Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

821
Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)
Снимка: iStock

С настъпването на пролетта, която носи със себе си прилив на ярки цветове и нова жизненост, се появяват и редица вкусни и питателни плодове, които не само радват вкусовите рецептори, но и предлагат многобройни ползи за здравето. Ето кои са петте най-полезни плодове през пролетта:

Ягоди

Пролетта е синоним на ягодите и за това има основателна причина. Тези сочни, червени плодове са не само вкусни, но и пълни с хранителни вещества. Те са богат източник на витамин С, манган, фолиева киселина и антиоксиданти, което ги прави полезни за укрепване на имунната система, за здравето на сърцето и за намаляване на възпаленията. Ягодите са универсални и могат да се ползват в прясно състояние, да се добавят към салати, да се смесват в смутита или да се използват като топинг за десерти.

Още: Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

Кайсии

Кайсиите са друг пролетен фаворит, който заслужава място в списъка на най-полезните плодове. Тези малки, златисто-оранжеви плодове са добър източник на витамини А и С, калий и диетични фибри. Те са известни със своя сладък и леко тръпчив вкус, което ги прави възхитителна самостоятелна закуска или вкусна добавка към салати, кисело мляко и печива. Кайсиите са полезни за здравето на очите, кожата и храносмилането благодарение на съдържанието си на хранителни вещества.

Ананас

Макар че ананасите се предлагат целогодишно, пикът им е през пролетните месеци. Този тропически плод е не само освежаващ, но и пълен с хранителни вещества като витамин С, манган и бромелаин - ензим с противовъзпалителни свойства. Ананасите са известни с това, че подпомагат храносмилането, повишават имунитета и поддържат здрава кожа. Те могат да се консумират пресни, на скара, да се добавят към плодови салати или да се използват в смутита за прилив на тропически вкус.

Още: Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Манго

Мангото е любим плод, който достига своя пик на сезона в края на пролетта и началото на лятото. Тези тропически скъпоценни камъни са богати на витамини А, С и Е, както и на антиоксиданти и диетични фибри. Мангото е известно със своята сладка и кремообразна месеста част, което го прави вкусно допълнение както към сладки, така и към солени ястия. Те са полезни за насърчаване на здравето на очите, подпомагане на храносмилането и укрепване на имунитета. Наслаждавайте се на мангото в прясно състояние, в смутита, салса или като топинг за десерти.

Череши

С преминаването на пролетта в лято настъпва сезонът на черешите, който носи със себе си прилив на вкус и хранителни вещества. Черешите, независимо дали са сладки или тръпчиви, са пълни с антиоксиданти, витамини С и К и калий. Те са известни със своите противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на мускулната треска и болките в ставите. Черешите са полезни и за здравето на сърцето, за подобряване на качеството на съня и за здрава кожа. Наслаждавайте се на пресни череши като закуска, в десерти, салати или като добавка към овесена каша или кисело мляко.

Още: Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Кога е най-добре да се пие черен чай

Кога е най-доброто време за пиене на зелен чай

Кои чайове помагат за успокояване на нервен стомах

Кои чайове се препоръчват за добър сън

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com