Донев заплаши с ответни мерки: Не сме се отказали от Шенген

3063
Донев заплаши с ответни мерки: Не сме се отказали от Шенген
Снимка: БГНЕС

Не сме се отказали от Шенген. Това каза премиерът Гълъб Донев по време на брифинг в Министерски съвет след среща с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, с министъра на външните работи Николай Милков и с министъра на правосъдието Крум Зарков. В рамките на срещата ще бъде направен преглед на действията на служебното правителство за отстояване на готовността на България за присъединяване към Шенгенското пространство.

ОЩЕ: Гълъб Донев свиква среща по темата Шенген

Стана ясно, че окончателно решение за България ще бъде взето на Съвет правосъдие и вътрешни работи на 8 и 9 декември. "Правителството ще продължи активната и последователна работа с партньорите с цел да постигне вземането на положително решение за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Същевременно в зависимост от изхода на предстоящото заседание на Съвет правосъдие и вътрешни работи правителството ще има готовност да вземе съответните решения, включително да разгледа и ответни мерки. Силно се надяваме да не бъдем изправени пред подобна необходимост. Напротив, вярваме, че все пак разумът и позитивната воля на огромното мнозинство от държавите членки ще надделеят", смята той. 

Според него България не се е отказала от Шенген. "Разполагаме с още три дни, в които няма да пестим усилия в търсене на подкрепа за преосмисляне на позицията на Нидерландия и Австрия", подчерта служебният премиер. 

"Последиците от неприемането ни в Шенген могат да се окажат сериозни не само за нас, но и за Нидерландия и Австрия и за ЕС като цяло", смята Гълъб Донев. 

Той обърна внимание, че е повече от очевидно, че позициите срещу членството ни в Шенген, са продиктувани от вътрешнополитически съображения, отколкото от реално идентифицирани недостатъци по прилагането на правилата от България. 

"Подобна ситуация буди дълбоко разочарование и емоционални реакции у нас, но не само, защото внася разделение в съюз и поставя под въпрос неговото единство, което още повече Австрия и в други случаи Нидерландия много настояват", каза още той. 

Той заговори и за двойни стандарти от страна на Нидерландия.

По думите му дългът ни пред тримата полицаи, които загинаха, охраняваха външната граница на ЕС, няма да го позволи.  

"Последните развития по темата за присъединяване на България към Шенгенското пространство бяха основен акцент в тази среща. Направихме общ преглед на действията, предприети от служебното правителство през последните дни и седмици за осигуряване на подкрепата на нашите партньори за членството ни в Шенген. Разбира се, в хода на срещата бяха коментирани и изразените публично през последните няколко дни изявления на министър-председателя на Нидерландия и от австрийския канцлер против приемането на България в Шенген. По този повод бих искал за пореден път да подчертая, че критериите за присъединяване към Шенген, които а изцяло технически, бяха покрити от Българя още през 2011 г.", каза служебният премиер. 

ОЩЕ: Гешев: Ще изискваме от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни с 50 евро

По думите му в отговор на поставени от отделни наши партньори, са извършени две проверки, организирани от ЕК по инициатива на България и Румъния. " Проверките бяха фокусирани върху изпълнението на техническите критерии от страна на България", добави Донев. 

Той уточни, че двете проверки, са завършили с положителни доклади за страната ни. "В допълнение отделна проверка извърши посолството на Австрия в София. Резултатът също е положителен", обясни премиерът. 

Той подчерта, че резултатите от тези проверки, за пореден път категорично са доказали, че страната ни е покрила всички критерии за членство в Шенген. "Със съжаление отбелязвам, че въпреки отправената покана нидерландската страна избра да не взема участие в тези проверки. В този смисъл изразените впоследствие от премиера на Нидерландия резерви, които се аргументират с липсата на увереност по отношение на изпълнението на критериите за членство от България, не само звучат повече от неубедително, но се опровергават от заключенията на ЕК. Противоречат на позициите на всички държави-членки и на недвусмисленото становище на ЕП", добави Донев.

Министър-председателят обърна внимание, че върховенството на закона формално не е част от Шенгенските критерии и отчете, че през 2019 г. ЕК е излязла със становище, че страната ни е покрила 6-те основни критерии по Механизма за сътрудничество и проверка. 

"Независимо от това по инициатива на България от страна на ЕК бе направена допълнителна оценка съобразно критериите на Механизма за сътрудничество и проверка. В резултат ЕК потвърди положителното си становище, което бе изложено в нейна комуникация, разпространена до всички държави-членки. Тя показа, че и след 2019 г. България е осъществила допълнително напредък в сферата на върховенството на закона. В знак на нашия политически ангажимент за засилване на борбата с корупцията, редица реформи в съдебната реформа, бяха включени в Националния план за възстановяване и устойчивост", изброи още Гълъб Донев. 

По думите му приетата от Народното събрание декларация за присъединяване на България към Шенгенското пространство, която отразява общонационалния характер на този приоритет, е още една гаранция за изпълнение на поетите ангажименти от България.

"Наред с това в последните седмици президентът и правителството осъществиха много активна външнополитическа дейност и в рамките на европейските институции и в преки контакти с цел да запознаят партньорите", заяви Гълъб Донев. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика