Радев след срещата си с Алиев: Големите консуматори у нас може да получават газ директно от Азербайджан

3147
Радев след срещата си с Алиев: Големите консуматори у нас може да получават газ директно от Азербайджан
Снимка: БГНЕС

Големите промишлени предприятия у нас да получават синьо гориво директно от Азербайджан. Това са обсъдили президентът Румен Радев и азербайджанския му колега Илхам Алиев на среща в София. 

Българския държавен глава съобщи, че към него е постъпило предложение, подписано от четири междусистемни газови оператора на България, Румъния, Унгария и Словакия. „Те предлагат да транзитират допълнителните количества газ, които подписа като споразумение през юли тази година Илхам Алиев с Урсула фон дер Лайен”, обясни Радев.

"На 1 октомври ще открием газовата връзка между Гърция и България. Тя дава стратегическо измерение на нашето сътрудничество с Азербайджан. Тази връзка ще даде възможност за първи път да получаваме реално газ от Азербайджан. Тя променя решително енергийната карта на Европа", изтъкна Радев. По думите му тя е важна не само за България, но и за региона на Централна, Западна и Южна Европа. "

Урсула фон дер Лайен идва в България на 1 октомври

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристига на официално посещение у нас в събота, съобщи говорителят на Коми...

Президентът на Азербайджан изрази задоволство от това, че споразуменията между двете държави се изпълняват и увери, че ще се предприемат допълнителни действия в областта на енергийната сигурност.

"Пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция е от историческо значение. Днес обсъдихме доставките и на допълнителни количества. Сега е по-важно от всякога да действаме бързо. През годините Азербайджан се е доказал като износител на газ, сега продължаваме с доставките и се доказваме за пореден път", изтъкна Алиев.

Припомняме, че утре (1 октомври) президентът Илхам Алиев ще участва в церемонията по въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България. По нея България вече ще може за получава цялото договорено количество газ от Азербайджан, но и газ от други източници. В София ще бъде и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В Гърция вече е подписано разрешителното за експлоатация на участъка от интерконектора в отсечката от Комотини до границата с България.

На срещата между Радев и Алиев беше разгледана и възможността големите производители на полимери, цимент, стъкло и изкуствени торове в България, които използват природен газ, да получават директни доставки от Азербайджан, което ще повиши значително тяхната конкурентоспособност. Това разкрива перспективи за развитие на взаимноизгодно сътрудничество в нови сфери, разширяване на икономическия обмен и създаване на общи производство и износ на трети пазари.

Шишков обяви кога ще има Акт 16 за интерконектора, коментира казусите с "Хемус" и "Струма"

Следващата седмица ще бъде бъде издаден Акт 16 на Междусистемната газова връзка Гърция – България. Това съобщи днес регионалният ...

Разширяването на двустранния икономически обмен, транспорта на стоки към Европа, както и сътрудничеството в сфери като информационните технологии, роботиката, автомобилната промишленост, земеделието и производството на храни, също бе сред акцентите на срещата. 

Румен Радев открои значимия принос на Фондацията за историческо и културно наследство „Гайдар Алиев” за съхраняването и развитието на българското културно-историческо наследство в историческата и духовна столица Велико Търново.

Президентът Илхам Алиев бе посрещнат от президента Румен Радев с официална церемония в София и отдаде почит пред Паметника на Незнайния воин. На „Дондуков“ 2 двамата държавни глави проведоха среща „на четири очи“, след което се състояха пленарните разговори между официалните делегации на България и Азербайджан.

ОЩЕ: „Ай Си Джи Би“ прави търгове свободния капацитет по тръбата с Гърция от 1 октомври

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика