Страните от ЕС договориха 3 мерки срещу енергийната криза, но не и ценови таван на газа

2204
Страните от ЕС договориха 3 мерки срещу енергийната криза, но не и ценови таван на газа
Снимка: iStock

Министрите на енергетиката на държавите членки от ЕС одобриха първия пакет от спешни мерки в опит да намалят нарастващите сметки за електроенергия.

Пакетът, договорен за по-малко от месец, включва задължителни икономии на електроенергия, таван на приходите на дружествата, реализиращи свръхпечалби на пазара, и такса за събиране на излишните корпоративни печалби – т.нар. „солидарен механизъм“.

В документа, подписан в петък, обаче липсва ценови таван на внесения в ЕС газ. 15 държави от блока настояваха Европейската комисия да предложи подобна мярка, но председателят ѝ Урсула фон дер Лайен заговори за ограничение само на руското синьо гориво.

Мерките идват в момент, в който инфлацията в еврозоната достигна 10% за първи път в историята на единната европейска валута – основно заради свръхвисоките сметки за електроенергия. С плана си ЕС цели да намали потреблението на електричество в пиковите часове и да удържи част от печалбите, които електроцентралите и компаниите за изкопаеми горива генерират поради високите цени:

1. План за въвеждане на икономии на електроенергия в целия ЕС: задължителна цел от 5% в пиковите часове, когато газът играе по-голяма роля при определянето на цените, и доброволно намаляване на общото търсене на електроенергия с 10%;

2. Ограничаване на свръхпечалбите на електроцентрали, които не използват газ за производство на електроенергия, като например слънчеви, вятърни, ядрени, водноелектрически и лигнитни централи. Таванът ще бъде единен и ще бъде фиксиран на 180 евро за мегаватчас. Всички приходи, които превишават бариерата, ще бъдат събирани от правителствата в ЕС;

15 държави от ЕС искат таван на цените на природния газ

България е сред 15-те държави, които са подписали писмо до Европейската комисия с искане да изготви предложение за общоевропейски таван...

3. Механизъм за солидарност за частично събиране на свръхпечалбите на компаниите за изкопаеми горива (нефт, газ и въглища): Властите ще могат да налагат 33% данък върху печалбите, реализирани от тези дружества през фискалната 2022 г., но само ако печалбите представляват 20% увеличение в сравнение със средната стойност, отчетена през последните три години.

Допълнителните средства, получени през втория и третия инструмент, ще бъдат прехвърляни на домакинствата и компаниите „под финансов стрес“ под формата на субсидии, намалени тарифи или подпомагане на доходите. Страните, които вече са приели подобни решения на национално ниво, ще получат разрешение да продължат схемите, ако те следват същите цели като тези на пакета на ЕС.

Министрите на енергетиката на Чехия и Франция заявиха, че няма да спрат дотук, защото Европа е в "енергийна война" с Русия. В документа обаче липсва така дълго очаквания ценови таван газа.

15 от 27-те министри на енергетиката на блока призоваха Европейската комисия да изготви подробен план с варианти за ценови таван на газа до петък, последван от законодателно предложение „възможно най-скоро". Но вместо това дългоочакваният политически документ на Брюксел се състои главно от предупреждения срещу ограничаването на цената на целия внос на газ, насърчава страните да потребяват по-малко и да предоговорят по-добри договори за доставка с надеждни доставчици като Норвегия и Алжир.

Енергийният министър в Брюксел: Подкрепихме да се въведат мерки за пестене на ел. енергия

Подкрепихме да се въведат мерки за пестене на електроенергия. Това коментира министърът на енергетиката Росен Христов пред БНТ в Брюксе...

В него също така се предлага отново широко отхвърлената идея на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен за таван на цената само на вноса на руско синьо гориво.

Министрите дискутираха ценовия таван на газа като възможна следваща стъпка в отговора им срещу енергийната криза.

"Разочаровани сме от липсата на предложение от страна на Комисията", заяви Тереса Рибера - министър на екологичния преход на Испания. "Комисията е наясно, че това е чувствителна тема, а не е успяла да намери пространство, в което всички страни да отговорят положително на предложението".

Германия - индустриалната сила на ЕС и най-големият потребител на газ, се противопоставя на ограничаването на цените, опасявайки се от прекъсване на доставките. Естония, Люксембург и Австрия също изразиха загриженост. Франция, Италия, Испания и Белгия са сред държавите, подкрепящи подобна мярка.

Преди срещата германският вицеканцлер Роберт Хабек заяви, че ЕС трябва да използва пазарната си мощ "разумно", за да създаде съвместни обществени поръчки за доставки на газ и колективно да намали цените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа