НА ЖИВОВойната в Украйна

Интерконекторът получи разрешение за пренос на природен газ

961

Независимият преносен оператор ICGB получи разрешение за пренос на природен газ, съобщиха от компанията изпълнител на проекта.

Ден преди началото на търговска експлоатация на интерконектора Гърция-Българя Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие Решение за разрешаване започване осъществяването на лицензионната дейност по пренос на природен газ от ICGB.

Още: Радев след срещата си с Алиев: Големите консуматори у нас може да получават газ директно от Азербайджан

Документът е финален и удостоверява, че компанията е изпълнила успешно всички условия по издадената още през ноември 2021 г. лицензия за дейността по пренос на природен газ чрез газопровода IGB. С решението си КЕВР потвърждава, че ICGB практически е ресурсно, технически и финансово готова за осъществяване на пренос на природен газ чрез съоръжението. Интерконекторът стартира търговска експлоатация на 1-ви октомври, в първия ден от новия отоплителен сезон и в първия ден на новата газова година.

Двата национални енергийни регулатора на България и Гърция одобриха със съвместно решение промени в Мрежовия и Тарифния кодекси на ICGB. Одобрена е и промяна на датата за влизане в търговска експлоатация – 1-ви октомври.

С това всички административни и регулаторни изисквания за начало на експлоатацията на територията и на двете държави вече са изпълнени.

Интерконекторът IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на газовите доставки и за осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа. Проектът свързва България с Южния газов коридор и ще позволи осъществяването на сигурни доставки от разнообразни източници до редица страни в Югоизточна и Централна Европа, включително до Молдова и Украйна.

Още: Регионалният министър: По интерконектора има какво да се довърши, но няма да има проблем с доставките на газ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Икономика

Следващата зима ще е по-трудна...
Таван за руския петрол: Какво...
Левът беше самостоятелен, но...
Емигрантски парични трансфери:...
Блумбърг: Суровата зима ще изостри...
В парламента стана ясно как България...
Шефът на КЕВР посочи как се намаляват...
Време ли е да инсталираме соларна...
От Булгаргаз искат още малко по-висока...
Еврото укрепна след изказването...
Никола Стоянов: Износът ни от...
Явор Гечев обобщи проблемите...

Последни новини