НА ЖИВОВойната в Украйна

ЕС одобри 10 млн. евро за Въоръжените сили на Босна и Херцеговина

769

Съветът на Европейския съюз одобри помощ на стойност 10 млн. евро в полза на въоръжените сили на Босна и Херцеговина, съобщи Радио Свободна Европа, цитирано от БГНЕС.

Средствата са от така наречения Европейски инструмент за мир, след като министърът на външните работи на Босна и Херцеговина поиска тази помощ през юни 2022 година.

"Това решение е част от работата на ЕС за засилване на ангажимента в областта на сигурността с партньорите му от Западните Балкани", се посочва в публикуваното съобщение. Допълва се, че тази мярка ще укрепи капацитета на въоръжените сили на Босна и Херцеговина чрез подобряване и модернизиране на оборудването на тяхната бригада за тактическа поддръжка.

Според публикуваното решение, чрез предоставянето на подходящо оборудване мярката ще помогне на въоръжените сили да допринесат за военните мисии на ЕС, които попадат в обхвата на общата политика за сигурност и отбрана.

"Освен това тя ще даде възможност за бързо и продължително разгръщане на батальони, определени от НАТО, като част от мисия или операция на ЕС или във формати като ООН, НАТО, ОССЕ, и в крайна сметка ще допринесе за защитата на цивилното население", се посочва в решението.

Европейският инструмент за мир е извънбюджетен инструмент, който повишава способността на ЕС да действа като доставчик на сигурност в световен мащаб. Този инструмент беше създаден през март 2021 г. с цел запазване на мира, предотвратяване на конфликти и укрепване на международната сигурност.

Си: Китай подкрепя засилването на ролята на ЕС в разрешаването на кризата в Украйна

Китай подкрепя засилването на ролята на ЕС в разрешаването на кризата в Украйна и създаването на устойчива структура за европейска сигу...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Украйна поиска от съюзниците...
НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.01....
Израелски дипломат: Израел помага...
Украински войник спаси питон,...
Животът на руснаците в окопите...
Украйна обяви колко изтребителя...
Стана ясно кой е новият президент...
Мащабна испанска операция залови...
Посегателства срещу дипломатически...
На балотаж: Петър Павел ли ще е...
При Бахмут: Бавен руски напредък,...
Пожар обхвана голям търговски...

Последни новини