Fitch: България е в риск от забавяне на приемането на еврото след 2024 г.

2452
Fitch: България е в риск от забавяне на приемането на еврото след 2024 г.
Снимка: iStock

Политическата нестабилност в България заплашва да забави реформите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Високата инфлация е основната пречка пред приемането на еврото, което вероятно ще бъде отложено за след 2024 г. Това е основният извод от анализа на агенцията за кредитен рейтинг Fitch Ratings за страната ни, публикуван на 25 януари.

Тя припомня, че България ще проведе петите си парламентарни избори в рамките на две години на 2 април 2023 г. Това се случва след поредните безрезултатни коалиционни преговори.

Bloomberg: Политическата криза поставя под риск влизането на България в еврозоната

Дори по-малко амбициозният график на България е в опасност, тъй като политическата нестабилност усложнява напредъка към преодоляване на...

След положителната оценка на изпълнението на всички 22 основни етапа и цели, необходими за първото плащане на средствата от Механизма на ЕС за възстановяване и повишаване на устойчивостта, в средата на декември 2022 г. на България бяха изплатени 1,37 млрд. евро (1,6 % от БВП за 2022 г.). Постигането на етапните цели, необходими за изплащането на следващите траншове, може да се окаже по-трудно, смятат от Fitch.

До края на 2022 г. трябваше да бъдат извършени 22 законодателни промени, но този ход беше прекъснат от неуспешния процес на формиране на редовно правителство.

Според графика на Европейската комисия следващото плащане трябва да бъде поискано през първото тримесечие на 2023 г. "Липсата на функциониращо правителство и новите избори обаче може да забавят по-нататъшните плащания, въпреки широката политическа готовност да се продължи изпълнението на договорените реформи. По-нататъшните притоци на средства от ЕС ще подкрепят растежа на инвестициите през 2023 г., но все пак очакваме растежът на реалния БВП да се забави до 1,4% спрямо 3,5% през 2022 г. поради неблагоприятни ефекти от пренасянето на средства и забавяне на частното и публичното потребление", гласи анализът на агенцията.

Изпълнението на ангажиментите след влизането в ERM II продължава и като цяло се очаква България да поиска оценка на напредъка си по критериите за конвергенция през първото тримесечие на 2023 г. Докладът вероятно ще бъде публикуван през второто тримесечие на годината. Положителната оценка по критериите за конвергенция е необходима за приемането на еврото през януари 2024 г.

95% съм сигурен, тази година сме в еврозоната: Любомир Дацов в "Отговорите" (ВИДЕО)

95% съм сигурен, че ако приемем съответните закони, към средата на годината ще обявят, че сме приети в еврозоната. Това каза в предаван...

"Политическата нестабилност не е повлияла на процеса, отразявайки широка политическа ангажираност и институционална подкрепа за приемането на еврото, и според нас България би трябвало да изпълни правните изисквания за присъединяване. За сметка на това изпълнението на критерия за ценова стабилност (който не беше постигнат при оценката през 2022 г.) отново ще бъде основна пречка.

Според критериите за приемане в еврозоната страната кандидат трябва да показва ценова стабилност, така че инфлацията да не надвишава с повече от 1,5 процентни пункта стойностите в трите държави с най-ниска инфлация.

През цялата 2022 г. 12-месечната средна ХИПЦ-инфлация (13% през декември) беше значително над равнището на трите държави членки на ЕС с най-добри резултати. "Очаква се тя да остане такава, потенциално до 2024 г. За разлика от Хърватия, която се присъедини към еврозоната на 1 януари тази година, България е твърде далеч от целта, за да се възползва от премахването на отклоненията", пише Fitch.

"Това увеличава риска от забавяне на приемането на еврото след 2024 г. Потенциалът за по-нататъшни забавяния ще зависи от развитието на инфлацията в България и в други страни от ЕС, което е несигурно. Положителната перспектива на суверенния рейтинг на България "BBB", който потвърдихме през ноември, балансира този риск с ясния ангажимент на местно ниво и на ниво ЕС да се ускори процесът на приемане на еврото", гласи анализът на Fitch Ratings.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com