НА ЖИВОВойната в Украйна

Известна наша каратистка разкри за случай на насилие, подобен на този срещу Диана Димитрова

4163

След като актрисата Диана Димитрова разкри за случай на насилие срещу нея на снимачната площадка преди 5 години, още една известна жена се престраши да разкаже подобна история – отново датираща отпреди пет години. Става въпрос за националната състезателка по карате шотокан Надежда Младенова, дъщеря на актьорите Рашко Младенов и Сашка Братанова.

Вчера – 5 декември, тя написа дълга публикация във Facebook, в която разкрива за случай на побой от неѝн колега. Младенова призна, че сили ѝ е дало разкритието на звездата от „Откраднат живот“ Диана Димитрова.

„Точно както при Диана Димитрова, преди точно 5 години и върху мен беше упражнено насилие от доста по-силен от мен мъж. При това също от мой “колега”, съотборник от националния отбор по шотокан карате (с който обаче не съм имала никаква тайна или открита връзка, нито конфликти). Малко след като се възстанових от изкаран вирусен менингит през 2017-та, си направих среща с две от моите съотборнички, за да се видим. Бяхме се разбрали да се срещнем в пицария в центъра. Той дойде заедно с едната от тях за да хапне с нас, аз нямах нищо против. Все пак бяхме съотборници от доста години“, разказа състезателката.

„Понеже бях започнала да пиша онлайн блог, подхванахме тема за него. Първата ми статия разглеждаше спорта при децата в карате и други спортове. Моя гледна точка за случващото се. В един момент осъзнах как той започва да спори с мен за тази статия. След като няколко пъти го помолих да спрем да говорим по темата, защото виждах, че се изнервя, той ме удари с опакото на ръката през лицето и ми сцепи устната. След това стана и си тръгна, псувайки“, написа Младенова, като най-отдолу в поста си назова името на мъжа – Силвестър.

„И трите жени стояхме стъписани и не знаехме как да реагираме. И трите се разплакахме и като се успокоихме, поговорихме. И двете ми съотборнички предложиха да си мълчим и да не казваме на никого. Едната дори ми каза, че той не бил такъв, сигурна е, че той съжалява. Аз бях в шок и не знаех как да постъпя. Накрая се разделихме и се прибрахме“, продължи историята си тя.

Каратистката разказа, че била „на косъм“ да си замълчи, но сестра ѝ я подтикнала да разкрие случая. „Права беше. Тогава взех решение да подам жалба срещу него. Извадих си медицинско и го направих. Дори казах на моите съотборнички, че ще дам имената им за свидетели, но ако смятат, че не трябва да свидетелстват, това е тяхно решение. Аз ще направя това, което смятам за редно. Едната от причините да спра да се състезавам и да тренирам карате, след като се възстанових, всъщност беше този случай. Но не защото таях омраза или съдех този човек. Една от основните причини беше страх“, написа Надежда Младенова.

Тя написа, че разбира страха на жените, подложени на тормоз от мъже, да говорят и добави, че „за 5 години аз не съм получила никакво решение за жалбата си“. „Как жените да се чувстваме в безопасност, като дори сигналите ни се игнорират? Как да се доверим на институциите, като знаем, че някои хора се ползват с протекция? Как да споделяме, щом дори и жени ни съдят в интернет?“.

Можем да го направим заедно, когато като общество започнем да сме напълно нетолерантни към всякакъв вид насилие! Когато започнем да работим заедно с мъжете, които разбират и са готови да ни защитят. Само тогава ще изтръгнем това разбиране за: “Е, тя явно нещо го е предизвикала, аз го познавам, не би го направил, без да е провокиран”, “Сигурно си го е заслужила”, “Е, айде сега един шамар, голяма работа”, добави каратистката.

„Промяната може да дойде от нас като общество. От това да се информираме. От това да отгледаме децата си без насилие. За да не насилват и те. Само оттам може да дойде полето за развитие на едни щастливи и здрави хора - физически и психически. Там, където ние и децата ни ще се чувстваме в безопасност“, завърши Надя Младенова.

Тя е дългогодишна състезателка по карате шотокан под егидата на българската федерация в този спорт. Най-големият ѝ успех е първото място в категория до 55 кг през 2014 г. на Световното първенство в Домброва Гурнича, Полша.

Той я преби – защо?

От края на ноември българският шоубизнес си има собствен скандал тип MeToo – с актрисата от "Откраднат живот" Диана Димитрова. За...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

Македонският клуб в Благоевград...
Ковачева иска отговорност на...
Кой има имен ден днес, 5 февруари...
Най-важното за деня, 4 февруари...
Прогноза за времето - 5 февруари...
Трима българи са задържани на...
Проф. Павлов: Спирането на българи...
Близо 130 снегорина почистват...
Протест и контрапротест пред...
„Нестле за Живей активно!“: Да...
"Повреда на системата" затвори...
Коментар №3 на седмицата: Пет...

Последни новини