НА ЖИВОВойната в Украйна

Климатичната конференция на ООН: Богатите държави ще компенсират бедните?

1126

Световните лидери ще обсъдят борбата с изменението на климата на Конференцията на ООН COP27 в Египет, която започва днес. ООН заявява, че напредъкът в намаляването на емисиите, причиняващи глобалното затопляне, е "крайно недостатъчен" от миналогодишната среща на върха в Глазгоу насам.

Планетата вече се е затоплила с 1,1 градуса по Целзий от прединдустриалните времена и според учените повишението трябва да бъде ограничено до 1,5 градуса до 2100 г., за да се избегнат най-тежките последици. Експертите обаче прогнозират, че продължаването на сегашната политика ще доведе до повишаване на температурата с 2,8 °C през този век.

Бедните страни настояват за финансова компенсация от богатите държави, отговорни за повечето емисии. За първи път климатичните компенсации влизат в дневния ред на конференцията.

"Това създава за първи път институционално стабилно пространство в официалния дневен ред на COP и Парижкото споразумение за обсъждане на належащия въпрос за необходимото финансиране за справяне със съществуващите празноти, отговарящо на загуби и вреди", заяви председателят на COP27 Самех Шукри по време на откриващия панел.

Президентът на САЩ Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон и други световни лидери ще присъстват на срещата на върха тази седмица. Тя се провежда от 6 до 18 ноември в Шарм Ел Шейх.

Ръководителят на ООН Антониу Гутериш заяви, че в някои страни последиците вече са "опустошителни", а светът е на път да се окаже в катастрофа.

Британският премиер Риши Сунак ще призове за "глобална мисия за чист растеж" – той ще говори по-късно на срещата на върха.

ОЩЕ: Доклад на ООН: Последните 8 години са били най-горещите в историята

18-годишна българка ще бъде посланик на "Климат на промяна" на 27-ата конференция на ООН за изменението на климата

18-годишната Емa Христова, възпитаничка на ПЧМГ - София, ще бъде млад посланик на климата на европейската инициатива "Климат на промяна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Климат

В странен ден в Канада се чувал...
Айсберг, колкото Лондон - ето...
Жълт код за виелици и обилни снеговалежи...
Как козметичната индустрия влияе...
Как наводненията се превръщат...
Равносметка за 2022 г: Рекордни...
Защо растенията имат нужда от...
Последните 8 години са били най-топлите...
218,4 квадратни километра гора...
ООН бори дезинформацията за климата...
Половината от световните ледници...
Гутериш: Ограничаването на глобалното...

Последни новини