ПП и ДБ: Машинният вот беше убит, никой не знае как ще се гласува на местните избори

2285
ПП и ДБ: Машинният вот беше убит, никой не знае как ще се гласува на местните избори
Снимка: Михаил Митев, Actualno.com

"Продължаваме Промяната" и "Демократична България" обвиниха "хартиената коалиция" ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП, че изцяло са премахнали машинното гласуване за местните избори през 2023 г. и че "крадат вота на българските граждани".

Днес окончателно хартиената бюлетина се върна със 124 гласа "за" и 96 "против", а после се разбра, че от местните избори нататък ще се гласува само с хартия. Тези бюлетини ще се броят от машини, твърдят от ДПС, като устройствата щели да сканират хартията и така да се отчита резултатът. Тоест – пълна промяна на гласуването в сегашния му вид, в което настоящите машини ще са безполезни.

Изборният кодекс на второ четене: Очертава се само хартиено гласуване на местния вот

Идеята на промените в изборния кодекс е на следващите избори да се гласува с хартиени бюлетини, които да бъдат сканирани машинно, разяс...

"Ще се гласува само с хартия. Нито един българин няма да може да гласува, без да попълни бюлетина с химикалка – предстои да видим дали на ръка или на брояч ще се брои", каза съпредседателят на ПП Асен Василев в кулоарите на парламента. "На ГЕРБ, БСП и ДПС им остава само това да решат. Машинното гласуване беше убито. За проблемите с броячките може да говорим много. Минаваме на изцяло ръчно гласуване, може би с броячки", допълни той.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов от ДБ каза, че така не се води дебат и така не се приема законодателство. "Ние искахме дебат по техническите детайли, както и още редица други въпроси. Отговори не можем да намерим и затова нашият протест е, че така не се прави законодателство", добави той.

Тази вечер ПП и ДБ инициираха пореден протест срещу връщането на хартиената бюлетина, който ще започне в 18:30 ч. пред Народното събрание.

ПП и ДБ: Хартиената коалиция днес връща чувалите с кеш от магистрали и чувалите с бюлетини

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" призоваха за нов протест, след като ГЕРБ, ДПС и БСП решиха Народното събрание да раб...

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов определи случилото се в пленарна зала така: "Ужким целият процес тръгна, за да се даде възможност за допълнително хартиено гласуване, после се оказа, че сегашните машини ще станат принтери, а сега се оказва, че ще има машини – скенери. Влезе на второ четене в зала, без политическите сили да са казали, че ще го направят. Сега пък се отказват и вече никой не знае как ще се гласува на местните избори".

"Изборният процес в една държава трябва да е най-сигурното нещо, както е с паричните въпроси, банковата система. Този законодателен качамак е или пълна аматьорщина, или целенасочен план да не се знае как ще се гласува на местните избори", тълкува решението Иванов.

Според него дотук можеше и да не се стига, ако ГЕРБ, ДПС и БСП бяха приели призива на ДБ. "На второ четене се вкарваха необсъдени промени и предложихме диалог, за да се уточнят детайли и факти. Нищо от това не ги интересува и ни вкараха в този забележителен качамак. Безотговорно и целенасочено създаване на хаос", каза съпредседателят на ДБ.

Бившият премиер Кирил Петков каза, че фокусът на "хартиената коалиция" е местните избори. "Най-големият брой невалидни бюлетини става точно тогава. Притеснени са и опитват да объркат цялото общество и да откраднат вота на българските граждани. Друг начин освен хартията няма да има за местните избори – точно там, където те са най-добри в кражбата на вота", заяви съпредседателят на ПП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com