НА ЖИВОВойната в Украйна

Донев: Изслушването ми за Шенген е пиар фокус, ползва се като сламка, за която се хваща удавникът

1067

"Изкуството на дипломацията намира най-силен израз в умението с една реплика, произнесена в точния момент, да преобърнеш позиция, както и да замълчиш, когато всички други се надвикват. Да не превръщаме Шенген в разменна монета за постигане на кратка и съмнителна медийна и политическа слава". С тези думи служебният премиер Гълъб Донев откри заседанието на Министерски съвет в сряда, 7 декември.

"Присъствието на България в Шенгенското пространство ще се случи в резултат на работа, в това число и законодателна. Законопроектите по Плана за възстановяване, подготвени от служебното правителство, очакват своя ред за обсъждане в пленарна зала в програмата за работа на Народното събрание. Изслушването ми по темата за Шенген е пиар фокус, който от неделя вечер се ползва като сламка, за която се хваща удавникът", заяви Донев.

Припомняме, че вчера и Австрия окончателно ни каза "не" за Шенген, като преди това същото стори Нидерландия. Швеция още не е гласувала, но също е против влизането ни в Шенгенското пространство за движение без граничен контрол.

Темата с Шенген ще е водеща на днешното пленарно заседание, като депутатите се събраха на председателски съвет, за да решават дали да изслушат премиера Гълъб Донев. Такова изслушване ще има в петък.

"Във фокуса на Министерски съвет и днес ще са изслушванията на министрите от служебното правителство и вашите предложения за решения в полза на хората на България", обърна се Донев към министрите.

Ще бъде приет проект за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари. Министерството на финансите "работи упорито" и по промените в Закона за Българска народна банка, както и по промените по Кодекса за застраховането. Това е пакетът от законодателни мерки, свързани с приемането на България в еврозоната, отбеляза премиерът.

Вчера страната ни подписа меморандум за производството на евромонети в България. "С една дума, ние вършим своята работа, нека и народните представители да свършат своята", заяви Гълъб Донев.

ОЩЕ: България подписа меморандум с ЕК за сечене на евромонети

Донев заплаши с ответни мерки: Не сме се отказали от Шенген

Не сме се отказали от Шенген. Това каза премиерът Гълъб Донев по време на брифинг в Министерски съвет след среща с вицепремиера и минис...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Заместник-министър: Променяме...
Свиленски: Лидерският въпрос...
БСП решава как се явява на изборите...
МВнР: Управляващите в Северна...
МВнР: Властта в РСМ постъпи унизително...
Петър Стоянов: Изнасянето на...
Стефан Янев: Не виждам особен...
Гечев: Променяме стратегическия...
Спасовски отказал на Демерджиев...
Йотова: Северна Македония сама...
"Възраждане" се оплакаха, че...
Здравко Димитров за поисканата...

Последни новини