Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

22 април 2024, 15:00 часа • 15202 прочитания

Столичният общински съветник от МК "БСП за България" Ваня Григорова обяви, че ще се включи в надпреварата за място в следващия парламент. Бившата синдикалистка, която събра левия вот на изборите за кмет на София през есента на 2023 и постигна забележителен резултат, няма да има шанс за голям пробив без намесата на президента Румен Радев. Това заяви в Студио Actualno политологът доц. Стойчо Стойчев.

Още: Ваня Григорова ще се бори за депутатско място

Има ли време Ваня Григорова да привлече достатъчно гласове?

"Много зависи дали президентът Радев би я припознал като новото движение, което харесва. Самата Ваня Григорова има потенциал, но не и сама по себе си, за да направи радикален пробив в българската политика. Горе-долу на всички парламентарни избори има ресурс за нова партия, която може да влезе с десетина депутати. Само че една такава група трудно може да участва в нещо радикално ново. Обикновено тези групи стават патерица на управляващото мнозинство. Ако иска да направи някакъв пробив, зад нея трябва да застане най-малко президентът. Всички чакат дали той ще реализира политическия си ресурс", коментира доц. Стойчев.

Според него Радев продължава да има доверие, което да е "трамплин" за политически партии. "Ако няма тази подкрепа на президента зад себе си, шансовете за голям успех ще зависят преди всичко от избирателната активност", анализира политологът.

Гледайте още в интервюто: как Димитър Главчев ще се справи с това да е и премиер, и служебен външен министър; възможно ли е кабинетът "Главчев" да остане на власт дълго след изборите?

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес