Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

3686
Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии
Снимка: iStock

По-голямата част от затоплящите планетата емисии на въглероден диоксид (CO₂) от 2016 г. насам могат да бъдат проследени до група от 57 производители на изкопаеми горива и цимент, се посочва в доклад Carbon Majors на мозъчния тръст с нестопанска цел InfluenceMap, цитиран от Reuters.

От 2016 г. до 2022 г. 57-те субекта, включително държави, държавни фирми и компании, притежавани от инвеститори, са произвели 80% от световните емисии на CO₂ от изкопаеми горива и производство на цимент, се казва в доклада.

Трите най-големи компании в света с емисии на CO₂ през периода са държавната саудитска петролна компания Saudi Aramco, руският държавен енергиен гигант „Газпром“ и индийският държавен производител Coal India.

ОЩЕ: ООН: Планетата е на ръба на пропастта след рекордно горещо десетилетие

Saudi Aramco отказа коментар, докато от Coal India и „Газпром“ не отговориха веднага на исканията за коментар от Reuters.

Снимка: iStock

Докладът установява, че повечето компании са разширили производството си на изкопаеми горива от 2015 г, годината, когато почти всички страни подписаха Парижкото споразумение на ООН, ангажирайки се да предприемат действия за ограничаване на изменението на климата.

Оттогава, въпреки че много правителства и компании са си поставили по-строги цели за емисиите и бързо разшириха възобновяемата енергия, те също така произвеждат и изгарят повече изкопаеми горива, което води до повишаване на вредните емисии.

ОЩЕ: България е втора в ЕС по най-голямо понижение на емисиите от парникови газове

Глобалните емисии на CO₂, свързани с енергетиката, достигнаха рекорд през миналата година, обяви преди време Международната агенция по енергетика.

От InfluenceMap заявиха, че констатациите на организацията показват, че сравнително малка група емитенти са отговорни за по-голямата част от текущите емисии на CO₂ и има за цел да увеличи прозрачността около това кои правителства и компании причиняват изменението на климата.

Снимка: iStock

„Може да се използва в различни случаи, вариращи от съдебни процеси, целящи да държат тези производители отговорни за климатичните щети, или може да се използва от академици за количествено определяне на техния принос, или от групи за кампании, или дори от инвеститори“, посочи програмният мениджър на InfluenceMap Даан Ван Акер.

Предишно издание на базата данни Carbon Majors беше цитирано миналия месец в съдебно дело, заведено от белгийски фермер срещу френската нефтена и газова компания TotalEnergies. Фермерът твърди, че като една от 20-те компании с най-големи емисии на CO₂ в света, TotalEnergies е отчасти отговорна за щетите върху дейността му в резултати на екстремни метеорологични условия.

ОЩЕ: Как изменението на климата заплашва да унищожи британската бира?

Базата данни Carbon Majors беше пусната за първи път през 2013 г. от изследователската организация с нестопанска цел Climate Accountability Institute. Тя комбинира данни, докладвани от компаниите за производство на въглища, нефт и газ с източници като Администрацията за енергийна информация на САЩ, национални минни асоциации и други данни от индустрията.

Карол Мъфет, главен изпълнителен директор на Центъра за международно екологично право с нестопанска цел, каза, че базата данни ще подобри способността на инвеститорите и съдебните страни да проследяват действията на компаниите във времето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

"Липсва ясен анализ": ЕК иска да поправим плана за енергетиката и климата

Най-големият държавен инвестиционен фонд изостава от амбициите си за климата

Суровините от критично значение - новото политическо и дипломатическо оръжие

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com