава броят на хоспитализираните лица, като те са 352 (35 са влезли в болница, 35 са изписани). За сравнение при най-тежките дни на пандемията през октомври миналата година в болници се лекуваха над 7200 пациенти. Пациентите, настанени в интензивни отделения, са 43 - с 3 повече на дневна база. Именно заетостта на интензивните легла е един от основните критерии за затягане на мерките у нас, а не както досега броят заразени лица или активните случаи.

ОЩЕ: Влизане с взлом. Учени за първи път заснеха как коронавирусът заразява клетката (ВИДЕО)

В тази връзка в Единния информационен портал се представят данни за заетостта на интензивните легла в петте клъстъра. След около два месеца в зелената зона, цяла България премина за около две седмици на Етап 0. Цялата страна е на Етап 0 - синя зона. Заради намаляването на натовареността в интензивните сектори, от 21 март зеленият сертификат отпадна напълно. А с идването на петия служебен кабинет, назначен от Румен Радев, стана ясно, че всяка седмица експертен съвет ще отчита най-важните данни и ще решава дали и какви мерки ще има.

Математик: Откриха нов вариант на Омикрон в Европа, скоро може да бъде и у нас

Много обезпокоително за нас е това, което става с коронавируса във Франция и Италия, където един нов подвариант се появи и "тръгна" наг...

134 души са се възстановили според последния отчет и общата им бройка вече е 1 245 848. За последното денонощие има отчетен 1 смъртен случай. Така броят на загубилите битката с вируса в България остава 38 054.

Общо 26 247 медицински лица са сред официалните случаи на коронавирус, което означава, че отново има 4 нови за денонощие. Под карантина са 1060 души, като прави впечатление, че те са с 3438 по-малко от активните към момента случаи. Информацията за броя на хората, попаднали под карантина заради COVID-19, е достъпна тук, въпреки че според здравното министерство тя не е публична. Именно цифрата на карантинираните би следвало да се приема за ориентир относно реалния брой на активните случаи към момента в страната.

От здравното министерство представят данни и каква част от заразените, постъпилите в болница и починалите не са били напълно ваксинирани. През последното денонощие 59,31% от далите положителна проба не са били имунизирани. 68,57 на сто от влезлите за лечение в болница също са неваксинирани. 100% от починалите също са без поставена ваксина.

Четиринадесетдневната заболеваемост е 33.53 на 100 000 души спрямо 34.23 вчера. Седемдневната заболеваемост е 16.73 на 100 000 души спрямо 16.98 вчера.

Единният информационен портал предоставя данни и за поставените дози ваксини. До момента те са общо 4 598 580, като за денонощие има 378 поставени нови ваксини.

СЗО: Приблизително 90% от населението на света има известен имунитет срещу SARS-CoV-2

Световната здравна организация (СЗО) дава обнадеждаваща прогноза за пандемията от коронавирус. Според съобщение на организацията в Twit...

Според последния отчет 2 074 389 души или 31,91 на сто са със завършен имунизационен цикъл - поставени две иРНК дози или една на компанията "Янсен". Тази цифра отбеляза няколко драстични скокове и спадове през последните месеци, за които нямаше официално обяснение. На 13 юли хората с пълна имунизация намаляха с 13 364 спрямо предходния отчет. Данните отбелязаха спад и между 20 и 21 март с около 9000 души, а на 4 юли необяснимо се увеличиха с 13 385.

935 356 души или 14,39 на сто пък са получили и бустерна доза, като най-много от тях са в столицата. Общо 62 787 души пък са си поставили от адаптираната срещу варианта Омикрон ваксина.

От 27 юни всички желаещи могат да си поставят и втора бустерна доза. Тя трябва да се направи най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина. Всички лица на и над 18 г., които желаят да получат втора бустерна ваксина срещу COVID-19, могат да го направят във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ.

От началото на поставяне на ковид ваксини от 2021 година до старта на специализирания сайт plusmen.bg през пролетта на 2022 година 91,17 на сто от приетите за лечение в болница са неваксинирани. Що се отнася до нуждаещите се от интензивно лечение, процентът е още по-висок - 96,9%, сочеха първите данни на портала plusmen.bg.

ОЩЕ: Коронавирусът по света: Близо 500 починали за денонощие в САЩ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Коронавирусът в България: Само в 2 области има открити нови случаи

"Лекари в помощ на пациентите": Естроген зависими гинекологични заболявания (втора част)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване