Да има държавна верига хранителни магазини - бивш шеф в "Ел Би Булгарикум" хареса идеята

4199
Да има държавна верига хранителни магазини - бивш шеф в "Ел Би Булгарикум" хареса идеята
Снимка: Невена Петрова

Държавата да създаде социални магазини за български хранителни стоки без надценка - това предлага Невена Петрова, икономически експерт и бивш председател на Съвета на директорите на "Ел Би Булгарикум".

Тя приветства идеята на служебния министър на земеделието Явор Гечев за създаването на магазин за хранителни стоки, в които ще се продават продуктите на държавната млечна компания, продукция на университети и на други производители.

“Галъп”: 80% от домакинствата ограничават купуването на основни хранителни стоки

Според проучване, 80% от домакинствата вече ограничават купуването на основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци. Изследването е на ...

Припомняме, че на 29 март пред БНТ Гечев лансира идеята и добави, че било "планирано" да се изгради държавен хранителен магазин. "Имаме партньорство с държавно дружество, което е в рамките на Министерството на земеделието. Планирано е да се изгради един голям магазин – там, където беше ресторантът в Министерството на земеделието. Той ще е хранителен магазин, който ще продава продукти не само на „Ел Би Булгарикум“, но и на университетите, и на редицата държавни предприятия, както и на частни. Нищо не пречи тази инициатива да бъде разширена в други градове", заяви той.

Според Петрова държавата трябва да направи магазинна мрежа, която има за цел да продава хранителни стоки с надценка, а тя да покрива само оперативните разходи. "Изгражда се централизирана борса за изкупуване на храни, а логистичен център ще зарежда социалните магазини, като всички потребители ще могат да пазаруват на ниски цени", гласи позицията на бившия шеф в "Ел Би Булгарикум".

„Това е мисия от обществен интерес, като приоритетът не е да се търси печалба. По този начин държавата ще осигури достъп до храни на разумни цени“, смята Невена Петрова. По думите ѝ е парадокс, че в момента колкото са по-малки населените места и, съответно, доходите на хората - ниски, толкова по-скъпи са там хранителните стоки.

Подобна идея обаче поставя редица въпроси дали е съвместима в пазарна икономика, дали няма да повлияе пагубно на конкурентоспособността на производителите и дали няма да доведе до изчезване на дадени стоки от рафтовете в магазините.

Лъчезар Богданов: Закон за таван на надценките може да оскъпи стоките

Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика каза по БНР, че не може да се съгласи с идеята на служебното п...

"Цените на хранителните стоки в малката потребителска кошница са се увеличили с 20%. Тези продукти са жизненонеобходими и касаят домакинствата със сравнително ниски доходи. Реален държавен инструмент за намаляване на цените няма, мониторингът на цените през информационния портал за хранителни стоки не може да се възприеме като реална стъпка към понижаване на цените, а като PR ход. В условията на пазарна икономика намесата на държавата да определя таван на цени или таван на печалби, може да бъде само краткострочна мярка, която в крайна сметка може да предизвика недостиг на жизненоважни стоки", смята Невена Петрова.

"Затова истински инструмент за трайно намаляване на цените може да бъде създаването на държавна търговска верига", твърди тя. "Държавата ще покаже пример, като води ценова политика, която не може да наложи на частните търговски вериги в условията на пазарна икономика. Едновременно с това новата структура ще изпълнява важна обществена мисия за осигуряване на достъп на всеки български гражданин до жизненоважни хранителни стоки на достъпни и еднакви цени в цялата страна, вместо да остане наблюдател, който прави мониторинг на ценовите разлики в различните области в страната".

"В условията на непрекъснато растящи цени, държавата може да бъде еталон за морални, етични практики при търговията с хранителни стоки. Цените в новата верига могат да са по-ниски от тези в частните магазини поради факта, че основната цел на това дружество няма да бъде да реализира търговска печалба, както е при частните инвестиции, където капиталът трябва да носи доходност на инвеститорите. В допълнение, в тази търговска верига ще се предлагат приоритетно български стоки, за да се даде подкрепа в най-голяма степен на родните земеделски производители и предприятия от хранително-вкусовата промишленост с дългосрочни договори. Тази инициатива се вписва изцяло и в европейската стратегия „От фермата до трапезата“ и гарантиране на продоволствена сигурност, хранене и обществено здраве като гарантира достъп до осигуряването на здравословна храна на достъпни цени", твърди икономистът.

Невена Петрова допълни, че за създаването на подобна верига трябва да се направи държавно предприятие, което да управлява процеса. Крайната цел според нея е "отваряне на социален магазин във всеки общински град".

КЗК: Проверката за картел при храните може да се проточи до 9 години

Мандатът на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да бъде удължен, а правомощията й - разширени, защото картел се доказва б...

ОЩЕ: България е пета в ЕС по най-малко поскъпване на селскостопанска продукция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика