Елизабет Ярман пред Actualno.com: Работата ми е да дарявам щастие

2755
Елизабет Ярман пред Actualno.com: Работата ми е да дарявам щастие
Снимка: Арт БГ

Грандиозният концерт, който Strauss Orchestra Vienna ще изнесат на 8 декември в зала 1 на НДК, определено не е за пропускане, като причините са хиляди – от доказания професионализъм и вещото ръководство на диригента Питър Гуд, в които родната публика вече се е убедила, през брилянтността на изпълнение на най-обичаните и известни композиции на Йохан Щраус от всеки един член на оркестъра, до неповторимата атмосфера на класическа Виена, в която неминуемо публиката ще се потопи по време на концерта.

За нас обаче една от най-любопитните и важни причини е чаровната звезда на австрийската оперна сцена сцена, смайващо талантливата солистка Елизабет Ярман, която, освен че ще ви хипнотизира с невероятния си глас (Елизабет е един от най-търсените колоратурни сопрани в Европа в момента), ще ви даде нещо по-ценно от всички съкровища на света – ще ви дари с щастие. Какво точно имаме предвид, ще разберете след минути, след като се запознаете с нея в първо лице – късмет, който имахме самите ние дни преди концерта на Strauss Orchestra Vienna в София.

Елизабет, кога осъзна, че именно операта е твоето призвание и може ли да се нарече „твоята голяма любов“?

Осъзнах, че операта ще бъде моята най-голяма страст и призвание по времето, когато бях 10-годишна. Спомням си, че тогава гледах филма „Хубава жена“ за пръв път. Една от сцените се запечата в съзнанието ми – главната актриса Вивиан, изпълнявана от Джулия Робъртс, бе поканена на опера и слушаше изпълнение от „Травиата“. Тогава настъпи онзи момент. Дъхът ми спря и моментално се влюбих в класическата музика. Само няколко секунди от филмовата сцена, в която един от солистите, изпълняваше част от арията, бяха достатъчни. Помолих майка ми да върне сцената поне няколко пъти. Така че, да – операта е моята голяма любов.

Ти си получавала и получаваш толкова много важни роли – Папагена/ Кралицата на нощта във „Вълшебната флейта“ на Моцарт; Гретел в „Хензел и Гретел“ на Хумпердинк; Деспина в „Così fan tutte“ на Моцарт; Пепи във „Виенер Блут“ на Щраус; Щасти в „Кралицата на чардаша“ на Калман и много други. Имаш ли любим образ и защо?

Мисля че любимата ми роля е тази на Гретел в „Хензел и Гретел“. Образът претърпява голяма еволюция в тази постановка. Ролята изисква огромно внимание и сериозност. В началото на действието, публиката вижда едно младо и по детински доверчиво момиче. Но с течение на действието тя преминава през един доста динамичен процес на узряване, за да спаси нейния и живота на брат си. Обичам такъв вид предизвикателства.

Българската публика ще се срещне с теб за пръв път, като солист в прочутия Strauss Orchestra Vienna. Би ли описала ролите, в които ще се превъплътиш?

Виенчани много обичат да гледат известния „The Fledermaus“ на Йохан Щраус в Новогодишната нощ. На концерта в София ще изпълня популярната ария „Mein Herr Marquis“, изпълнена от Адел. Адел е една от любимите ми роли. Тази ария изисква наистина добра техника на пеене и накрая публиката бива възнаградена с доста високи октави, което е мой специалитет.

Страхотно! А подготвила ли си някакви по-специални изненади за българската публика?

О, да и то няколко, но понеже са изненади, няма да ги издам. Затова не пропускайте концерта!

Как и кога се присъедини към Strauss Orchestra Vienna?

Българката Светлина Стоянова спечели авторитетен оперен конкурс в Германия

Българката Светлина Стоянова спечели първото място на авторитетния оперен конкурс "Нови гласове" (Neue Stimmen 2017). В четвъртък вече...

Преди 5 години диригентът Питър Гут ме покани да пея заедно с оркестъра, като това бе първата ни колаборация. От тогава насам ние непрекъснато творим заедно и вече сме направили множество съвместни проекти.

Каква е главната причина да се присъединиш към прословутия оркестър на Питър Гуд?

За мен е огромно удоволствие да пея заедно с Strauss Orchestra Vienna, защото всички членове на оркестъра са брилянтни музиканти, а Питър Гуд е ненадминат експерт на традиционната класическа виенска музика.

Имаш ли любима композиция от Щраус?

Една от любимите ми композиции на Щраус е прочутата „Пролетни ветрове“, която също ще изпълня на концерта в София – тя е и едно от най-големите предизвикателства за колоратурното сопрано!

И наследниците на Йохан Щраус идват в София за шоуто на Плюшченко

Vienna Strauss Orchestra и Едвин Мартон за първи път на една сцена в България! Шоуто на най-великия фигурист за всички времена става о...

В официалната ти автобиография си описана като „субретка по убеждение“ – би ли обяснила какво по-точно значи това?

В оперетите много често, „субретка“ се нарича героят който кара хората да се разсмиват, комедийният персонаж. Мисля, че това е главната ми роля на сцената – да правя хората щастливи. Това е причината да се описвам като „субретка по убеждение“ – обожавам да виждам щастливи лица!

Какви са личните ти наблюдения за състоянието на класическата опера в момента – в ерата на високите технологии, „фастфууда“ и „фастфууд“ музиката?

Да, именно в забързана епоха живеем и точно заради това имам чувството, че хората обичат да ходят на концерти или оперни представления, защото тогава се усеща един процес на забавяне. Посещавайки концерт, особено класически, е нужно да седнеш, да се отпуснеш, да слушаш музиката и да следиш действието, за да вникнеш в сценария и обратите. Тези моментни са наистина ценни и ни помагат да компенсираме факта, че живеем в свят, доминиран от разбирането, че всичко трябва да бъде свършено на секундата и колкото се може по-бързо. Така че публика за класическата опера определено има и тя е съставена от хора с най-различни характеристики, което изключително ме радва.

Какви са бъдещите ти професионални планове?

Звезда на австрийската оперна сцена пристига заедно с Strauss Orchestra Vienna на 8 декември в НДК

Strauss Orchestra Vienna са подготвили една специална изненада за всичките си верни български фенове на 8 декември 2017 г, когато в зал...

Да карам хората да се усмихват и да създавам позитивна емоция в публиката – това са вечните ми планове за бъдещето.

Би ли поздравила всички български фенове на класическата музика, които нямат търпение да те видят и чуят и да ги накараш да се усмихнат?

Нямам търпение да пея пред българската публика! Никога не съм била в София и съм ужасно нетърпелива да усетя прословутите топлина и гостоприемство на българите, за които съм чувала толкова много!

Билети могат да се закупят от оторизираните каси на Ивентим, както и онлайн.

За повече информация посетете Artbg.org Facebook страница: https://web.facebook.com/ARTBG.org/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю