Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

714
Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март
Снимка: iStock

Светът е преживял най-топлия си март в историята – десети пореден месец, който поставя нов температурен рекорд, съобщи службата за наблюдение на климатичните промени на ЕС, цитирана от Reuters.

Всеки от последните 10 месеца беше най-горещият в историята спрямо съответния месец през предходните години, обяви Службата за климатични промени на ЕС „Коперник“ в месечен бюлетин.

12-те месеца до март също се били най-горещия 12-месечен период, отчитан някога на нашата планета, допълниха от службата. От април 2023 г. до март 2024 г. средната температура в света е била с 1,58°C над средното равнище в прединдустриалния период между 1850 и 1900 г.

ОЩЕ: Февруари е 9-ят пореден месец с рекордни горещини

„Това е дългосрочната тенденция с изключителни рекорди, която много ни тревожат“, заяви зам.-директорът на службата Саманта Бърджис пред Reuters. „Отичтането на такива рекорди месец след месец наистина ни показва, че климатът ни се променя, при това бързо“, допълва тя.

Снимка: iStock

Службата „Коперник“ събра данни от 1940 г., които учените са съпоставят с други данни, за да потвърдят, че миналия месец е бил най-горещият март от прединдустриалния период.

2023 г. вече беше най-горещата година на Земята от началото на воденето на статистика в света през 1850 г. Крайното време и изключителните температури предизвикват бедствия тази година. Породена от климатичните промени суша в региона на Амазонка причини рекорден брой горски пожари във Венецуела от януари до март, а сушата в Южна Африка унищожи реколта и застраши с глад милиони хора.

ОЩЕ: ООН: Планетата е на ръба на пропастта след рекордно горещо десетилетие

Морските изследователи също предупредиха миналия месец за масово избелване на корали, което вероятно ще се случи в Южното полукълбо заради затоплянето на водите. То може да е най-тежкото в историята на планетата.

Основната причина за изключителната топлина са породените от човека емисии на парникови газове, обяви службата. Други фактори, които тласкат температурите нагоре, е климатичното явкение Ел Ниньо, времето, което затопля повърхностните води в източната част на Тихия океан.

Снимка: iStock

Климатичното явлеие Ел Ниньо достигна връхната си точка през декември-януари и сега отслабва, а това може да помогне за прекъсване на дългата гореща поредица към края на годината.

Въпреки отслабването на Ел Ниньо през март, средната температура на морската повърхност в света е достигнала рекорден връх, а морската температура на въздуха е останала необичайно висока, съобщава службата „Коперник“.

ОЩЕ: Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

„Основният двигател на затоплянето са емисиите от изкопаеми горива“, казва Фридерике Ото, климатолог в Grantham Institute към Imperial College London.

Ако емисиите не бъдат намалени, планетата ще продължи да се затопля и това ще доведе до по-големи суши, пожари, горещини вълни и проливни дъждове, предупреждава Ото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

"Липсва ясен анализ": ЕК иска да поправим плана за енергетиката и климата

Най-големият държавен инвестиционен фонд изостава от амбициите си за климата

Суровините от критично значение - новото политическо и дипломатическо оръжие

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com