Диетолог: Запарката от тази билка стопява излишните килограми

2906
Диетолог: Запарката от тази билка стопява излишните килограми
Снимка: iStock/Guliver

Лайката е характерна билка, която се среща почти в цяла Европа. Ценните свойства на това растение са били известни още в древността. В днешно време лайката обикновено се консумира под формата на настойка - в този случай тя помага при много заболявания, свързани с храносмилателната система. 

Популярна е и употребата на обливания, например върху очите или кожни несъвършенства. Дали пиенето на лайка ви прави по-слаби? Какви благоприятни за здравето свойства има това растение?

Лайката е билка, която цъфти от май до септември. Интересно е, че много хора я отглеждат както в градини, така и в балконски саксии. Растението е ценено заради съдържащите се в него съставки, които благоприятстват здравето. Те включват: флавоноиди, които имат силни антиоксидантни свойства; спироетер, който има антиалергични свойства (потиска секрецията на хистамин); витамин С, който поддържа имунитета; фенолациди, които имат противовъзпалително действие; фитостероли, които помагат за понижаване на холестерола; холин, който регулира много процеси в организма.

Кой ТРЯБВА и кой НЕ трябва да пие чай от лайка

Запарката от лайка помага да се отървете от заболявания, свързани с храносмилателната система (подуване на корема, стомашни спазми), болезнена менструация, вирусни инфекции или алергии. 
Редовното пиене на чай, приготвен от това растение, ви позволява да се радвате на добро здраве и благополучие, благодарение на съдържащите се в него антиоксиданти. Много хора използват и компреси от лайка, за да се борят с несъвършенствата на кожата.

Дали пиенето на лайка води до отслабване?

Инфузията от лайка може да играе важна роля при отслабването, благодарение на ценното си въздействие върху храносмилателната система. Съставките в растението помагат за потискане на пристъпите на глад, ускоряване на метаболизма и регулиране на храносмилателните процеси. Една чаша чай от лайка, изпита преди хранене, със сигурност ще ви спре да се храните прекалено много. 

Чай от лайка: Кой има полза от него и кои са 3-те му полезни свойства?

Пиенето на чай от лайка в комбинация с балансирано хранене и физическа активност със сигурност води до сваляне на ненужни килограми. В допълнение към лайката има и други билки, които могат да ви помогнат да отслабнете. Те включват коприва, маточина и мента. Те подпомагат храносмилателната система, което от своя страна има благоприятен ефект върху отслабването.

Колко често да се пие лайка? Има ли някакви странични ефекти?

Когато се консумира като инфузия, лайката е безопасна напитка и може да се пие без никакви последствия. Разбира се, това трябва да се прави в умерени количества - най-добре е да се консумират от 3 до 5 чаши дневно. Препоръчително е настойката да се пие след хранене (поради подпомагащите храносмилането ѝ свойства) и преди лягане (лайката помага за отпускане и улеснява заспиването).

Има ли някакви странични ефекти от употребата на лайка? По принцип не, въпреки че могат да се появят алергични реакции, ако сте алергични към това растение или към съдържащите се в него съставки. Освен това трябва да сте внимателни, когато консумирате настойки от лайка, ако приемате някакви лекарства. Билката може да отслаби тяхното действие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим
Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Пържените кюфтета са едно от най-хубавите угощения в кухнята. И тук сме ви подготвили феноменална рецепта, за да станат сочни и да се топят в устата,...