НА ЖИВОВойната в Украйна

ИСС: Спирането ни за Шенген ще навреди не само на българската, но и на европейската икономика

1383

Икономическият и социален съвет на Република България (ИСС) призовава Съветът на Европейския съюз на своето заседание на 8 и 9 декември 2022 г. да приеме решение за пълно прилагане на разпоредбите на правото от Шенген по отношение на Република България. От съвета напомнят вече потвърдената многократно позиция на Съвета на Европейския съюз, Европейската комисия и Европейския парламент, че страната ни е изпълнила критериите за присъединяване към Шенгенското пространство още през 2011 г.

Според ИСС, ползите от членството на България в Шенген са безспорни. Липсата на гранични проверки ще улесни свободното движение на хора и капитали, което е предпоставка за по-бързото възстановяване от сегашната икономическа и социална криза, както и до по-бърз и устойчив икономически ръст. „Спирането на страната ни по пътя към зоната за свободно пътуване ще навреди не само на българската, но и на европейската икономика“, категорични са те.

ИСС изразява категорична позиция, че не може да се поставят нови изисквания към която и да било държава-членка на ЕС от друга такава, които не почиват на общи решения на ЕС. Икономическият и социален съвет на Република България се обръща към Европейския икономически и социален комитет и всички икономически и социални съвети на държавите-членки на ЕС и сродни институции с призив да подкрепят присъединяването на България към Шенгенското пространство, с което ще утвърдят принципите на равноправие и недискриминация в Европейския съюз.

ИСС иска ускорен ход към чакалнята на еврозоната

Със становище за ускоряване на подготовката на България за членство в ERM-II настояха партньорите от Икономическия и социален съвет. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

ДСБ: Служебните правителства...
Радев: България осъжда смъртоносното...
Петков в отговор на Борисов за...
Министър Шишков сподели каква...
Румен Петков: 1/3 от купените...
Започва ли голямото обединение...
Борисов: Кирил, Асен и Христо...
Бойко Борисов призова Северна...
Пеканов: ЕК търси начин да предоговори...
Демерджиев - на работно посещение...
Проф. Огнян Герджиков за 48-ото...
Десислава Атанасова: Само ГЕРБ...

Последни новини