С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

1111
С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.
Снимка: iStock/Guliver

Общо 15 поръчки с европейско финансиране е възложила държавата на стойност 59 801 870 лв. без ДДС (или 71 762 244 лв. с ДДС) с гриф „секретно“ или „поверително“. Това става ясно от отговора на Валентин Мундров – служебен министър на електронното управление. Въпросите са му зададени от депутата Деница Николова (ГЕРБ-СДС).

Мотивът й  да попита за тези поръчки е, че на проведено в края на март месец заседание на Комисията за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове бил изслушан министър Александър Йоловски. Темата била предизвикателствата, рисковете и предприетите мерки за преодоляването им с оглед напредъка в изпълнението на проектите в ресора на Министерство на електронното управление (МЕУ), финансирани с европейски средства.

Тогава изкристализирал специфичен проблем за ведомството, свързан с контролните му функции върху документацията по възлагане на обществени поръчки, които други ведомства отбелязват с гриф за секретност.

Мундров пояснява, че МЕУ не е сключвало договори с ниво на класификация за сигурност на информацията.

От създаването на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) - предшественик на министерството, обаче са сключени 12 такива договорr с обща стойност 43 963 049 лв. без ДДС.

Най-мащабният от тях е за проектиране, изграждане и пускане в експлоатация на Държавен хибриден частен облак и защитен интернет възел за публични услуги на електронното управление. Той е на стойност близо 28,3 млн. лв. без ДДС (33 939 394 лв. с ДДС), с гриф „секретно“. Още: С частен хибриден облак за над 34 млн. лв. държавата спасява администрациите

Два договора с класифицирана информация на обща стойност 15,3 млн. лв. пък е подписала Изпълнителна агенция „Инфраструктура на електронното управление“.

Министърът е пояснил, че въпросните договори не са класифицирани по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация, но поръчките за тях са проведени по специалния ред в областите отбрана и сигурност.  

Ето пълният списък на поръчките с гриф „секретно“ и „поверително“

Възложени от ДАЕУ:

1. „Проектиране, изграждане и пускане в експлоатация на Държавен хибриден частен облак (ДХЧО) и защитен интернет възел за публични услуги на електронното управление“. Стойност на договора: 28 282 828,00 лв. без ДДС, съответно 33 939 394 лв. с включен ДДС. Ниво на класификация за сигурност на информацията по смисъла на ЗЗКИ на проведената процедура „Секретно“. Още: Хибридният облак за над 34 млн. лв. е обжалван

2. „Доставка, монтаж, конфигуриране и въвеждане в експлоатация на комуникационно оборудване. Увеличаване на преносният капацитет между главните опорни и агрегиращите възли в град София за ползване на услугите от ДХЧО“, стойност: 1 072 686 лв. без ДДС, съответно 1 287 223 лв. с включен ДДС, ниво „Секретно“.

3. „Доставка, монтаж, конфигуриране и въвеждане в експлоатация на комуникационно оборудване. Ъпгрейд на главен опорен възел и обособяване на агрегиращ възел. Осигуряване на оборудване в агрегиращите възли за предоставяне на преносен капацитет от 10 Gbps на потребителите на ЕЕСМ на територията на град София за ползване на услугите от ДХЧО“. Стойност: 2 699 000 лв. без ДДС, съответно 3 238 800 лв. с ДДС. Ниво: "Секретно". Още: Търсят IT специалисти за удостоверяването на машините за гласуване

4. „Доставка, монтаж, конфигуриране и въвеждане в експлоатация на комуникационно оборудване. Увеличаване на преносният капацитет между агрегиращите възли и възлите за достъп от ЕЕСМ на територията на град София за ползване на услугите от ДХЧО”. Стойност: 2 277 714 лв. без ДДС, съответно 2 733 257 лв. с ДДС. Ниво: „Секретно“.

5. „Увеличаване на преносния капацитет по направлението София- Перник-Кюстендил-Благоевград-Разлог-Велинград-Пазарджик-Пловдив от 1 Gbps на 10 Gbps. Обособяване на опорен и агрегиращ слой на мрежата в градовете Перник, Кюстендил, Благоевград, Хасково и Смолян. Доставка, монтаж, конфигуриране и въвеждане в експлоатация на комуникационно оборудване. Преконфигурация и включване в опорния слой на мрежата на съществуващи маршрутизатори Cisco ASR 9006. Подмяна на 56 броя комутатори за достъп и 2 броя комутатори за управление и наблюдение на ЕЕСМ. Изграждане на DC захранване в опорни възли“. Стойност: 1 413 100 лв, без ДДС, съответно 1 695 720 лв. с ДДС. Ниво: „Поверително“. Още: "Не били геймърски компютри, а компоти": Бившият главен секретар на МЕУ отговаря на Йоловски

6. „Обособяване на опорен и агрегиращ слой на мрежата в град Кърджали. Подмяна на комутатори за достъп в градовете Хасково, Кърджали и Смолян. Доставка, монтаж, конфигуриране и въвеждане в експлоатация на комуникационно оборудване“. Стойност: 912 221 лв. без ДДС, съответно 1 094 665 лв. с ДДС. Ниво: „Поверително“.

7. „Изграждане на резервен център за данни на електронното управление“. Стойност: 2 286 000 лв. без ДДС, съответно 2 743 200 лв. с ДДС. Ниво: „Секретно“.

8. „Избор на изпълнител за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществените изисквания към строежите и упражняване на строителен надзор на обект „Резервен център за данни на електронното управление“. Стойност: 50 800 лв. без ДДС, съответно 60 960 лв. с ДДС. Ниво: „Поверително“.

9. „Оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществените изисквания към строежите и упражняване на строителен надзор на обект „Център за възстановяване“. Стойност: 47 550 лв. без ДДС, съответно 57 060 лв. с ДДС. Ниво: „Поверително“.

10. „Проектиране и изграждане на инженерна инфраструктура на Център за възстановяване“. Стойност: 2 919 000 лв. без ДДС, съответно 3 502 800 лв. с ДДС. Ниво: „Поверително“. Още: Изчезнала ли е секцията за изборите от сайта на МЕУ: Новият министър се зае да поверява

11. „Проектиране и изграждане на комуникационна свързаност посредством ЕЕСМ за общински администрации на територията на Северна България“. Стойност: 1 247 150 лв. без ДДС, съответно 1 496 580 лв. с ДДС. Ниво: „Поверително“.

12. „Проектиране и изграждане на комуникационна свързаност посредством ЕЕСМ за общински администрации на територията на Южна България“. Стойност: 755 000 лв. без ДДС, съответно 906 000 лв. с ДДС. Ниво: „Поверително“.

Възложена от Агенцията по вписванията:

1. „Разширяване на капацитета на масиви за съхранение на данни, надграждане на сървъри и доставка на лентови библиотеки за архивиране на данни, обслужващи информационните системи на регистрите на Агенция по вписванията“. Стойност: 3 064 504 лв. без ДДС, съответно 3 677 404,80 лв. с ДДС. Ниво: „Поверително“.

Възложени от Изпълнителна агенция „Инфраструктура на електронното управление“

1. „Доставка, инсталация и гаранционна поддръжка на системи и оборудване на елементи от национална система за киберсигурност“. Стойност: 6 313 296 лв. без ДДС, съответно 7 575 955 лв. с ДДС. Ниво: „Секретно“;

2. „Доставка, инсталация и гаранционна поддръжка на системи за изграждане на център за мониторинг и реакция на киберинциденти в стратегическите обекти. Стойност: 9 525 525 лв. без ДДС, съответно 11 430 630 лв. с ДДС. Ниво: „Секретно“.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Психиатър: Щетите от хазарта са като при хероина и кокаина

Хампарцумян: Безплодни са усилията да регулираме цената на хляба дългосрочно

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com